Mangel på frivillige skabte panik - nu har fodboldklub knækket koden
"Sidste år var der paniske tilstande kort før cuppen, hvor vi var ude at sige: "Vi skal have noget hjælp, ellers bliver vi nødt til at aflyse." Så vi er blevet nødt til at tænke anderledes," siger Anders Christensen.
For få frivillige har tidligere skabt kaos og panik forud for fodboldstævner - men i år har det været helt anderledes.
Aalborg KFUM Fodbold plejer at have problemer med at skaffe frivillige kræfter, men en ny strategi har reddet fodboldklubben, som i år har haft stor succes med at skaffe frivillige til årets Forårs Cup.
- Det er jo fantastisk. Det letter helt vildt at se, at det bare spiller. Folk er glade, og det hele kører. Så vi har ramt noget rigtigt, det er helt sikkert, siger Anders Christensen, der er forretningsfører hos Aalborg KFUM Fodbold.
- Der var paniske tilstande
I denne weekend afvikler Aalborg KFUM Fodbold en stor turnering, hvor intet mindre end 450 frivillige giver en hånd med.
Succesen med at skaffe de mange frivillige står i stor kontrast til de seneste år, hvor det har været svært at finde frivillige nok, og omkring 6 procent af de frivillige er forsvundet fra idrætsforeningerne på landsplan.
- Sidste år var der paniske tilstande kort før cuppen, hvor vi var ude at sige: "Vi skal have noget hjælp, ellers bliver vi nødt til at aflyse." Så vi er blevet nødt til at tænke anderledes, siger Anders Christensen.
Videoer på Facebook hjalp
Aalborg KFUM Fodbold har blandt andet lagt flere videoer på Facebook for at få flere til at hjælpe, fortæller Anders Christensen.
- Vi lavede en video, hvor der er en far, der har mareridt, fordi han har sagt ja til at være frivillig. Så vågner han op, fordi han er bange for, at han skal være her hele dagen og hjælpe til hele weekenden - men det skal han ikke, han skal bare hjælpe tre til fire timer, siger Anders Christensen.
De har med videoerne forsøgt at slå på alt det gode, som de frivillige bidrager med.
- Det handler om, hvad man selv får ud af det, hvad barnet får ud af det, hvad vores klub får ud af det, og hvad overskuddet går til, fortæller Anders Christensen.
Den nye strategi gjorde, at alle frivillige-vagter for en gangs skyld blev besat.
- I år havde vi løst det en uge før start. Da havde vi alle de frivillige, vi skulle bruge, og vi var faktisk så heldige, at vi havde nogle dommere i overskud. Det plejer vi ikke have, siger Anders Christensen.
- Vigtigt at bakke op
Anne Mygind langer kaffe og mad over disken ved dette års Forårs Cup.
- Det er sjovt. Jeg ved ingenting om fodbold - altså overhovedet - men jeg synes, det er hyggeligt at møde nogle andre forældre, og det er dejligt at se de små hygge sig og spille bold.
Det er første gang, hun er med som frivillig til stævnet.
- Det er jeg, fordi min yngste søn spiller fodbold, og jeg synes, det er utroligt vigtigt, at forældrene bakker op om, at klubben kan have nogle gode turneringer og fede aktiviteter for ungerne, siger Anne Mygind.
Videoerne på facebook om de frivilliges betydning faldt også i god jord hos Anne Mygind.
- Jeg har set dem, og jeg synes, det er en fed kampagne. Jeg tror, den kommer ud til nogle forældre, som normalt ikke ville melde sig, fordi der lægges meget vægt på, at du ikke skal være her en hel weekend uden pause - man kan komme nogle timer og hjælpe, og der lægges vægt på, hvad det egentlig bidrager til i børnenes fællesskab.
Fodboldklubbens Forårs Cup har i år sit 10 års jubilæum og satser på at vende stærkt tilbage næste år. Og til den tid takker Anne Mygind gerne ja til tjansen som frivillig igen:
- Jaja, så længe jeg ikke skal noget med bolde, så vil jeg gerne komme og hjælpe, griner hun.