"Ja tak"-tilbud på fødsler, men kun til særligt udvalgte
Rikke Konge og Karina Jacobsen valgte at føde i to forskellige regioner, selvom de bor meget tæt på hinanden.
Region Nordjylland bruger omkring ni millioner kroner om året på fødende, der vælger at føde uden for regionsgrænsen.
En forbandet billig bakke frikadeller eller en kasse med sodavand, blot du skriver ”ja tak” inden klokken 12.
Sådanne tilbud er efterhånden normale hos supermarkederne. Men nu kan man også få et slagtilbud på fødsler, hvis man altså siger ”ja tak” til at føde i Aalborg.
Den er go' nok.
Siger man ja til det, får man en endda række goder i fødselsforløbet.
Tilbuddet gælder dog kun fødende fra Mariagerfjord og Vesthimmerlands Kommune. For netop i de kommuner vælger cirka 300 kvinder om året at føde på hospitaler udenfor regionen.
Det koster Nordjylland dyrt.
- Det er ikke økonomien, der driver projektet. Det er et kvalitetsprojekt, hvor vi ønsker at finde ud af, hvad det gode tilbud er i fremtiden for vores familier, også når man har lang distance, siger chefjordemoder på Aalborg Universitetshospital, Sandra Bang-Schnack.
Mere præcist koster det regionen omkring 30.000 kroner for hver nordjysk kvinde, der føder i en anden region. Det giver altså en regning på omkring ni millioner kroner årligt.
- Det er klart, at det vil forbedre regionens økonomi generelt, hvis vi gør, hvad vi kan for at bremse op for patienter, der trækker ud af regionen. Det gælder for hele Aalborg Universitetshospital, siger Sandra Bang-Schnack.
Se indslaget her:
Enestue, gratis parkering og rundvisning
Projektet går under navnet "Familien i Centrum" og startede første april i år.
Derfor var det ikke gældende, da Rikke Konge og Karina Jacobsen fødte for 1,5 år siden. De bor begge i Hadsund i Mariagerfjord Kommune, og de har begge født to gange, men mens Karina fødte i Aalborg, valgte Rikke at føde i Randers.
- Det var dels på grund af afstanden, men så var det også trygheden, siger Rikke Konge.
I Randers var hun nemlig sikret at hele familien kunne blive sammen under hele forløbet, og at de kunne få en enestue.
Netop det, ville Karina Jacobsen gerne have haft i Aalborg også.
- Jeg lå på stue med andre, og det var ikke sjovt. Enestue er helt klart en fordel, for at man kan være i sin egen boble og ikke behøver at tage hensyn til andre og forholde sig til andres følelser, siger Karina Jacobsen.
Da familien skulle møde den lille nyfødte, måtte de i Karinas tilfælde sidde ude i den fælles opholdsstue. Under fødselsforløbet oplevede hun også at blive indlagt uden sin mand.
Derfor er lovning om enestue og at familien kan blive sammen under forløbet vigtige fordele, som begge kvinder fremhæver ved det nye fødselstilbud.
Goder ved Familien i Centrum
Følgende ting tilbydes til gravide fra Mariagerfjord- og Vesthimmerlands Kommune i projekt "Familien i Centrum". Goder markeret med * indgår også i det normale fødselsforløb på AAUH.
Under graviditeten
• I graviditeten tilbydes ultralydsskanninger omkring graviditetsuge 12 og graviditetsuge 20 på Aalborg Universitetshospital. Undersøgelserne varetages af en sonograf eller en fødselslæge. *
• Gratis p-tilladelse ved alle kontroller og ved fødslen.
• Lokal gravidcafé med jordemoder hver 2. uge. Et uforpligtende tilbud, hvor vi taler om emner som parforhold, amning, karriere, kost, motion, søvn og meget mere.
• Online ammeundervisning. *
• Rundvisning på Fødegangen i Aalborg.
• Ekstra jordemoderkonsultation ved behov. *
• Naturlig fødselsmodning, når du har passeret din terminsdato. Ved naturlig fødselsmodning bruges metoderne hindeløsning, rebozo og akupunktur.
• Enestue, hvis I bliver indlagt i løbet af graviditeten, samt mulighed for at partner kan være på hospitalet under hele indlæggelsen.
• Konsultation hos jordemoder i familiens lokalområde. *
• Planlægger familien hjemmefødsel, tilbydes kendt jordemoderordning, hvor jordemoderkonsultationerne som udgangspunkt foregår på Aalborg Jordemodercenter eller i familiens hjem. *
Fødsel
• Kulturfødestue. *
• Jordemoderen er hele tiden til stede under den aktive del af fødslen. *
• Ingen overflytning til andre fødesteder. *
• Zero separation, hvilket betyder, at forældre og nyfødt forbliver sammen i videst muligt omfang. Har det nyfødte barn fx behov for C-pap (lille maske, der hjælper med at folde lungerne ud umiddelbart efter fødslen), kan behandlingen ske på fødestuen i stedet for på Børneafdelingen. Princippet bag zero separation er, at personalet kommer til familien i stedet for at flytte rundt på mor og barn. *
• Mulighed for at føde i vand, også ved fødsler med behov for CTG-overvågning. *
• Fødsel på højt specialiseret afdeling. *
Efter fødslen
• Fuld forplejning til mor. *
• Musikterapi- *
• Ammevejledning og ammesamtaler af IBCLC-certificeret personale, som er vores ammeeksperter. *
• Hjemmebarsel til første – og fleregangsfødende som ønsker at føde ambulant. Familien tilbydes besøg af en jordemoder på 1. og 3. døgn.
• Førstegangsfødende tilbydes barselsophold i 2-4 døgn efter fødslen og længere ved behov. Barselsopholdet er på Afsnit for Familiebarsel eller Barselsafsnit 11 afhængig af den aktuelle situation. Her er det altid muligt, at partner bliver og overnatter sammen mor og barn. *
• Hørescreening og PKU i hjemmet for alle familier, der føder ambulant, uanset om familien er første – eller fleregangs forældre. *
• Enestue til den nye familie
Kilde: Projektbeskrivelse "Familien i Centrum"
Også tilbuddet om, at høre- og hælprøve bliver taget i hjemmet, ser veninderne som en stor fordel.
- Det ville være rart. Så skal man ikke ud af barselsboblen. Gratis parkering er også fint, men det er ikke det, der er afgørende, siger Karina Jacobsen.
Ifølge chefjordemoderen er goderne valgt ud fra interviews og erfaring.
- Vi står i en spændende situation, hvor vi om få år flytter ud på det nye universitetshospital, og i den forbindelse har vi en ambition om at styrke kvaliteten af hele området. Med det her projekt ser vi på, hvad der er af ønsker. Det er klart, at vi kan ikke ændre på afstanden, men vi kan måske gøre nogle ting, så man oplever, at fødestedet er nært ved en, siger Sandra Bang-Schnack.
De særligt udvalgte
Projektet betyder, at fødende fra Mariagerfjord og Vesthimmerlands Kommune lige nu får nogle fordele, som fødende fra de andre nordjyske kommuner ikke får.
De to kommuner er valgt, fordi de ønsker at søge viden hos nogle af dem, der har længere distance og måske gør brug af det frie valg af fødested til at søge ud af kommunen.
Skulle der sidde nogle gravide fra de ni andre nordjyske kommuner og stille spørgsmålet, har TV2 Nord undersøgt, hvorvidt der er tale om ulovlig forskelsbehandling.
Vi har gennemgået projektbeskrivelsen og kontaktet en sundhedsjuridisk ekspert fra Aalborg Universitet, der kan fortælle, at det er helt efter reglerne, når der er tale om et beskrevet projekt med slutdato.
Der er da også gode nyheder til de fødende, som for nu ikke er blandt de udvalgte.
- Nu skal vi finde ud af, hvad der virker, og hvad der ikke virker, og så træffer vi nogle beslutninger, og der har vi ambitionen om at udrulle de beslutninger til alle, siger Sandra Bang-Schnack.
Indtil april næste år vil det dog kun blive testet på den begrænsede gruppe.
Tror I, at det kan få flere til at vælge at føde indenfor regionen?
- Det tror vi helt sikkert, det kan. Det kan vi allerede se i nogle af de interviews, vi har lavet, at tilbuddene og oplysningerne om, hvad vi er for et sted, er der flere, der bliver opmærksomme på og ønsker at tilvælge, siger Sandra Bang-Schnack.
De to veninder i Mariagerfjord har begge født to gange, men skulle der komme en tredje, ville kun en af dem, sige ja tak til tilbuddet.
- Jeg ville helt klart vælge Aalborg igen, hvis de her tiltag var der. For de jordemødre, jeg havde, var mega dygtige, siger Karina Jacobsen.
- Jeg ville stadig til Randers, siger Rikke Konge.