Knæpatient frygter sygehus-limbo: - Jeg vil ikke sendes frem og tilbage mellem hospitaler
Region Nordjylland bruger ofte privathospitaler til at lave udredninger af patienter, men når der skal opereres bliver patienter hevet tilbage i det offentlige system. Det giver dårlige patientforløb, mener direktøren for privathospitalet Capio.
Man ser det med det samme, når 81-årige Gitte Espersen tager et skridt.
Hun har voldsomt ondt i højre knæ. Det er slidt op, og derfor skal hun have et nyt, så hun kan komme tilbage til at leve det fysisk aktive liv hun tidligere har haft.
- Det gør virkeligt ondt. Ud på aftenen kan jeg næsten ikke være nogen steder for smerter, siger Gitte Espersen.
Ofte er det ældre mennesker, der bliver sendt frem og tilbage. Det gør altså en lidt utryg,
Gitte Espersen, pastient
De offentlige sygehuse har 30 dage til at lave udredninger. Det kan Region Nordjylland ikke leve op til i Gitte Espersens tilfælde.
Hun har derfor brugt sin udredningsret til at blive undersøgt på Privathospitalet Capio i Aalborg. Hun vil også gerne opereres på privathospitalet, men måske bliver hun sendt tilbage til det offentlige.
- Jeg synes ikke det er i orden. Ofte er det ældre mennesker, der bliver sendt frem og tilbage. Det gør altså en lidt utryg, og så tænker man på om der er styr på det, siger Gitte Espersen.
Privathospitalet Capio laver blandt andet knæ-, ryg- og hofteoperationer. Det har afdelinger rundt om i det meste af landet. Privathospitalet laver oftest både udredning og operation, når de får patienter henvist fra andre regioner.
Er patienten til gengæld henvist fra Region Nordjylland, så får privathospitalet oftest kun lov til at lave forundersøgelsen, lyder det fra privathospitalets administrerende direktør.
- Det giver nogle dårlige patientforløb. Det optimale forløb er at patienten kommer ind, bliver forundersøgt, udredt, får en diagnose og en behandlingsplan og så bliver behandlet på samme sted. Så kender man hinanden. Det er et læge-patient forhold, som er vigtigt, siger Søren Kjeldsen, administrerende direktør hos Capio.
Mens de offentlige sygehuse har 30 dage til at udrede patienter, så er behandlingsgarantien fordoblet fra 30 til 60 dage siden sommer. Ifølge vicedirektør Eva Korup på Aalborg Universitetshospital betyder det at de af og til har svært ved at nå at lave udredning indenfor tidsgrænsen, men at de oftere kan nå at lave selve operationen.
- Det er klart at når man har en fordobling af tiden, hvor man kan nå at finde en operationstid, det gør det nemmere i forhold til vores bookingsystemer, siger Eva Korup.
På Aalborg Universitetshospital vil de helst være i stand til både at stå for både udredning og operation. Det er billigst for hospitalet, der ifølge vicedirektør Eva Korup bruger i omegnen af 200 millioner kroner på samhandel med privathospitaler i 2022. Vicedirektøren mener dog ikke at det giver dårlige patientforløb, at patienterne bliver sendt frem og tilbage mellem læger i det private og offentlige system.
- Det afhænger af mange forskellige faktorer, måske mest patientens forventning. Jeg har det ikke selv sådan at jeg tænker at det er utrygt eller at det giver dårlige patientforløb, siger Eva Korup.
Hvad er dine rettigheder?
Udredningsgarantien:
Den offentlige udredningsgaranti skal sikre dig en udredning inden for 30 dage. Det vil sige, at fra din læge henviser dig til speciallæge eller undersøgelse, til at du har svar på, hvad du fejler, må der ikke gå mere end 30 dage.
Behandlingsgaranti:
Den offentlige behandlingsgaranti træder først i kraft, når du er udredt eller har fået en diagnose. Herefter skal du ifølge loven have behandling inden for 60 dage fra hospitalet eller speciallægen har fået henvisningen. Det vil sige, at jo hurtigere du får diagnosen, jo før kan du komme i behandling.
Kilde: Falck
Covid19 betød at ventelisterne på de offentlige sygehuse voksede. Efter finansiering fra folketinget brugte de offentlige sygehuse derfor privathospitalerne til at få ventelisterne ned. Den finansiering er stoppet nu, og de offentlige sygehuse bruger derfor de private hospitaler mindre.
- Region Nordjylland er er helt i deres gode ret til at gøre det de gør. Det er i overensstemmelse med de aftaler der er lavet. Det giver bare ikke et godt patientforløb, og de ventetider vi kan se i det offentlige, de overstiger behandlingsgarantien, siger Søren Kjeldsen, administrerende direktør hos Capio.
Gitte Espersen ved endnu ikke hvor hun skal opereres, om det bliver offentligt eller privat, men hun håber at det bliver snart.
- Jeg håber på at få et godt nytår uden smerter, siger Gitte Espersen.
Se hele indslaget herunder: