LIGE NU:

Menighedsrådsvalg: - Selvom man er under 50, må man godt stille op

Tirsdag bliver det afgjort, hvem der skal sidde i kirkernes menighedsråd. Men der er ikke mange, som stiller op – og særligt de unge holder sig væk.

I dag skal der sættes krydser på stemmesedlen over hele landet. Det skal nemlig afgøres, hvem der skal sidde i kirkernes menighedsråd.

Men det ofte svært at få især de yngre medlemmer lokket til.

- Det er jo en skam. Et menighedsråd bør afspejle sognet. Derfor er det ærgerligt, at der ikke er flere unge, som stiller op, siger 33-årige Nadine Julie Svane, der selv stiller op til menighedsrådsvalget i Hans Egedes Sogn i Aalborg.

Hun er en af de få yngre, som stiller op, selvom flere af de nordjyske sogne melder ud, at de savner yngre medlemmer i menighedsrådet.

- Der er rigtig mange som ikke ved, at selvom man er under 50 år, må man godt stille op. Det er sat lidt på spidsen, men jeg tror virkelig, der er mange, som simpelthen ikke har fået øjnene op for, at det er en mulighed, siger hun. 

Børnefamilier har mindre tid

Det er anden gang, at Nadine Julie Svane stiller op til et menighedsrådsvalg. Selvom hun har nok at se til med både mand, barn og job, så finder hun alligevel tid til menighedsrådet.

- Jeg synes jo, det handler lidt om planlægning, og jo flere vi er i et menighedsråd, så kan vi også deles bedre om opgaverne.

Selvom Nadine Julie Svane har datteren på seks måneder, har hun stadig tid til menighedsrådet. Ofte tager hun bare datteren med. 
Selvom Nadine Julie Svane har datteren på seks måneder, har hun stadig tid til menighedsrådet. Ofte tager hun bare datteren med. 
Foto: Katja Schlaikier

Netop tid i hverdagen er måske en forklaring på, at så få unge stiller op til valget, lyder det fra Inge Kjær Andersen, der er næstformand i Landsforeningen for Menighedsråd.

- Jeg tænker, at det handler om to ting. 1. Der er noget tidsperspektiv i at være ung og være børnefamilie, og punkt 2. Jeg tænker, at det måske ikke det tidspunkt i livet, hvor kirken betyder mest.

- Jeg savner yngre medlemmer

I Hjallerup sogn stiller Anna Storgaard på 70 år også op til menighedsrådsvalget for anden gang. Hun er en af dem, som netop meget gerne så, at flere unge mennesker stillede op.

- Et par stykker under 30 eller deromkring, det ville jeg rigtig gerne have. De unge har måske nogle ideer til, hvordan vi kan nå børn og unge. Det er de langt bedre til, end os ældre, siger hun.

Faktisk ser hun så gerne, at der kommer flere unge ind i menighedsrådet, at hun selv er villige til at vige pladsen.

- Hvis der for eksempel er for mange og nogle er unge, så træder jeg gerne selv tilbage. Hvis de unge gerne vil det og brænder for det, så er de mere end velkomne, siger Anna Storgaard.

70-årige Anna Storgaard savner flere unge i menighedsrådet i Hjallerup Sogn. 
70-årige Anna Storgaard savner flere unge i menighedsrådet i Hjallerup Sogn. 
Foto: Katja Schlaikier

I Nordjylland er der valg i 269 sogne, hvor alle, der er over 18 år og medlem af folkekirken kan stille op og stemme.

I aften skal der stemmes om, hvem der skal være medlemmer i menighedsrådene. Derefter er der fire uger, hvor man kan aflevere en alternativ liste, hvis man alligevel ikke synes, at de rette medlemmer blev valgt. I sådan et tilfælde skal der stemmes igen den 17. november.