Innovativt bofællesskab på vej i Aalborg

Hver 10 ældre føler sig ensom, og interessen for at flytte i seniorbofællesskab vokser. Lige nu står 8.400 ældre i hele landet på venteliste.

Himmerland Boligforening og Realdania har kastet sig ud i at lave Danmarks første interessefællesskab i Aalborg - hvor seniorer med samme erhvervs-baggrund bor side om side. Fællesskabet skal ligge på Fyrkildevej i Aalborg Øst.

- Der skal etableres boliger herude for unge iværksættere, og der har vi en flot tanke om, at vi så kan få seniorer til at flytte ind og virke som mentorer, der er på vej ud i livet. Det tror vi giver rigtig god mening, fortæller Ole Nielsen, der er direktør hos Himmerland Boligforening. 

I Svenstrup har Frede Søndergaard og konen Kirsten boet i bofællesskab i 15 år. Og de kan ikke forestille sig at bo i andet. 

-  Jeg tror ikke vi har nogen, der føler sig ensomme her. Måske en enkelt. Jeg tror at det betyder noget, at vi kan snakke med hinanden, fortæller Frede Søndergaard, der bor i bofællesskabet Luren. 

Undersøgelser viser, at knap 10 procent af de ældre føler sig ensomme, og at fællesskab giver livskvalitet. 

- Det der er en af fordelene ved bofællesskaber er, at man bor med andre. Det giver andre rammer for de interesser, man har, og de aktiviteter man gerne vil lave sammen med andre, fortæller lektor ved University College Nordjylland Torben Broe Knudsen. 

Kun 38 procent af beboerne i bofællesskaber er mænd. Nu vil man gøre bofællesskabet mere attraktivt for mænd ved at lave et såkaldt interessefælleskab med unge mennesker. Interessefælleskabet skal fokusere på selvstændige. 

- Hvis det har var et fællesskab, der gav mening for mændene, så kunne det være mere attraktivt for flere mænd, som kunne se, at de kunne blive ved med at lave noget, der giver mening, fortæller Torben Broe Knudsen. 

Et fællesskab for folk med samme erhvervsbaggrund tiltaler dog ikke Ella Knudtrup, der også bor i Bofællesskabet Luren.

- Folk der er forskellige, det er kun godt. Så kommer vi ikke med de samme meninger alle sammen. Så har vi hver sin mening alle sammen og kan måske hjælpe hinanden på den måde, fortæller Ella Knudtrup.

Men selvom man har samme erhvervsbaggrund kan man godt være forskellige alligevel. 

- Vi tror på det der mix. Det vi netop gør herude - det er sammen med helt almindelige beboere. Skal vi skabe liv mellem blokkene, er det vigtigt, at det er alle typer mennesker, der bor her, fortæller Ole Nielsen. 

Det færdige bofællesskab på Fyrkildevej står efter planen klar i år 2020. 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland