Marathonforestillinger på Aalborg Teater: Tvangsauktion, tvangsfjernelse og et dødsønske

Det er tematikker, som de færreste ønsker nogensinde at komme i berøring med, der lørdag eftermiddag og aften fylder på Aalborg Teaters store scene.

Forestilling efter forestilling.

Aften efter aften.

Replik efter replik.

De seneste uger har der været nok at se til for holdet bag de tre teaterforestillinger ”Alle mulige ting til salg,” ”Kaos i kommunen” og ”Dødsbo på pløjemarken” på Aalborg Teater.

Forestillingerne skildrer livet for en fiktiv dansk underklassefamilie i Nordjylland og har den rapkæftede og sygdomsramte kontanthjælpsmodtager Anita som familiens omdrejningspunkt.

- Forestillingerne handler om hvordan det er at leve på bunden af samfundet. Det er ligesom et indblik i, hvordan det er at være en familie, som ikke er så ressourcestærk, der er i kamp med systemet, fortæller Marie Knudsen Fogh, der spiller hovedrollen som Anita i forestillingerne, som dramatiker Henrik Szklany står bag.

Lørdag eftermiddag kaster Marie Knudsen Fogh og resten af holdet bag forestillingerne sig så ud i et projekt, der for udenforstående kan virke fuldstændig vanvittigt:

Alle tre forestillinger afvikles lige efter hinanden – kun afbrudt af pauser, hvor kulisserne rettes til.

Hvordan gør man det?

- Jeg tror, at man gør det med koncentration og tungen lige i munden. Og det er også en kæmpe gave at få mulighed for at fortælle de her historier til det samme publikum hen over én dag, fortæller Marie Knudsen Fogh.

Foruden tre gange halvanden time på scenen betyder lørdagens gigantforestilling også, at Marie Knudsen Fogh skal huske over 700 replikker på én gang.

090323 Indblik brda 6183

- Der har min kæreste også måttet indse, at så er jeg virkelig dårlig til at huske at få vasket tøj eller betale regninger, for mit hoved er fyldt helt op med ord og tanker om teater, griner hun.

Teater om samfundets svageste

De tre forestillinger har de seneste uger kunnet opleves hver for sig på Aalborg Teater. Hvor det var repremiere på de første to forestillinger i rækken, er det første gang publikum har kunnet opleve ”Dødsbo på pløjemarken.” 

Fælles for alle tre forestillinger er imidlertid, at de behandler vigtige temaer fra dagens Danmark, forklarer Marie Knudsen Fogh:

- Man kan give dem sådan nogle overskrifter: Etteren handler om retten til eget hjem, for det handler om en tvangsauktion. Toeren handler om retten til eget barn og en tvangsfjernelse og treeren handler om retten til eget liv, siger hun.

At forestillingerne dermed på en måde skaber et talerør for debatten om, hvordan de svage i samfundet behandles, er ifølge Marie Knudsen Fogh også vigtigt, da hun som skuespiller netop har en platform at gøre det fra.

090323 090323 tohe 6184

- Jeg synes jo, at så snart man har taletid, har man også et ansvar for at udbrede en viden om, hvad der sker udenfor ens egen ”osteklokke.” 

- På teaterskolen blev jeg meget fascineret af teaterfilosoffen Friedrich Schiller, som mente, at teatret skulle bruges som en opdragende instans. I teatret skal man ligesom kunne få udsyn, forklarer hun.

Udover lørdagens marathonforestilling er der en håndfuld forestillinger tilbage af trilogien, inden Anita og resten af persongalleriet bliver lagt på hylden ved udgangen af næste uge.

For Marie Knudsen Fogh bliver det med blandede følelser at tage afsked med Anita-universet, hvor den første forestilling havde premiere helt tilbage i 2018.

- Det bliver enormt mærkeligt at skulle sige farvel til det her univers. De her personer og roller har ligesom boet indeni os så længe. Det er ret specielt, siger hun.

Marie Knudsen Fogh er gæst i denne uges udgave af Indblik, hvor hun fortæller om Anita-forestillingerne og hendes vej til teaterscenen. Du kan se programmet allerede nu i playeren eller på mandag klokken 19.50 på TV2 Nord Salto.


Seneste nyt

fra Nordjylland