Til venstre ses en normal hjerne og til højre er en hjerne med Alzheimers sygdom. Foto: TV 2

07:27

Der er aktuelt stor opmærksomhed på demens og Aalborg-forsker er ved at udvikle en ny metode, der kan få medicin gennem hjernens forsvarsbarrierer og ind i hjernecellerne. Håbet er, at man i fremtiden helt vil kunne helbrede en lang række neurologiske sygdomme

1 af 2

Medicin i forklædning skal kurere Demens

Behandlingen af hjernesygdomme står foran et gennembrud.

I dag kan man ikke helbrede eksempelvis Alzheimers sygdom, som er en af de neurologiske sygdomme, der forårsager demens.

Med en ny metode, hvor man så at sige "smugler" medicin forbi hjernens forsvarsmekanismer, håber forskere fra Aalborg Universitet at kunne helbrede blandt andet Alzheimers sygdom.

- Vi prøver at udvikle nogle systemer, som gør, at hjernen ikke kan se forskel på det, vi sender ind og det, som den ellers skulle have haft fat i, siger professor og hjerneforsker Torben Moos fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet.

Læs også Demens – den femtestørste dræber

Forskningsprojektet er indtil videre forlænget til 2019, og der er lang vej, inden metoden eventuelt vil kunne udfoldes.

Men håbet er, at nogle af de op imod 85.000 danskere, der lever med demenssygdomme, i fremtiden vil kunne helbredes.

- Vi er blevet meget dygtige til at komme gennem barrieren og ind i hjernens blodkar, men vi mangler stadig at forfine den måde, hvorpå medicinen kommer videre helt ind til hjernecellerne. Man kan sige, at vi er halvvejs i mål, siger professor Torben Moos.