Kæmpe investeringer på vej: Aalborg bliver brohoved for kinesisk erhvervsindsats for milliarder

Den kinesiske NETC organisation, der repræsenterer virksomheder, der omsætter for mere end 3.000 mia. kr. årligt, har valgt at bygge bro til de nordiske lande med et nyt erhvervscenter i Aalborg.

Der skal være mere forretning mellem de nordiske lande og Kina, og derfor placerer den kinesiske NETC organisation nyt erhvervscenter i Aalborg, der kommer til at danne rammen for et tættere samarbejde imellem Kina og Danmark, Norge, Sverige og Island.

NETC er en strategisk kinesisk organisation, der skal fremme teknologiudvikling internationalt - i praksis en sammenslutning af tusindvis af virksomheder, universiteter og offentlige organisationer. NETC er sat i verden af det kinesiske ministerium for videnskab og teknologi og Shanghai bystat.

- Efter grundig research har vi besluttet vores niende internationale afdeling af NETC i Danmark på grund af landets favorable geografiske position i hjertet af Skandinavien, på grund af infrastrukturen og fordi Danmark altid har været frontløber på forskning og udvikling i energisektoren, software og big data. Desuden er desuden base for nogle af verdens førende forskere og universiteter indenfor ingeniørstudier og andre grene af forskningen, der kommer til at spille en vigtig rolle i Kinas fremtidige teknologiske udvikling, siger Lu Jijun, Assistant President i NETC.  

Erhvervschef: Større end Apple i Viborg

Og den gode nyhed kommer ikke alene. For i forbindelse med åbningen af det nye center torsdag løfter erhvervschef i Aalborg Kommune, Tonny Skovsted Thorup, sløret for endnu en kæmpe nyhed. 

- I forlængelse af samarbejdet med NETC kan jeg fortælle, at vi allerede nu er i tæt dialog med konkrete kinesiske virksomheder og forventer, at en eller flere større investeringer er på vej til Aalborg-området inden for en meget kort tidshorisont. I vores øjne er dette lige stå stort, som da Apple placerede et datacenter i Viborg, men potentialet i form af investeringer og arbejdspladser er på sigt langt større. 35 % af den globale vækst kommer fra Kina, og den får Danmark nu betydeligt bedre forudsætninger for at få del i, siger Tonny Skovsted Thorup.  

Aalborg er blandt andet valgt på baggrund af diplomatiske forbindelser til Kina opbygget gennem en længere årrække. De seneste to år har Invest in Aalborg eksempelvis arbejdet med flere store kinesiske investeringssager.

- Kineserne er interesserede i at etablere bedre samarbejde med blandt andet universiteter, forskere og få adgang til ny teknologi og forskning indenfor blandt andet energisektoren. Men de er også på udkig efter investeringer og andre innovationsprojekter, fortæller Tonny Skovsted Thorup. 

I første omgang bliver der ansat et par medarbejdere, der har boet og arbejdet i Kina, på BusinessAalborgs kontorer på Boulevarden i Aalborg. Men på sigt skal der ansættes endnu flere. 

- En ting er at skabe kontakt mellem Kina og nordiske aktører, men samarbejdet går også den anden vej og åbner store muligheder for nordiske firmaer, udviklere, forskere og entreprenører for at komme ind på det kinesiske marked. 

I dansk kontekst er Aalborg et godt eksempel på velfungerende samarbejde mellem virksomheder, universiteter og offentlige myndigheder, og byen er hjem for et fremadstormende R&D-miljø, som understøtter udviklingen af fremtidens teknologier.

Aalborg Universitet har ifølge kineserne også spillet ind på valget. Fx placerede AAU sig i en nylig ranking foretaget af MIT (Massachusetts Institute of Technology) på en international fjerdeplads på ingeniørområdet efter tre amerikanske universiteter.

Fakta

NETC = National Eastern Tech Transfer Center

En strategisk kinesisk organisation, der skal fremme teknologiudvikling internationalt - i praksis en sammenslutning af tusindvis af virksomheder, universiteter og offentlige organisationer. NETC er sat i verden af det kinesiske ministerium for videnskab og teknologi og Shanghai bystat. NETC repræsenter 64 af de 100 største udviklingszoner i Kina, som igen repræsenterer virksomheder, der samlet set omsætter for mere end 3.000 mia. kr. årligt og en række anerkendte kinesiske universiteter i Shanghai og den østlige del af Kina.  

 

CNIC = Chinese Nordic Innovation Center

Innovationscenter der etableres dels i Aalborg og dels i Shanghai, og som skal styrke samarbejdet mellem Kina og de nordiske lande og dermed fremme investeringer, videndeling og forretningsrelationer på tværs.    

 


Seneste nyt

fra Nordjylland