02:15

En kunstudstilling i Nordkraft i Aalborg sætter nu, et noget andeledes fokus på nordjysk natur og landskaber.

Kunst-kritik: Vi ser ikke de nordjyske landskaber, som de er

Skagen er kendt for det smukke lys, men vi har måske brug for at se den gamle kunstnerkoloni - og andre landskaber - i et nyt lys, mener billedkunstner, der er aktuel med en udstilling, der gør netop det.

I Kunsthal Nord i Nordkraft i Aalborg kan man i disse dage opleve en smuk, men ikke særlig idylist udstilling med værker, der portrætterer de nordjyske landskaber. For er Skagen virkelig så idylisk og smuk, som vi gennem berømte malerier er blevet opdraget til at tro?

Svaret er nej, hvis man spørger den anerkendte billedkunstner Søren Martinsen. Det er hans udstilling Besat Landskab, man kan opleve, og den portrætterer, hvis man spørger ham, landskaberne som de er, og ikke som vi tror, de er.

- Vi er vant til at se Skagen som et ekstremt idylisk sted, fordi vi ser byen gennem Skagens-malernes briller. Jeg ser måske mere Skagen som en kommerciel kulisse hvor rige mennesker holder ferie, siger Søren Martinsen.

Henrik Broch-Lips er kunstfaglig leder på Kunsthal Nord, og han finder Søren Martinsens værker, og tesen om at vi ikke ser landskabet med vores egne øjne, meget interessant.

- I forhold til den kommercialisering, der er sket af landskabet siden Skagens-malerne, og så er det måske interessant at se det på en mere kritisk måde. På en ny måde.

Udstillingen åbnede i dag, 14. januar og kan opleves frem til 5. marts.