Lauras farfar var frihedskæmper - i dag fejrer hun friheden
Laura Havsted lægger blomster på frihedskæmpernes mindeplader.
Onsdag aften er det 77 år siden, at Danmark igen var frit efter fem års krig. Det bliver markeret på 4. maj Kollegiet i Aalborg, hvor beboerne er efterkommere af modstandsfolk.
I kælderen på 4. maj Kollegiet i Aalborg er Laura Havsted i gang med at binde en buket af røde og hvide nelliker.
Laura studerer til sygeplejerske og hun kan bo på kollegiet, fordi hendes farfar var modstandsmand. 4. maj er altid noget særligt for hende.
- Vi fejrer Danmarks frihed, og vi mindes vores forfædre, siger Laura Havsted.
Vi fejrer Danmarks frihed og vi mindes vores forfædre
Laura Havsted, studerende, Aalborg
Overfor kollegiet ligger Almen Kirkegården. Det er her Laura Havsted går over for at lægge blomsterne på mindepladerne for døde modstandsfolk. Det er en tradition, som alle kollegiets beboere deltager i.
- Min farfar var med i modstandsbevægelsen under 2. verdenskrig. Han var med til at hjælpe jøder fra Københavns Hovedbanegård og ud til Dragør, hvor han betalte nogle fiskere for at sende dem til Sverige, siger Laura Havsted.
Værelse tilegnet dansk soldat
Alle værelserne på 4. maj Kollegiet er dedikeret til modstandsfolk og danske soldater, der kæmpede.
Emilie Ørskov Preben Andersen er psykologistuderende og hendes værelse er tilegnet Frode Munch Vesterby, der døde ved grænsen 9. april 1940, da tyskerne angreb og besatte Danmark.
På væggen på værelset hænger et billede af Frode, og det er på hans gravsted på Almen Kirkegården, at Emilie Ørskov Preben Andersen lægger blomster.
- Han var kun 21 år gammel, da han døde. Han var meget ung og nåede kun at leve et kort liv. Det er meget tankevækkende, siger Emilie Ørskov Preben Andersen.
Se hele TV2 Nords historie:
Mange unge kender ikke historien
Onsdag aften sætter beboerne lys i vinduerne, som traditionen er på 4. maj. Laura Havsted mener, at der i dag er mange unge, der ikke kender historien om 4. maj.
På befrielsesaftenen i 1945 kunne man fjerne mørklægningsgardinerne, som den tyske besættelsesmagt havde pålagt danskerne for at gøre det sværere for de allierede at navigere deres fly ind over Danmark. Stearinlys i vinduerne blev et symbol på, at krigen var slut.
- Når de ser, at der er lys i vinduerne, så kan det være, at de går hjem og googler det, og så lærer de, hvad det handler om, siger Laura Havsted.
Onsdag aften er der gallafest på kollegiet. Mens kollegiet fejrer friheden, er der krig i Ukraine, og det tror Laura Havsted, at hun kommer til at tænke over i aften.
- Vi håber da, at de på et tidspunkt også bliver frie, og at de har nogen, der kæmper for deres frihed, så de på et tidspunkt kan komme til at mindes deres frihedsdag, som vi mindes vores, siger Laura Havsted.