Karoline fik en depression: - Hun kunne se på mig, at jeg havde det dårligt
Hver femte ung har fået det dårligere mentalt under coronapandemien det seneste år, viser en ny undersøgelse. Én af dem er 22-årige Karoline fra Aalborg, der har fået en depression.
You will be found, står der med sirligt broderede, blå bogstaver på dét, der skal blive til en nålepude.
- Ligemeget hvordan du har det, er der hjælp. Og det er et virkelig godt budskab til folk, der har det dårligt, siger 22-årige Karoline Jepsen.
Hun har broderet en del under coronanedlukningen. Broderiet er vigtigt, fordi det sætter ord på den situation, Karoline Jepsen er i.
- Nogle dage har jeg simpelthen haft det så dårligt, at jeg ingenting har orket, siger hun.
Hun er formentlig ikke alene med den oplevelse. En ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser nemlig, at hver femte unge dansker har fået dårligere mental helbred under coronakrisen.
For Karoline Jepsen var det især hjemsendelsen fra den forberedende grunduddannelse, hvor hun går på en kunsthåndværklinje, der påvirkede hende.
- Det har betydet, at jeg ikke har haft overskud. Nogle gange har jeg bare kunne ligget i sengen. Eller siddet med min mobil og scrollet på instagram eller tiktok, siger Karoline Jepsen.
Man er ikke så god til at handle eller søge hjælp, når man er ung
Torsten Jacobsen, formand, Psykiatrifonden
Corona har forværret det mentale helbred
Selvom Karoline Jepsen har en mild grad af social angst, er det vigtigt for hende med en hverdag, hvor hun kommer ud.
- Det at komme ud og møde folk fysisk. Det er dét, der gør, at min depression kommer lidt i baggrunden, siger hun.
Men i en tid med hjemsendelse, social afstand og forsamlingsloft er det ikke ligetil at møde så mange.
At flere kæmper med psykiske problemer har man også oplevet i Psykiatrifonden. Det fortæller formand Torsten Jacobsen. Ifølge ham har unge en særlig udfordring i forhold til andre befolkningsgrupper.
- Man er ikke så god til at handle eller søge hjælp, når man er ung. Nogle tænker, at det bare sådan, man er, eller at det måske bare er deres egen fejl, siger han og fortsætter:
- Måske kommer man fra nogle nogle ulige kår, hvor man ikke hår fået så meget opbakning. Derfor skal der være nogle tydelige indgange til den psykologiske rådgivning.
Karoline havde brug for hjælp
Karoline Jepsen havde netop svært ved at bede om hjælp. Faktisk fik hun det først for en måned siden igennem en lærer, som hun mødte på skolen, da hun skulle hente nogle materialer.
- Hun kunne se på mig, at jeg havde det dårligt. Også på skærmen når vi loggede ind om morgenen, tror jeg, hun kunne fornemme det på mig.
Læreren hjalp Karoline Jepsen med at ringe til lægen, hvor hun fik en henvisning til en psykolog. Og det var lige præcis dét, hun havde brug for.
- Det, at jeg kom ud og fik snakket om det, er grunden til, jeg at min depression er gledet mere i baggrunden, siger hun til TV2 Nord. Derfor har hun også et simpelt, men klart budskab til andre unge, der går igennem samme problem:
- Ræk en hånd ud og bed om hjælp.
Hun ser frem til at Danmark åbner en smule mere op. Allerede på mandag er der endnu et lyspunkt for Karoline Jepsen.
- På mandag får jeg det bedre, for der skal jeg i skole, siger hun og afslutter:
- Og jeg glæder mig helt vildt.
Har du brug for hjælp? Sundhedsstyrelsen har samlet forskellige tilbud til både unge og gamle på sin hjemmeside: Klik her for at vide mere.