Ingen penge i klubben: - Det er jo ikke herrernes skyld
Foto: Sofie Assia Hee Iversen / TV2 Nord
AaB har både et herre- og et kvindehold til at repræsentere de røde og hvide striber. Men vilkårene - og udfordringerne - er langt fra de samme.
Du kan se tredje afsnit af 'Den Ulige Kamp' i bunden af artiklen eller på TV 2 Play.
AaB er på herresiden et af landets største og mest traditionsrige fodboldklubber.
Fire gange DM-guld, tre pokaltitler og store navne som Lucas Andersen, Joakim Mæhle og Jimmy Nielsen fra klubbens eget akademi er bare nogle af de meritter, som klubben kan tilskrives.
Men på kvindesiden er historien en helt anden.
Selvfølgelig ser vi misundeligt til de andre klubber. Længere er den ikke.
Kasper Møller, assistenttræner, AaB Women
Her han man ingen titler, og det er med møje og besvær, at AaB Women overhovedet kan konkurrere på det niveau, som klubben gør, da den hører under amatør-afdelingen AaB af 1885.
Imens er herresiden ejet af deres eget aktieselskab.
- Det er selvfølgelig ikke en flok amatører, der skal eje et aktieselskab. Men vi er taknemmelige for, at AaB af 1885 gerne ville tage ejerskabet. Uden dem havde der måske ikke været seniorbold, selvom vi rykkede op i Gjensidige Kvindeligaen sidste år, fortæller sportschef i AaB Women, Morten Fals, og fortsætter.
- Logisk er det selvfølgeligt, at vi er ejet af AaB. Skal vi ikke ejes af AaB, skal vi ejes af andre. Det skal bare være nogen, som gerne vil kvindefodbolden og løfte rammerne.
Forskel på faciliteter
Cheftræneren for AaB Women Claus Bech Jørgensen håber også, at der snart kommer et nyt og forbedret setup på kvindesiden.
- Det er jo ikke herrernes skyld, at kvinderne er blevet overset. Vi leder efter nogle ejere til vores setup af klubben, som vil tage kvindefodbolden videre. Det skal vi, for ellers skal der nye kræfter til, for vi kan ikke holde til det, fortæller træneren.
Både Claus Bech Jørgensen og assistenttræner Kasper Møller har et fuldtidsjob ved siden af trænergerningen i AaB Women.
Det er en skam vi ikke kan samarbejde bedre mellem mænd og kvinder.
Thea Rhode, angriber, AaB Women
Udover at AaB's herrer spiller fodbold på fuld tid, så har de altid klubbens baner til rådighed på Hornevej. Det har kvinderne ikke, og derfor bliver de også nødt til at leje sig ind andre steder, for at kunne gennemføre træningen.
- Selvfølgelig ser vi misundeligt til de andre klubber. Længere er den ikke. Det skal pigerne og de frivillige også gøre, for de har brug for at blive anerkendt, mener assistenttræner Kasper Møller.
Skaffer selv penge
Klubbens status er også blevet vendt i spillertruppen.
- Det er en skam, vi ikke kan samarbejde bedre mellem mænd og kvinder. Det er ikke fordi, vi kræver super meget. Bare det mindste for os kvinder kan gøre en kæmpe forskel, og det tror jeg rigtig mange glemmer, fortæller angriber Thea Rhode.
Thea Rhode og hendes holdkammerater ønsker alle, at de kunne fokusere mere på fodbolden, end de i forvejen gør.
For der bliver ikke kun sparket til boldene fra spillerne.
- Forleden sad hele holdet samlet, og ringede rundt for at skaffe sponsorer. Der tænkte jeg 'Hvorfor skal vi sidde og gøre det her?' Vi er her for at præstere og være glade. Men der er en bagkant i, at vi nogle gange mangler penge for at komme derhen, hvor vi gerne vil være, fortæller Thea Rhode.
Sporten har rykket sig
Afstanden mellem herre- og kvindefodbold er stor. Men det betyder ikke, at der ikke har været nogen fremgang at spore på kvindesiden.
Tværtimod.
- Bare i de 10 år, jeg har været kvindetræner, er det helt vildt, som det er gået fremad. Da jeg startede, mindede det mere om en hobbybeskæftigelse. Det var det også for mig, fordi jeg ikke trænede på så højt niveau, fortæller Kasper Møller.
Men selvom det går den rigtige vej for kvindefodbold, så må det godt gå lidt hurtigere, hvis det stod til angriber Thea Rhode.
- Når alt det negative er blevet nævnt og snakket om, så skal vi huske at se positivt på det. Det er en lang og langsom proces, men man bliver nødt til at se positivt på det, slutter hun.
Claus Bech Jørgensen er siden optagelserne til programmet blevet erstattet som cheftræner i AaB Women. Det kan du læse mere om her.
Se og hør mere om udfordringerne hos AaB Women i programmet herunder: