Kongeørn fra Hals er blevet skudt med haglgevær
Kongelig kunst og nordjysk mesterskab
En dansk kongeørn er blevet likvideret med haglskud. Det afslører røntgenfotos taget på Sindal Dyrehospital.
Kongeørnen blev fundet 12. marts skyllet op på Limfjordens nordlige bred vest for Hals. Finderen af fuglen kunne se, at fuglen var blevet skudt, og det fik man bekræftet i går ved røntgenfotografering på Sindal Dyrehospital i Vendsyssel.
Den døde kongeørn var 28. maj 2009 blevet ringmærket som unge i Hals Nørreskov af rovfugleeksperten og ringmærkeren Jan Tøttrup Nielsen, der fik en melding om den døde ørn ved Limfjorden, hvorpå han hentede kadaveret.
- Kongeørnen har været død i et par måneder, og der var kun lidt kød tilbage på dens vinger og ben. Jeg kunne dog se, at ørnen bar præg af at være blevet beskudt, hvorfor jeg fik den røntgenfotograferet, så dødsårsagen kunne blive fastslået, siger Jan Tøttrup Nielsen.
Det er i Hals Nørreskov, kongeørnen har en af sine blot tre faste ynglelokaliteter i Danmark.
Smadret vinge og knækket hale
Røntgenbillederne afslørede mindst 20 hagl i kongeørnen, den højre vinge var ødelagt og halen var knækket.
Den knap syv år gamle kongeørn blev fundet godt syv kilometer fra det sted, hvor den blev ringmærket med koden E04. Dens forældre i Hals Nørreskov opholder sig fortsat i skoven, hvor ynglesæsonen er godt i gang.
- Den skuddræbte kongeørn har ikke ynglet endnu, men den har måske været ved at etablere sig et sted. Den er ikke skudt på fjordbredden ved Gandrup, hvor den blev fundet i opskyllet. Det er strømmen i Limfjorden, der har ført den op på bredden. Hvor i lokalområdet den er blevet skudt, er ikke til at afgøre præcist, siger Jan Tøttrup Nielsen.
Dansk Ornitologisk Forening (DOF) vil sørge for, at ørnedrabet bliver anmeldt til politiet.
- Det er beskæmmende, trist og meget bekymrende, at der fortsat er mennesker, som er drevet af et had til rovfugle, der får dem til at skyde en totalfredet og meget sjælden ørn. Gerningsmanden kan ikke have været i tvivl om, at han skød en kongeørn, for skuddet må være affyret på tæt hold, eftersom haglene er mange og sidder tæt, siger Knud Flensted, der er biolog i DOF.