Mette F. står frem: Det døde min mor af

I et længere interview med Fagbladet 3F fortæller statsministeren for første gang om den asbestrelaterede kræftsygdom, der kostede hendes mor livet.

Statsminister Mette Frederiksen (S) mistede sin mor, Anette Frederiksen, til kræft 5. maj 2013 efter et langt sygdomsforløb. 

Selv var Mette Frederiksen 35, mens hendes mor blot var 58 år.

I et længere interview med Fagbladet 3F fortæller statsministeren for første gang om den  asbestrelaterede kræftsygdom, der kostede hendes mor livet. 

- Hun blev ikke engang 60 år. Det er bare for tidligt at dø, siger Mette Frederiksen til Fagbladet 3F. 

Et kæmpe tab

Anette Frederiksen boede som barn i Øgadekvarteret tæt på Dansk Eternit Fabrik i Aalborg. 

Hun døde for ti år siden af asbestrelateret kræft, og det har medbragt Mette Frederiksen stor sorg og smerte sidenhen. 

- Først og fremmest har det betydet, at jeg ikke har en mormor til mine børn. Noget af det, som man finder ud af, når man bliver forælder, er, at man kun er et enkelt led i en familiekæde. Det, der gør, at man er en familie, er, at man er flere generationer. Nu har vi jo heldigvis min far, men det er klart, at det ikke at have sin egen mor, når man har børn, det er et kæmpe tab, siger hun.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

"Er hun vokset op i Øgadekvarteret?"

Også på Instagram er statsministeren ude at fortælle sin historie om morens sygdomsforløb og død. 

- Min mor, Anette Frederiksen, døde af kræft. Formentlig fordi hun var barn i Øgadekvarteret i Aalborg og havde Dansk Eternit Fabrik som en af de nærmeste naboer, skriver Mette Frederiksen på sin Instagram.

- Min mor arbejdede aldrig på fabrikken. Nej, hun voksede bare op ved siden af den, fortsætter hun. 

quote Hun blev ikke engang 60 år. Det er bare for tidligt at dø

Mette Frederiksen

Især en speciel samtale med morens læge husker Mette Frederiksen tydeligt. 

- Jeg tror aldrig, jeg glemmer min samtale med den læge, der spurgte mig: “Du er fra Aalborg, er din mor også det? Er hun vokset op i Øgadekvarteret?”. Fordi der åbenbart er en overvægt af kvinder i Danmark med den kræfttype, som hun fik, og som kommer fra det her kvarter, skriver hun. 

I dag har hun derfor blandede følelser omkring Øgadekvarteret.

- For mig er det et todelt kvarter. Der er masser af mennesker, som har boet her. Mange, der er født, opvokset og stadig bor her. Det er et sted, som har fostret mange generationer, og jeg har selv arbejdet lige rundt om hjørnet. Så på den ene side er der noget velkendt og meget godt at sige om Øgadekvarteret. Men det er sikkert min mors tidlige opvækst her, der gør, at hun ikke lever længere, siger Mette Frederiksen til Fagbladet 3F.

Arbejdsgivernes ansvar

Eternitfabrikken brugte gennem årene godt 620.000 ton asbest og havde på grund af en simpel produktionsform et stort spild til det omgivende miljø ifølge Fagbladet 3F.

Arbejdsmedicinsk Klinik i Aalborg har tidligere vurderet, at op mod 62.000 ton asbest kan være blæst væk fra fabriksområdet og spredt til omgivelserne.

- Det er arbejdsgivernes ansvar, at sikkerheden er i orden, når man arbejder med asbest. Men vi kan se, at det engang imellem stadig kikser, og der ikke bliver passet ordentligt på folk. Det er ikke rimeligt, skriver Mette Frederiksen på sin Instagram.

- Derfor er jeg også glad for, at vi lige har lavet den vel nok bredeste og største arbejdsmiljøaftale nogensinde, som asbest er en del af, afslutter hun.

Flere hundrede dør hvert år på grund af asbest

Næsten 40 år efter, at det blev forbudt at anvende asbest herhjemme, koster det livsfarlige støv og de mikroskopiske asbestfibre stadig hvert år over 300 danskere livet. Det er flere, end der dør i trafikken, og Danmark har nordisk rekord i lungehindekræft, som asbest er den eneste kendte årsag til.

Det skriver Fagbladet 3F.

- Det er jeg utrolig ked af, og jeg er nok en af dem, som er mest ked af det, fordi jeg selv har mistet til det. Der er andre ting i vores samfund, som jeg forholder mig til som statsminister. Men jeg kan sætte mig ind i, hvordan alle de familier, der har mistet en pårørende, hvad enten det har været på grund af lungehindekræft eller andre sygdomme, der relaterer sig til asbest, har det, siger Mette Frederiksen i interviewet.

Dansk Eternit Fabrik er blevet kaldt den største arbejdsmiljøskandale i Danmarkshistorien. Er du enig i det?

- Jeg tør ikke sige, om det er den største. Men det er en ret alvorlig en af slagsen, må man sige, konstaterer Mette Frederiksen.


Seneste nyt

fra Nordjylland