Lægerne gav Kenneth tre måneder at leve i uden omfattende operation
Foto: Hans-Christian Lauritzen / TV2 Nord
Masser af ture på toilettet og tusindvis af kalorier. Kenneth Porskrog har lært at leve uden en tyktarm.
- Jeg fik at vide, inden jeg blev opereret, at deres vurdering var, at jeg havde maks tre måneder at leve i, hvis ikke jeg blev opereret, forklarer Kenneth Porskrog.
Han er ramt af Colitis ulcerosa, også kaldet tyktarmsbetændelse. Sygdommen er potentiel dødelig og 30-35.000 danskere har diagnosen. Kenneth Porskrog måtte igennem fire operationer på 10 måneder, og endte med helt at få fjernet tyktarmen.
Uden en tyktarm har kroppen problemer med at optage mad og drikke. Derfor skal Kenneth Porskrog spise og drikke en hel masse ekstra, samtidig med at rigtig meget af dagens fødevareindtag passerer ubrugt gennem systemet.
- Jeg bliver ugidelig træt af mad. Nogle gange så har jeg bare ikke lyst til at spise, og så lader jeg være.
Hvad sker der så?
- Så giver det udslag på vægten, forklarer Kenneth Porskrog.
Skal spise lige så meget som en cykelrytter
Hver dag skal han nemlig spise 4100 kalorier for ikke at tabe sig. Til sammenligning så skal en "normal" voksen mand indtage omkring 2500 kalorier i døgnet.
Hvis han også dyrker motion, så skal det daglige kalorieindtag helt op på den anden side af 6000. Det samme som en cykelrytter indtager på et døgn, når de kører en stor bjergetape. Oven i al maden skal Kenneth Porskrog på varme sommerdage drikke omkring fem liter vand i døgnet.
- Udfordrende er nok den bedste beskrivelse på det, forklarer han og tilføjer.
- Det kræver, at man planlægger ret meget, hvor man er og hvornår i forhold til afstanden til et toilet. Nogle gange er det to-tre gange i døgnet, og når det så er rigtig slemt, så er det så 40-50 gange i døgnet. Så der bor man mere eller mindre på toilettet, forklarer Kenneth Porskrog.
Nyt forskningsprojekt hjælper andre som Kenneth
Betændelse i tyktarmen rammer specielt unge mennesker. På verdensplan er antallet af registrerede tilfælde i voldsom stigning. Kenneth Proskrog har været med i et forskningsprojekt på Aalborg Universitet, der kan være med til i fremtiden at opdage tyktarmsbetændelse langt tidligere ved hjælp af en gen test.
TV2 Nord har tidligere fortalt historien om det nye forskningsprojekt, som du kan læse her.
- Selv om det ikke kan hjælpe mig, så håber jeg, det kan hjælpe andre, for det jeg har været igennem, det vil jeg ikke ønske for nogen, konstaterer Kenneth Porskrog.
Se hele Kenneth Porskrogs historie herunder: