Jonathan Christensen er i praktik i Fakta for at undersøge, hvordan folk tager imod ham i serien "Pipfugl og gulerødder - Mit liv med Tourettes". Foto:
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Jonathan kalder kunderne ”terrorist” og ”missekat” – se, hvordan de reagerer

Kan man leve et nogenlunde normalt liv, hvis man konstant kommer til at sige fornærmende og upassende ting? Det undersøger Jonathan Christensen, der har Tourettes Syndrom.

Se ”Pipfugl og gulerødder – Mit liv med Tourettes” nederst i artiklen.

Forestil dig, at du konstant kommer med ufrivillige udbrud som ”jeg har en bombe” og ”du ligner en and”.

Udbrud, der får folk til at vende sig om for at kigge på dig, og som gør, at folk smider røret på, når du ringer til dem, fordi de tror, du laver telefonfis.

Sådan er tilværelsen for 20-årige Jonathan Christensen.

Jonathan prøver forskellige jobs i serien. Foto: Michael Andersen

Han har Tourettes Syndrom i svær grad, og han har ingen kontrol over sine tics. Det betyder, at han konstant kaster sit hoved til den ene side og siger ting, som han ikke har lyst til at sige.

- Det er vildt anstrengende og pinligt, siger han, mens der i hver sætning sniger sig et par ekstra ord ind som ”gulerødder” og ”luder”.

Tourettes, social angst og ordblindhed

I et år har TV2 Nord fulgt Jonathan Christensen, der har en mission. Det er blevet til serien ”Pipfugl og gulerødder – Mit liv med Tourettes”.

Foto: Michael Andersen

Jonathan kæmper med en række udfordringer. Udover Tourettes Syndrom har han social angst og er stærkt ordblind – og så blev han mobbet i skolen.

En kombination, der nok vil få de fleste til at svede alene ved tanken om at stille sig op på en scene eller sætte sig bag kassen i Fakta.

Og lige præcis derfor gør Jonathan netop dé ting. Hans mission er at vise, at selvom man har udfordringer eller diagnoser, så kan man mere, end man tror.

- Mange med Tourettes gemmer sig, fordi de er flove. Jeg forsøger at vende det til noget positivt, selvom det er svært, når min hjerne fucker med mig, siger han.

Praktik i Fakta

I ”Pipfugl og Gulerødder – Mit liv med Tourettes” er Jonathan blandt andet i praktik som kassemedarbejder i Fakta. For at få kundernes ægte reaktion, bliver det hele filmet med skjult kamera.

Se klippet fra Fakta her:

- Der var ikke nogen, der blev sure på mig, men nogle af dem blev overraskede. Det forstår jeg virkelig godt, konstaterer Jonathan Christensen bagefter.

Han er glad for kundernes reaktion på ham.

- Min mission lykkedes. Jeg har ikke skræmt en eneste kunde væk, og nogen har ovenikøbet fået sig et godt grin, siger han.

Angst var en trigger

Jonathan Christensen begyndte at få tics, da han gik i tredje klasse. Han blinkede ukontrolleret og havde ryk i nakken. Sådan var det i mange år.

Jonathan sammen med sine trillingesøskende på deres 20 års fødselsdag. Foto: Michael Andersen

Så kom coronanedlukningen i marts 2020, og her eskalerede det. Jonathan begyndte at få vokale tics og sige ufrivillige ord og sætninger. Hans læge har sagt, at det formentlig skyldes angst, som Jonathan oplevede under nedlukningen.

Angsten vækkede den Tourettes, der ”sov” i hans krop.

TOURETTES SYNDROM

  • Folk med Tourettes Syndrom har ufrivillige, motoriske bevægelser og ufrivillige lyde

  • Ved Tourettes Syndrom har man forskellige tics gennem flere år

  • For at få stillet diagnosen Tourettes Syndrom skal man have flere motoriske tics, have mindst et vokalt tic, have haft tics i mindst et år og have fået tics, inden man fylder 18 år

  • Man kan godt have tics uden at have Tourettes Syndrom

  • Drenge har Tourettes syndrom fire til fem gange oftere end piger

  • Mange mennesker med Tourettes Syndrom har andre udfordringer så som ADHD, OCD, søvnvanskeligheder eller lignende, som kan være mere belastende end ticsene.

Kilde: Herlev Hospital og sundhed.dk

Jonathans tics påvirker ham både fysisk og psykisk. Selvom han får medicin, der virker beroligende på kroppen, kaster han hele tiden hovedet til den ene side, og det medfører konstante smerter.

- Det gør mega ondt i nakken, men det må jeg lære at leve med. Så må jeg tage nogle Panodiler, siger han.

Lige nu prøver jeg at bevise, at alting er muligt

Jonathan Christensen

Social angst fylder også en del for Jonathan, der har oplevet at få angstanfald i større forsamlinger. Det får ham dog ikke til at trække sig tilbage.

- Nogle gange får jeg angst for mennesker. Men jeg vil hellere være sammen med en hel masse mennesker og have det hyggeligt, end at være alene, siger han.

Succes som komiker

I serien følger vi også Jonathans drøm om at blive succesfuld stand up-komiker. En karriere, der hurtigt har taget fart - for på scenen formår han at bruge sin Tourettes til noget positivt.

- Jeg øver mig i at lave en joke, når der kommer et tic. Publikum kan åbenbart godt lide det, siger han.

Indtil videre går det godt, og gennem de seneste måneder er han blevet booket til så mange jobs, at han har kunnet leve af det.

Jonathan om drømmen om at blive stand up-komiker.

Den næste store drøm er at komme med til DM i Stand up. En konkurrence, hvor talrige succesfulde komikere har deltaget gennem årene.

- Hvis jeg når med til DM, så vil jeg have nået det største, siger Jonathan Christensen.

Jonathan arbejder i Elgiganten ved siden af jobbet som komiker. Foto: Michael Andersen

At tage en uddannelse har endnu ikke været muligt for ham. 

Han blev smidt ud af gymnasiet, fordi han forstyrrede undervisningen for meget, og da han forsøgte for anden gang på en særligt tilrettelagt HF-uddannelse, fik han stress.

Bliver genkendt

Tilstedeværelsen på stand up-scenen, på TikTok – hvor han har knap 72.000 følgere - og som medvirkende i programmet "Stand up med Tourettes" på TV2 Nord i 2022 har gjort, at han ofte bliver genkendt.

Tit spørger folk, om de må tage et billede med ham. Noget, der i øvrigt kan være lidt svært, fordi hans nakke hele tiden rykker til den ene side og gør motivet sløret.

- Jeg synes, at det er vildt, at folk genkender mig og endda gerne vil have et billede af mig. Jeg er så taknemmelig for opbakningen, siger Jonathan.

Han bliver især stolt, når folk roser hans stand up.

- Det bliver jeg utroligt glad for. Alt den søde feedback fra folk får mig til at tænke, at alt er muligt, hvis man vil arbejde for det, siger han.

Et helt særligt dilemma

Med tiden håber Jonathan, at han kan træne sin Tourettes væk. Træningen går dog ikke så godt for tiden, og det gør ondt på ham, når han skal forsøge at holde tics inde.

TICS

  • 15-25 % af alle børn har forbigående tics

  • 0,5-1 % af alle børn har kroniske tics

  • Tics er pludselige, hurtige og ufrivillige lyde eller bevægelser som øjenblinken, næserynken, snøften eller hosten

  • En mindre del af børn med kroniske tics har Tourettes syndrom

Kilde: sundhed.dk

At være fri for Tourettes indeholder desuden et helt særligt dilemma for Jonathan. For selvom hans tics er opslidende, pinlige og ubehagelige, er de også medvirkende til, at han har opnået succes.

- Den dag, jeg måske kommer til at styre det, er der nok mange, der ikke gider se på, hvad jeg laver, for så er jeg måske ikke interessant mere, siger Jonathan Christensen.

Jonathan Christensen har fået til opgave at være vært ved et stand up-show. Foto: Michael Andersen

Som seere af ”Pipfugl og gulerødder – Mit liv med Tourettes” vil opdage, har Jonathan dog meget på hjerte, og han har ingen intentioner om at stoppe, selvom hans tics skulle forsvinde.

- Hvis det sker, så vil jeg begynde forfra og bevise, at jeg godt kan være komiker eller foredragsholder, uden at der er en eller anden åndssvag diagnose, der skal stå i vejen for mig. Lige nu prøver jeg at bevise, at alting er muligt, siger han.

Se, om Jonathans mission lykkedes, i ”Pipfugl og gulerødder – Mit liv med Tourettes” lige her:

AFSNIT 1

Pipfugl og Gulerødder - Mit liv med Tourettes (S1:E1)

AFSNIT 2

Pipfugl og Gulerødder - Mit liv med Tourettes (S1:E2)

AFSNIT 3

Pipfugl og Gulerødder - Mit liv med Tourettes (S1:E3)

Niels Lynggaard Sørensen og Ole Poulsen har selv hver deres tejner, som de lægger ud tre dage før, de skal hentes ind. Foto: Laura Winther Møller / TV2 Nord

Fiskere kalder det dyrplageri: - Fjorden er tæppebombet med bøjer

Fra søndag er det igen tilladt at lande hummere, men der har ligget adskillige fælder i fjorden i august.

Nu kan du igen få friskfangede hummere på dit middagsbord. For fra søndag må man igen lande hummere.

Men da fritidsfiskerne Ole Poulsen og Niels Lynggaard Sørensen sejlede ud på Limfjorden torsdag stak den ene bøje efter den anden allerede op fra den næsten flade fjord for at markere, at der var tejner til at fange hummere nogle meter under.

- Det er jo næsten en hel jungle af bøjer. De steder, hvor der er stenrev i fjorden, er der tæppebombet med bøjer, siger Ole Poulsen.

I juli og august er hummerne fredede, men gennem hele august har man kunnet finde hummertejner i fjorden.

Se her, hvordan hummertejnerne virker:

- Jeg har set, at man satte dem 12. august, og de må først ilandbringes første september. Det er 19 dage. Og så kan der jo ske det, at den første september blæser det i 5-6 dage, så man ikke kan komme ud. Det er i min optik dyrplageri, at de skal sidde der så lang tid, siger Ole Poulsen.

Og det er faktisk ikke ulovligt at sætte tejnerne ud og dermed fange hummerne, så længe man ikke henter hummerne ind.

- Det er helt grotesk. De får jo ingen mad, og de begynder at spise hinanden, siger Ole Poulsen.

Se indslaget her:

Der er opbakning at hente hos socialdemokratiets fiskeriordfører, Bjarne Laustsen. Han synes heller ikke, at reglerne giver meget mening.

- Det er fuldstændig tudetosset. Det er det, for det er jo ganske uhensigtsmæssigt, at man begynder at sætte tejnerne ud, før man kan begynde at lande hummerne. Og derfor er det jo et spørgsmål om dyrevelfærd. Vi kan jo ikke have hummerne til at sidde dernede i dagevis eller ugevis, før de kan landes, siger Bjarne Laustsen.

Handler om at få de gode pladser

De to fritidsfiskere har selv en tommelfingerregel om maksimalt at lade tejnerne ligge i tre dage.

- Grådighed kender jo ingen grænse. Jeg tænker, at folk burde opføre sig ordentligt, men de er jo bange for, at de ikke får en ordentlig plads, siger Niels Lynggaard Sørensen, der foruden fritidsfisker også er biolog.

Ifølge de to er der på andre områder regler, der beskytter dyrene bedre. De nævner for eksempel ål, som ikke var fredet, men det var ikke tilladt at bruge redskaberne, som man fangede ålene med.

- Vi arbejder på at få lavet reglen sådan, at du først må sætte tejner ud første september.

Og der er håb forude for en lovændring.

- Vi er på vej med en ny hummerbekendtgørelse, hvor der bliver sammenhæng imellem, når fredningsperioden ophører. Så kan man begynde at sætte tejnerne ud der - og ikke før, siger Bjarne Laustsen.

I følge fiskeriordføreren er bekendtgørelsen allerede sat i søen, og når politikerne har godkendt den, kan den sendes til høring. Det forventes at ske indenfor den næste uges tid.

Målet er, at bekendtgørelsen skal være trådt i kraft til hummersæsonen næste år.


Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Mand omkommet i dødsulykke - kørte ned af høj skrænt

Det vides endnu ikke, hvordan ulykken gik så galt.

Det gik alvorligt galt, da en 82-årig mand på el-scooter var ude at køre lørdag aften omkring klokken 18 på en cykelsti ved Havbro.

Her mistede han af uforklarlige årsager grebet over scooteren og kørte ud over en seks meter høj skrænt og omkom.

Det fortæller vagtchef hos Nordjyllands Politi, Christian Tilsted. De pårørende er underrettet.

- Han kommer uden for cykelstien og rammer et træ på vej ned af skrænten. Der blev forsøgt genoplivning på stedet, men forgæves, siger vagtchefen.

Den 82-årige mand var i selskab med en anden person på el-scooter.

- Så vi fik alarmen med det samme. Det kunne godt være et sted - hvis man kørte alene - at man ikke lige blev opdaget med det samme. Men det er ikke tilfældet, fortæller Christian Tilsted.

På nuværende tidspunkt er en bilinspektør på stedet for at kunne klarlægge de nærmere omstændigheder over, hvordan ulykken kunne ske, tilføjer vagtchefen.

Foto: Per Frank Paulsen/TV2 Nord Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen/TV2 Nord Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen/TV2 Nord Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen/TV2 Nord Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Foto: Caroline Hyldig Larsen / TV2 Nord

Ny festival på gammel grund: - Det er jo et vanvidsprojekt

For første gang så Sæby Festival lørdag dagens lys. Det gjorde den på en grund, der har haft stor betydning for byen.

- Det er første gang, jeg er betalt for at få lov til at sidde herude.

Sådan fortæller Per Nørgaard Jensen, som var ansat på slagteriet i Sæby i 38 år. Lørdag er den parkeringspladsen ved det gamle slagteri lavet om til en festivalplads for en dag.

- Jeg synes, det er alletiders, at man bruger det til et eller andet, fordi det ligger jo bare død hver dag. Det giver jo liv til Sæby, og det er fantastisk, fortæller han og fortsætter:

- Nu er det sjældent, jeg har siddet på parkeringspladsen. Jeg plejer at sidde indenfor, men det er meget sjovt at komme tilbage og kigge. Det er alletiders, så kan vi altid komme herned og fælde en tåre. Få lidt nostalgi med ind.

800 billetter solgt på forhånd

For medarrangør af Sæby Festival Nana Hyllested var det med en vis portion skepsis, hun blev mødt med, da hun fortalte om festivalen til at begynde med.

- Jeg tror, der er mange, der sagde, at det er jo et vanvidsprojekt det der, fortæller hun.

Alligevel blev der på forhånd solgt 800 billetter, og med godt vejr satser hun på, at der er kommer endnu flere.

Og de syv kvinder, der står bag festivalen, har inviteret lokale boder ind på pladsen, mens flere spirende kunstnere står for musikken.

- Jeg håber vi kan skabe en ny historie og et nyt samlingspunkt, siger Nana Hyllested og fortsætter:

- Vi skulle sådan set bare skabe festen og have booket nogle kunstnere på programmet og forhåbentligt lave den fedeste, fedeste fest herinde.


Foto: Torben Christensen/Ritzau Scanpix

Faldt om med hjertestop og blev genoplivet: Nu fylder Hausgaard 80 år

Multikunstneren runder otte årtier, men for otte år siden blev Niels Hausgaard ramt af hjertestop, som ændrede hans syn på døden.

- Ja, ja. Den (døden, red.) tænker jeg på hver dag. Og det vil jeg opfordre alle til. Hvis de kan det. Fordi det tager al den dødsangst og så noget, der ellers ligger i os helt tilbage fra barndommen af. Og hvis man bliver kureret for den, så kan man leve.

Sådan siger Niels Hausgaard, der lørdag fylder 80 år, i programmet 'Niels Hausgaard 80 år', som kan ses på TV 2 Play.

- Og det kan jeg sige, for det ved jeg, fordi jeg på et tidspunkt faktisk døde. Med hjertestop. Og min gode ven, Tess Pedersen, genoplivede mig. Der var jeg væk i lang tid.

Det var i 2016, at han fik hjertestop. Selvom det var en voldsom oplevelse, går Niels Hausgaard stadig til det med en vis portion humor.

- Jeg oplevede blødhed og stilhed. Men derefter har jeg aldrig været usikker overfor døden. For det var ikke ubehageligt. Men da de kaldte mig til, altså det var jeg lidt modstander af. For jeg har da sjældent haft det så godt. Men det var jeg nødt til, jeg er velopdragen, så..., siger han med sin kendte nordjyske humor.

Netop den humor, lune og skarphed har bragt ham land og rige rundt mange gange med utallige shows og optrædener.

Begyndte som skibssmed

Det begyndte dog ikke med shows. Niels Samuel Hausgaard blev i 1944 født i Hirtshals og arbejdede i 1960'erne som skibssmed. I 1970'erne begyndte han at optræde som huspoet for DR Nordjylland. Han indspillede sin første plade i 1972.

Her er blot nævnt nogle få stykke af nedslagspunkterne fra begyndelsen af en lang karriere for Hausgaard.

Og i Nordjylland har Hausgaard aldrig været i nærheden af at være glemt. Han har været ganske karakteristisk med vendelbomål som dialekt, og det vandt han modersmåls-prisen for i 1997. I 90'erne var Hausgaard også på turné med en anden multikunstner i form af Erik Clausen.

Netop efter optrædende med ham begyndte Hausgaard selv med en række one-man-shows, og det seneste var 'Åh, Boomer' i 2024.

Her optrådte Niels Hausgaard stadig for fulde huse i 56 ud af 57 shows, da det løb af stablen i foråret - blandt andet med shows i Aalborg, Hjørring, Thisted og København.

Han har også haft især politikerne under kær behandling i sine satiriske shows, mens hans senest demonstrerede ved Viegaard Stutteri, som var i vælten med dyremishandling. Han har selv drevet et stutteri ved sin gård i Hundelev.

Kan fortsætte til de 100 år

I 2022 var han også på turné, da hans kone gennem 50, Gitte Hausgaard, døde. Dagen efter bisættelsen fortsatte han turnéen, da han sagde, det var det, Gitte ville have. Han var også på scenen 12 dage efter, at han selv fik hjertestop.

Og glad for sit arbejde har han altid været. Det fortalte han for to år siden til TV2 Nord, da han blev optaget i Hall of Fame for folkemusikken, som blev opstartet dengang.

- Jeg synes næsten, det hele har været ét stort højdepunkt. Det er aftener, hvor alle har været glade, lyden har været god, og alle har haft det sjovt, jeg tænker tilbage på, fortalte han.

Selvom karrieren allerede dengang havde været 50 år, sagde Hausgaard også, at han ikke havde planer om at stoppe. Kun én ting kunne få ham til at trække stikket.

- Det er kun, hvis publikum ikke gider længere. Så længe de gider, så gider jeg også. Og så kan jeg fortsætte, til jeg er 100, sagde Niels Hausgaard.

Meget mere kunne skrives om manden og multikunstneren, der nu fylder 80 år. Men du kan også se programmet 'Niels Hausgaard 80 år', der er produceret af TV 2 Nord, på TV 2 Play allerede nu eller se det på TV 2 Charlie klokken 21.45.


Foto: Eva Boisen/Privatfoto

Prognoser viser voldsomme september-temperaturer over Danmark

Den nuværende sensommervarme er allerede usædvanlig, da der i torsdags blev målt den højeste temperatur så sent på sommeren i 77 år.

De seneste dage har prognoserne peget på, at der i næste uge igen er sommervarme på programmet.

De seneste prognoser holder fast i udviklingen, og der er nu udsigt til varmebølger flere steder i landet i løbet af næste uge.

Før varmen kan ramme landet, skal noget ustadigt vejr først passere, som kan give anledning til både bulder, brag og et enkelt skybrud.

Men er den kommende sommervarme egentlig usædvanlig? Det kan du læse mere om nedenfor.

Uvejr åbner for varmepumpen

Før den bastante sommervarme igen kan blæse op over landet, skal et lavtryk nærme sig landet, som kan give ustadigt vejr.

Prognose tirsdag klokken 13.15. Foto: TV 2 Vejret Foto: Foto: TV 2 Vejret

Faktisk viser de nuværende prognoser, at der kan komme kraftige byger tirsdag med mulighed for torden og som kan smide et enkelt skybrud af sig.

Onsdag placerer lavtryk sig vest for landet, mens et højtryk mod øst pumper varme op over landet i lange baner.

Temperaturen i 1500 meters højde onsdag klokken 10.45. Foto: TV 2 Vejret Foto: TV2 Vejret

Der er den varmepumpe, som ventes at give flere dage i træk med sommerdage, hvor temperaturerne udbredt kommer op på eller over 25 grader.

Der er ikke enighed i prognoserne om, hvor længe varmen varer ved, dog holder sensommeren mindst frem til næste weekend.

Foto: TV2 Vejret

Sensommervarme - usædvanligt? eller normalt?

Den nye uges varme kommer efter kalenderen skifter fra sommer til efterår, nemlig efter 1. september.

Den nuværende sensommervarme er allerede usædvanlig, da der i torsdags blev målt den højeste temperatur så sent på sommeren i 77 år.

Men er der noget usædvanligt ved den næste varmeperiode?

Dykker man ned i arkiverne skal man ikke længere tilbage end sidste år, hvor der var en lignende langvarig sommerperiode.

Her blev det til intet mindre end ni sommerdage i streg fra 4. til 12. september, med den højeste temperatur på 28,5 grader.

Foto: Grafik: Rune Zeitzen / TV 2 Vejret

Også i 2020 og 2021 var der perioder med sensommervarme i september, dog ikke i samme omfang som i fjor, eller hvad der ventes i næste uge.

Næste uges varme kan dog blive usædvanlig, hvis den højeste temperatur overstiger 29 grader.

I så fald ville det være en af de varmeste dage målt i september i mange år, ikke siden 2016, hvor temperaturen nåede 29,9 grader.

De otte højeste temperaturer målt i september måned siden 1874. Foto: TV 2 Vejret

Det er ikke usandsynligt, at temperaturerne kan nærme sig de 28 til 29 grader, dog er det marginalerne, der gør forskellen.

Samtidig ville mange dage i streg med temperaturer på over 25 grader være usædvanligt.

Dermed må tiden vise om varmen i næste uge reelt set bliver usædvanlig, eller om den bare går i de meteorologiske glemmebøger.