KVINDELIV: - Jeg er en rigtig drengepige og har det bedst i en mandeverden
Foto: Privatfoto
Lise Abildgaard er vant til kameraet - selv om hun er pensionist, arbejder hun som statist i større danske spillefilm og reklamer. Foto: Daniel Mikkelsen
68-årige Lise Abildgaard fra Aalborg var en af Danmarks første kvindelige konstabler. Tiden i militæret beskriver hun selv som den bedste i sit liv. Nu kan du møde hende i programmet Kvindeliv på Salto søndag 19.45.
- Jeg var jo sådan en drengepige.
Ordene kommer prompte fra Lise Abildgaard. De er sagt som en manifestering af det liv, hun har levet.
Og når man læser hendes cv igennem, står det lysende klart, at der hverken er plys eller palietter i aalborgenserens sind.
Lise Abildgaard blev landskendt som en af de første kvindelige konstabler. Livet i militæret emmede af klare regler og klar tale - i en mandeverden, hun altid har befundet sig godt i.
I starten vidste de jo ikke, hvad de skulle sætte os til. Sådan en flok piger, der lige pludselig kom.
Lise Abildgaard, pensionist
Senere blev hun en vigtig spiller for fodboldklubben AaB og markant håndboldspiller i Stadionhallen som 12-årig, og hun røg ofte i den lokale avis for sine evner.
- Jeg har været på nogle udvalgte hold: Nordjyske hold, Byholdet og udtagelse til Jysk hold. Så det var fantastisk, fortæller hun stolt - og lader forstå, at netop håndbold og fodbold passede godt til hendes temperament.
- Jeg legede i grunden meget med drengene. Altså, sådan noget med at klatre i træer. Over og spille fodbold og sådan noget, ikke også. Så jeg var en drengepige. Det var jeg, slår Lise Abildgaard fast.
Chefen var målløs
Allerede fra barnsben elskede den nu 68-årige pensionist fysiske udfordringer som at hoppe ned fra taget i en konkurrence mellem alle børnene fra Frejaparken i det vestlige Aalborg. Her voksede hun op i et trygt villakvarter.
Men det lå ikke i kortene, at Lise Abildgaard skulle ende i militæret. Faktisk kom det noget bag på hendes daværende chef i den legetøjsforretningen Vesterladen i Aalborg, hun blev uddannet fra i sine teenageår.
- Han gik rundt og fortalte alle de kunder, der kom ind: Nej nu skal I høre, Jensen, hun skal ind som konstabel, og det er da helt...! Altså hun skal være soldat! Nej, det kunne han simpelthen ikke forholde sig til. Han syntes, det var helt vildt, fortæller Lise Abildgaard.
På trods af tvivlen fra chefen, holdt den dengang 20-årige Abildgaard fast - og årene i militæret endte med at blive hendes absolut bedste, fortæller hun selv.
Malede sløringsnet hos obersten
Flere danske medier skrev om Danmarks første konstabel - en sjældenhed dengang.
- De har lavet sådan en stor artikel ”Piger i uniform er mere ærekær end mænd” - der lavede de sådan en hel masse sider omkring mig og om, hvordan det var at være kvinde i Forsvaret, fortæller hun.
Efter endt uddannelse kom Lise Abildgaard til Dronningens Livregiment på Aalborg Kaserne - hun ville gerne hjem til Nordjylland.
Men fordi kvinder i militæret var så sjældne - blot fem på Aalborg Kaserne - gav det en del udfordringer.
- I starten vidste de jo ikke, hvad de skulle sætte os til. Sådan en flok piger, der lige pludselig kom. De var ikke forberedt på, at vi kom. Så nogle af mine opgaver blev at male sådan noget til sløringsnet oppe på kontoret ved obersten, husker Lise Abildgaard.
Fra militær til Magasin
Mandeverdenen blev i dén grad skiftet ud for Lise Abildgaard efter en årrække hos militæret.
I 40'erne søgte hun tilbage til forretningslivet, hun oprindeligt var uddannet i, og startede ud i voksenlære hos Magasin.
Herefter havde hun en række ansættelser hos Møller på Nytorv, Skott i Brønderslev og et nyt tøjhus i Aalborg.
Skiftet fra den kontante mandeverden til den mere følsomme kvindeverden var en omvæltning for Lise Abildgaard.
- Mandeverdenen, det er jo noget helt andet. De er mere sådan kontante, og i kvindeverdenen kan der være lidt mere fnidder. Det er i hvert fald sådan, jeg har det (...) Så jeg befinder mig helt klart bedst i mandeverdenen, slår hun fast uden at tøve.
Lise Abildgaard
- 68 år.
- Født på Henning Smiths Vej - flyttede senere til Frejaparken, også i det vestlige Aalborg.
- Moderen var hjemmegående - faderen arbejdede på Aalborg Værft og spillede musik i sin fritid under navnet John Haynes.
- Har fire brødre.
- Uddannet i legetøjsbutik i Aalborg.
- Uddannet konstabel i militæret.
- Statist i spillefilm, kortfil og reklamer.
- Har to sønner - Jesper og Henrik.
- Farmor til fire børnebørn.
Stor sorg at miste mange kære
På kærlighedsfronten beskriver Lise Abildgaard sin nu afdøde mand Per som sit livs kærlighed.
De mødtes til en byfest, blev viet i Klosterkirken og fik en række skønne år sammen, indtil Per, der var politimand, blev syg med kræft og gjorde Lise til enke for 12 år siden.
- Vi havde meget sammen, vi kunne begge to godt lide at rejse. Per var jo ved politiet, der arrangerede rejser, som jeg tog med på - det ene og det andet sted. Og så nogle gange, så tog vi også selv afsted sydpå. Det var livet - det var at rejse, husker hun.
Sine drenge Jesper og Henrik har hun med sin dengang 24 år ældre officermand, som hun også mistede til sygdom.
De kærlige minder om sit livs kærlighed og faderen til hendes børn står særligt stærke, efter Lise Abildgaard oplevede den store sorg at miste både to ægtemænd, to brødre, sin mor og en veninde.
- Så jeg har haft alle de der ting tæt inde på livet med døden. Og jeg synes, det er en svær ting (...) Jeg kan huske en periode, hvor jeg var lidt bange for det her med at være alene, ikke? Også efter man mister. Og så tænker man jo på døden. Altså, det gjorde jeg i hvert fald, fortæller den ellers seje drengepige.
For selvom livet har budt på mange hårde tider, så er Lise Abildgaard ukuelig i sin vilje til at leve livet.
Selvom hun i dag er pensioneret, klarer hun stadig statistroller i større danske film og reklamer.
Næste udfordring er da også på tegnebrættet:
- Det er ikke sikkert, jeg tør, men jeg vil gerne springe i faldskærm - sådan et tandemspring. Det kunne da være fedt!