Læger betalt af forsikring: Trafikoffer frygter, at sag ikke bliver behandlet uvildigt

Inge Jensen fra Gug er rystet over sin retsstilling i en sag om erstatningen efter en trafikulykke. Hun har krav på erstatning fra både modparten i ulykken og fra sin private ulykkesforsikring. Men i begge tilfælde er lægerne, der skal vurdere hendes men-grad, betalt af de forsikringsselskaber, der skal udbetale en eventuel erstatning.

Inge og Thorkild Jensen glemmer aldrig den 8. juli 2018.

Uden varsel blev de torpederet af en bil, der i høj fart kørte over i den modsatte vejbane, da parret var på vej hjem fra Viborg. Især Inge kom slemt til skade.

- Hun var så hårdt kvæstet, at hvis hendes ribben havde været trykket to millimeter mere, så havde konen været død på stedet, fortæller Thorkild Jensen.

Den anden bilist fik skylden - og bilen blev erstattet, men i dag knap halvandet år efter ulykken kæmper Inge stadig med chokket og de fysiske skader, som hun pådrog sig. Det var blandt andet knoglebrud i nakken, brækkede ribben og brystben og brud på lænden.

- Det er hårdt at se billederne af vores smadrede bil. Jeg kan bare huske, at der var blod over det hele, og at der hurtigt var politi og redningsfolk på stedet, siger Inge Jensen, der stadig er bange for at køre længere ture på grund af ulykken.

Parret anede ikke uråd

Inge Jensen venter nu på, at speciallæger skal fastslå, hvilke men hun har fået af ulykken. Forsikringsselskaberne kunne præsentere adskillige overlæger med de relevante specialer, som hun kunne vælge mellem.

- Vi tænkte, at det var positivt og fair, at man skal vurderes af nogen, der har forstand på de specialer, der henhører under de skader, som Inge har pådraget sig i den trafikulykke. Så i første omgang anede vi ikke uråd, siger Thorkild Jensen.

Det ændrer sig dog hurtigt. En af overlægerne ringer pludselig en lørdag aften klokken 19, mens parret sidder og spiser. De bliver bedt om at møde op til en samtale og en undersøgelse på Aalborg Sygehus klokken 17 dagen efter – altså søndag eftermiddag.

- Det er en komplet illusion af, at vi sidder på overlægens vante kontor på sygehuset, hvor han i sin egenskab af sin ansættelse der har adgang til alle offentlige sundhedsjournaler, siger Thorkild Jensen.

quote Jamen jeg var chokeret, fordi jeg troede slet ikke sådan noget kunne finde sted. Jeg troede faktisk i min naivitet, at han var upartisk.

Inge Jensen, trafikoffer, Gug

Det er forsikringsselskabet - eller modparten i sagen, der altså skal betale en eventuel erstatning, der har hyret overlægen i hans fritid. Alligevel foregår samtalen og undersøgelsen på hans kontor på Aalborg Sygehus.

- Jamen jeg var chokeret, fordi jeg troede slet ikke sådan noget kunne finde sted. Jeg troede faktisk i min naivitet, at han var upartisk, siger Inge Jensen.

Fritidsjob må ikke gå ud over den almindelige drift

Ifølge Region Nordjyllands formand, Ulla Astman, er alt dog foregået efter bogen og efter aftale med regionen.

- Det er et fritidsjob, som de har lov til at have jævnfør overenskomsten med speciallægerne. De har også lov til at bruge vores lokaler til det, så længe det ikke går ud over den almindelige drift på sygehuset, hvis det foregår i for eksempel weekenderne. Hvis der er udgifter forbundet med udstyr eller undersøgelse, skal de til gengæld betale for det, siger Ulla Astman.

På trods af at Inge Jensen kun har tilladt forsikringsselskabet at søge sundhedsoplysninger på hende tre år tilbage, kan overlægen fra sit kontor på sygehuset frit søge de oplysninger, han ønsker.

- Man bliver vred og ked af det

Ifølge Thorkild og Inge Jensen bliver der alligevel stillet spørgsmål til journaloplysninger, der er cirka 10 år gamle.

- Man bliver fuldstændig magtesløs, og man bliver både vred og ked af det. Jeg synes, at hele situationen var meget utryg, for man holder op med at stole på, at man har nogen retssikkerhed, siger Inge Jensen.

Selv om lægen er betalt af et forsikringsselskab og altså dermed en part i sagen, mener Ulla Astman ikke, at der er grund til at betvivle lægens uvildighed.

quote Man bliver fuldstændig magtesløs, og man bliver både vred og ked af det. Jeg synes, at hele situationen var meget utryg, for man holder op med at stole på, at man har nogen retssikkerhed.

Inge Jensen, trafikoffer, Gug

- Jamen, man udfører jo sit arbejde på baggrund af sin lægelige faglighed og på baggrund af sin specialviden, og jeg har da tillid til, at uanset om man arbejder for et forsikringsselskab eller for et offentligt hospital, så hviler de bedømmelser, man laver, på et fagligt grundlag, siger Ulla Astman.

Inge Jensen frygter nu, at hendes skader ikke får en uvildig vurdering, fordi lægen er betalt af det forsikringsselskab, der risikerer at få regningen.

- Jeg har foreløbigt været til undersøgelser og samtaler hos tre overlæger, og har kun oplevet en af dem som uvildig og seriøs. De to andre har direkte udøvet magtmisbrug, fordi de har udnyttet oplysninger, som de ikke har haft tilladelse til at bruge, siger Inge Jensen.

Justitsministeren ind i sagen

Formanden for Folketingets Retsudvalg, Preben Bang Henriksen, Venstre, er overrasket over, at de læger, der er betalt af forsikringsselskaber, kan optræde som uvildige eksperter i erstatningssager.

- Jeg kan godt forstå, at de mennesker her er utrygge ved at gå til en ekspert – en slags syn og skønsmand, der får sit honorar af modparten, og jeg skal ikke lægge skjul på, at det kommer bag på mig, at systemet fungerer på den her måde. Derfor retter jeg nu henvendelse til justitsministeren for at få en redegørelse for, om det her er dagens orden, og hvis det er tilfældet, vil jeg arbejde for at få det lavet om, siger Preben Bang Henriksen.


Forsiden lige nu

080623 Bestyrelsesformand (tv) i Nordværk og adm. direktør i Urbaser (th)_1

Privat firma har købt kommunalt anlæg og skal nu sortere nordjysk affald

130423 130423 Indblik Mette Grith Stage piko 6862

play Forsvarer i Mia-sag: - Selv for de mest garvede har det været meget forfærdeligt at høre på

60_percent

play Beredskabschef advarer i tørken: Lad være at bruge ukrudtsbrænder og smid ikke cigaretskod i naturen

080623 Bo storm, naturvejleder calr 8190

play Bo og insekterne elsker varmen – og savner indtil videre ikke regn

080623 Bestyrelsesformand (tv) i Nordværk og adm. direktør i Urbaser (th)_1

Privat firma har købt kommunalt anlæg og skal nu sortere nordjysk affald

130423 130423 Indblik Mette Grith Stage piko 6862

play Forsvarer i Mia-sag: - Selv for de mest garvede har det været meget forfærdeligt at høre på

60_percent

play Beredskabschef advarer i tørken: Lad være at bruge ukrudtsbrænder og smid ikke cigaretskod i naturen

080623 Bo storm, naturvejleder calr 8190

play Bo og insekterne elsker varmen – og savner indtil videre ikke regn

Mia-sag

Anklageren spurgte igen og igen om 37-årig havde slået Mia ihjel - hver gang afviste han

havearbejde

Vandselskaber opfordrer: - Tag til vandet i stedet for at vande græsset

20230604-180103-L-5888x3928ma

play Aalborg Håndbold klar til afgørende kamp om guldet

080623 FO Gavlmaleri 1

play Martin er verdenskendt gavlmaler - nu har han indtaget Aalborg

20230608-162800-L-6000x4000ma

Vingegaard smadrer alle og kører sig i førertrøjen

40_percent

play Kristian planter for 37 millioner kroner ny nordjysk skov

Mia-sag

Anklageren spurgte igen og igen om 37-årig havde slået Mia ihjel - hver gang afviste han

20230604-180103-L-5888x3928ma

play Aalborg Håndbold klar til afgørende kamp om guldet

Landin

Landin siger farvel til Kiel og goddag til Aalborg

Mia Skadhauge

liveblog Tiltalt for Mia-drab afhørt: Ville hjælpe med at finde ligdele

060623 Røveri banegården

16- og 20-årig idømt fængselsstraffe efter knivstik ved banegård

[Tilpasset] 230523 19 Unfair kamp om dige Still5

play Minister "åben for dialog" i strid om dige

20200713-211733-L-4551x3029ma

Hobro-ikon sprængte ringmusklen og flækkede endetarmen i uhyggeligt uheld

080623 Læringscenter Regan Vest pieg 8187

Skoleelever skal lede Danmark gennem fiktiv atomkrig i Regan Vest

230616 Sankthans bål - med ild

Tørken fortsætter og sankthans nærmer sig: Tradition er i fare

gummiged ny

19-årig mand sigtet for tyveri af gummiged

Asetek

Nordjysk virksomhed forventer flere penge i kassen - nu brager aktien i vejret

Til forsiden

Til forsiden