Kunst eller tyveri? Nu er dommen faldet

Jens Haaning skal tilbagetale 492.549 kroner.

Var det kunst, eller var det tyveri, da Jens Haaning tog 532.000 kroner til sig selv i stedet for at kreere det værk, som Kunsten i Aalborg havde bestilt ham til at lave?

Det skulle byretten i København i dag vurdere, da der faldt dom i sagen.

Det fremgår af dommen, at Jens Haaning skal tilbagebetale 492.549 kroner samt sagsomkostningerne, som løber op i 78.500 kroner.

Beløbene skal betales inden 14 dage.

- Vi har nu en dom, som Kunsten og Jens Haaning kan forholde sig til. Den skal vi nærlæse. Der er fire ugers ankefrist, og så længe sagen stadig kan ankes, har vi ikke yderligere kommentarer, siger Lasse Andersson, direktør for Kunsten Museum of Modern Art.

Take the money and run

Det gik verden rundt, da Jens Haaning i september 2021 leverede sit værk til Kunsten i Aalborg.

Kunstneren var blevet booket til at lave et kunstværk med titlen ”Work It Out”. Værket skulle bestå af to rammer. Et med en dansk årsløn i kontanter og et med en østrigsk.

Der var bare et lille problem. Da kuratorerne på Kunsten pakkede værket op, var pengene væk. Der var i stedet kun vedlagt én seddel. Uden værdi.

- Kære Amalie. Jeg håber, I har modtaget mine værker. Jeg har valgt at lave et nyt værk, der tager udgangspunkt i jeres nye udstillingskoncept. Titlen er 'Take the Money and Run'. Kærlig hilsen Jens Haaning, lød beskeden.

Til TV2 Nord udtalte Jens Haaning i august, at pengene stadigvæk var hos ham, hvis ellers der var nogen tilbage.

Samtidig fortalte han, at Kunsten har fået meget mere, end de betalte for.

Grunden til Jens Haaning ikke skal betale det fulde beløb tilbage, skyldes, at Retten har  fratrukket hans kunstnerhonorar fra de 532.000 kroner. Det har de gjort, fordi udstillingen blev gennemført, på trods af sedlerne manglede.

Jens Haaning krævede også erstatning fra Kunsten, fordi han mener, de har videredistribueret billeder af hans værk og dermed brudt ophavsretten. 

I den forbindelse krævede han 550.000 kroner i erstatning.

Dén sag har han dog ikke fået medhold i.


Seneste nyt

fra Nordjylland