Lyssværd og kampsport: Børn skal lege sig til bevægelse

Kampsport med lyssværd skal give bedre trivsel.

Det er ikke optagelserne til en ny Star Wars film, som foregår i fægtesalen hos Aalborg Fægteklub, selvom de lysende sværd kunne få en til at tro andet. 

Tværtimod, så er det en træning hos fægteklubben. Den sidste, inden instruktørerne i klubben også kan undervise i lyssværdskamp. 

For i en ny undersøgelse vil en gruppe forskere fra Aalborg Universitet undersøge, om man kan få unge til at interessere sig for sport og motion, uden at de selv ved det. 

For eksempel synes børn ikke nødvendigvis, at fægtning lyder som det allersjoveste, men hvad nu hvis man elsker Star Wars? Og fægtningen foregår med lyssværd?

- Jeg synes, at det er godt, og jeg synes, at det lærer mig om, hvordan jeg bruger min krop og bevæger den ordentligt, fortæller Esben Kaasgaard Lillie, som er cheftræner i Aalborg Fægteklub.

Sjov i sport

I kampsport er der meget fokus på arbejdet med temperamentet, tankegangen og sig selv. Derfor er kombinationen af leg og kampsport måske den helt rigtige vej ifølge Tem Frank Andersen, som er forsker og ph.d i læring på Aalborg Universitet. 

- Vi er nødt til at have noget sjov, og vi er nødt til at have noget leg ind i det, men i bund og grund handler det om, at man arbejder med sig selv på nogle helt fundamentale måder – træk vejret, kig på verden og styr dig selv, konstaterer han. 

For mens lyssværdet lyser op som det klare blikfang, så skal kampsportens dyder om at forsvare andre og kontrollere sig selv sniges ind, uden det bliver bemærket.

- Det handler ikke om, at jeg slår modstanderen, men igennem at jeg trækker vejret og får et mønster jeg bevæger kroppen i og så lidt farve på, så sker der noget med ens selvforståelse, lyder det fra Tem Frank Andersen. 

Øvelse gør mester

Undersøgelsen er stadig forholdsvist ny, og derfor er den ikke nået længere end til øvelokalerne hos Aalborg Fægteklub. 

Men derfor tror Tem Frank Andersen dog stadig, at det kan gå hen og blive en brugbar metode. 

- Målet med det er, at gennem legen med det her og gennem den fysiske bevægelse, ændrer man på, hvordan børnene ser verden – for eksempel fra et utrygt sted, et sted hvor man bliver ekskluderet, eller netop det modsatte et sted, hvor vi er nødt til at være seje og hårde ved hinanden.

Øvelse gør mester. Og efter kort tids træning er instruktørerne i fægteklubben ved at blive til rigtige jedi's. Selvom lyssværdskamp ikke minder meget om fægtning. 

Snart kan de undervise i det, så undersøgelsen kan begynde at tage form. Og det glæder de sig til hos Aalborg Fægteklub.

- Jeg tror, at der er mange børn som ikke er kæmpe konkurrencemennesker, som ikke bliver tiltrukket af at skulle konkurrere.Og det er de børn, som jeg tror, ville synes, det er rigtig fedt det her, slutter Esben Kaasgaard Lillie.


Seneste nyt

fra Nordjylland