LIGE NU:

Lokale ildsjæle jagter helligkilde

En gruppe frivillige borgere har gennem længere tid søgt efter en forsvunden helligkilde nord for Nørre Tranders Kirke. Kilden tørrede ud i 1970’erne og blev pløjet over, men nu er de gravelystne borgere kommet på sporet af kilden, som de mener, er kulturarv, der bør værnes om.

Lyden af spaderne, der trænger gennem græsset, hænger i luften ved udgravningsstedet lige nord for Nørre Tranders Kirke. 

En af de gravende er Tinna Romanius. Hun er foregangskvinden, der tog det første spadestik i jagten på at finde den forsvundne helligkilde. Men der gik ikke lang tid, før hun fik følgeskab af den lokale ildsjæl, Michael Skelmose.

- Jeg har startet bevaringsforeningen for landsbyen Nørre Tranders, med det formål at bevare vores kulturarv, vores bevaringsværdige bygninger, området her omkring Nørre Tranders, og også for at formidle sådan noget som helligkilden her, siger han. 

Derfor var han ikke i tvivl om, at han gerne ville være med i projektet. Tinna Romanius gennemtrevlede lokale arkiver og fandt på den måde frem til, hvor de skulle indlede jagten.

- Vi kunne se på gamle luftfotos og andre kort, at det var lige præcis på den her beliggenhed, at kilden havde været. Og så gik vi bare i gang, siger hun. 

De tre frivillige bruger det meste af Storebededag på at grave.
De tre frivillige bruger det meste af Storebededag på at grave.
Foto: Vibe Rosenkrantz Aagaard

I Norden har man siden bronzealderen været optaget af helligkilder. Man mente, at vandet i kilderne var helbredende, hvis man drak af det eller badede i det. 

Det er dog ikke de guddommelige kræfter, der motiverer graverne her ved Nørre Tranders i dag. 

- Vi vil gerne bevare den her kulturarv, og vi vil gerne formidle, og det bruger vi rigtig meget af vores fritid på. Og frem for bare at sidde og finde historiske billeder og arkivere dem, så er det ekstra fedt at kunne stå og grave i jorden og finde det, der har været virkelighed, siger Michael Skelmose.

Det er også kulturarven, der vejer tungt i vægtskålen hos Tinna Romanius. 

- Vi vil gerne se, om vi kan få det her frem og bevare det til evig tid og få det markeret som et mindesmærke for vores kulturarv her i Nørre Tranders, siger hun. 

Indtil videre har de fundet spor, der peger på, at der har været vand på stedet, men de har stadig til gode at ramme den store jackpot.

- Jamen det vil jo betyde så meget. Det vil jo være helt fantastisk. Det vil virkelig være prikken over i’et, siger Tinna Romanius.

Helligkilden trækker tråde tilbage fra 1600-tallet og frem til lige netop i aften, hvor det er Valborgsaften. 

- Det siges, at en svensk soldat under svenskekrigen, faldt på hest ned i kilden, og man skulle altså stadig på Valborgsaften kunne se ham kæmpe for at komme op af kilden. Så det kunne jo blive spændende her i aften, hvis vi altså finder vand her i renden, siger Michael Skelmose.  

60_percent

play Men In Black demonstrerer i Aalborg: - Når uret bliver ret, bliver modstand en pligt

Teststeder

play Kolossale køer ved teststeder: Nu reagerer regionen

tuk2

play Krom og gejl: Trehjulet knallert-kærlighed

40_percent

play Jammerbugt FC sejrer mod Middelfart: God chance for oprykning til 1. division

60_percent

play Men In Black demonstrerer i Aalborg: - Når uret bliver ret, bliver modstand en pligt

Teststeder

play Kolossale køer ved teststeder: Nu reagerer regionen

tuk2

play Krom og gejl: Trehjulet knallert-kærlighed

Til forsiden

Til forsiden