LIGE NU:

Kul er snart fortid for kraftvarmeværker

Et nej til tvungen elproduktion betyder, at kraftvarmeværker som Nordjyllandsværket er kommet et skridt tættere på at udfase kul fuldstændigt.

De første skridt mod en grønnere fjernvarmeproduktion i Aalborg er allerede ved at blive taget.

Nordjyllandsværket, der leverer el og varme til borgerne i Aalborg og omegn, kan nemlig for alvor tage fat på den grønne omstilling. En tommelfinger op fra Energistyrelsen betyder, at Nordjyllandsværket ikke længere er tvunget til at procedere el, og dermed kommer de et skridt tættere på at brugen af kul til varmeproduktion snart er fortid.

- Det er da en meget glædelig nyhed for branchen, siger direktør for Nordjyllandsværket, Jesper Høstgaard-Jensen.

Energistyrelsen med minister Lars Christian Lilleholt i spidsen har netop sagt ja til, at kraftvarmeværker som Nordjyllandsværket ikke længere tvinges til producere el. Derfor kan de nu investere i anlæg, som alene producerer varme og ikke bruger kul til varmeproduktionen.

- Vi har ikke de samme behov nu som tidligere for elproduktion fra de store værker, fordi mere vind- og solenergi er skudt op i Danmark, og fordi vi har fået bedre el forbindelser til udlandet. Og det flugter godt med ambitionen om, at kul skal ud af elproduktionen senest i 2030, siger Energi- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

- Det betyder jo, at vi kan komme videre med den grønne omstilling for fjernvarmen i Aalborg. Det vil sige, at vi kan få kul faset ud, og så kan vi få noget vedvarende teknologi ind, siger Jesper Høstgaard-Jensen.

Det glæder rådmand for Miljø- og Energiforvaltningen, Lasse P. N. Olsen, at der nu kan dispenseres fra det såkaldte kraftvarmekrav.

- Det er gode nyheder op til jul. I forhold til de planer for grøn omstilling, som vi har lagt, der har kraftvarmekravet været en stor sten på vejen, som var nødt til at blive ryddet væk, hvis vi skulle kunne bruge vedvarende energi i vores varmeproduktion, siger Lasse P. N. Olsen.