Medarbejdere på botilbud bruger 70 timer om måneden på papirarbejde: - Spild af tid, mener pårørende og rådmand
Rådmand har bedt socialministeren om at afskaffe papirarbejde, som han mener er unødvendigt bureaukrati.
Hver gang pædagogerne på Botilbud Nord i Nørresundby spænder selen i beboernes kørestole, bliver det registreret som en magtanvendelse.
Antallet af magtanvendelser på det specialiserede voksenområde er steget eksplosivt i landets kommuner i de seneste år.
I Aalborg Kommune blev der i 2020 registreret 94 magtanvendelser, mens tallet sidste år var steget til 13.948. Der blev indført ny lovgivning på området fra 2020, og det er fortolkningen af denne, der har ført til den store stigning.
Nu skal personalet på bostederne nemlig i en række dagligdagssituationer registrere, at de har anvendt magt over for borgeren.
- Jeg føler, at det er spild af tid, og det er omsonst, at de gør det, siger Hanne Abildtrup, som er formand for pårørenderådet og mor til 25-årige Frederik, der bor på Violen på Botilbud Nord.
I Frederiks dagligdag er der en række ting, personalet på botilbuddet skal registrere.
- Når han er i sin seng, har han altid sin alarm slået til, så de kan høre, hvis han hoster og så videre. Frederik er ikke i stand til at vende sig i sengen. Det bliver også registreret som en magtanvendelse, når man slår den til, fortæller Hanne Abildtrup.
Skal have fokus på kerneopgaven
Hver måned bruger personalet på Botilbud Nord samlet omkring 70 timer på at dokumentere magtanvendelser. Selvom der på forhånd er givet tilladelse til, at en borger kan spændes fast i sin kørestol, skal det fortsat registreres hver gang, det bliver gjort.
- Medarbejderne er påvirkede af den her registreringskultur, vi er endt i. For borgerne betyder det mindre samvær og nærvær fra medarbejderne, og for medarbejderne betyder det mindre tid til kerneopgaven, siger Karin Enevoldsen, som er leder på Botilbud Nord.
Aalborg Kommunes rådmand på området er rystet over, at antallet af magtanvendelser på to år er steget fra under 100 til næsten 14.000, fordi personalet nu skal registrere meget mere.
- Vores medarbejdere er ansat til at yde omsorg og hjælpe og støtte borgerne. De har fokus på kerneopgaven, og det er det, vi gerne vil have, at de skal yde mere af og mindre af det bureaukratiske, som tager tid fra dem, siger Nuuradiin S. Hussein (S), som er rådmand for Job og Velfærd i Aalborg Kommune.
Vil have minister på banen
Rådmanden har kontaktet socialministeren i håb om at få ændret reglerne.
Kan I som kommune sige: ”Vi gider ikke rette os efter den fortolkning af reglerne, som socialtilsynet laver?”
- Jeg har nogle gange lyst til at sige, at det er så skørt, at det ikke giver mening, så det skal vi lade være med at gøre, men nu er lovgivningen indrettet på den måde, og det vil være forkert af mig at opfordre til lovbrud, så det vil jeg helst holde mig væk fra, siger Nuuradiin S. Hussein.
Regeringen har allerede nedsat et ekspertudvalg, som skal se på, om reglerne skal laves om.
- Regeringen arbejder på at revidere de nuværende magtanvendelsesregler for mennesker med handicap. Jeg kan ikke lige nu og her komme nærmere ind på konkrete initiativer og afbureaukratiseringstiltag, men jeg kan fortælle, at regeringen er optaget af, at der lempes på registrerings- og indberetningskrav, der hverken er til gavn for borger eller personale, siger social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i et skriftligt svar til TV2 Nord.
På botilbuddet i Nørresundby håber de, at Folketinget når frem til, at man godt kan fjerne en del af bureaukratiet.
Men giver det ikke jer som pårørende en tryghed at vide, at der foregår ikke ting, som man ikke kan se i et skema bagefter?
- Jo, men det handler også om, at man har tillid til medarbejderne. Medarbejderne har også en vis interesse i, at borgerne ikke falder ud af stolene, og det er jo dybest set det, der kan ske, hvis de ikke bliver spændt fast. Så det handler om tillid og er en del af, at de passer deres arbejde, siger Hanne Abildtrup.