Jes frygter det giftige støv: Svært at komme af med asbestaffald
Jes Jensen har 30 af i alt 80 eternitplader tilbage efter renovering af sit sommerhus.
Aalborg Kommune arbejder på ny løsning til at håndtere det farlige affald.
80 eternitplader har indtil for nylig udgjort taget på Jes Jensens sommerhus. Nu ligger de 30 af dem jorden og samler støv, for han ved ikke, hvordan han skal komme af med dem uden at sætte sit helbred i fare.
De resterende plader har han afleveret på genbrugspladser, men det har ikke været uden udfordringer.
- Før var det sådan i Aalborg, at man kunne gå ind i containeren og forsigtigt sætte pladerne, nu skal de løftes op og skubbes ned i containeren, så skraber de imod kanten, og der kan gå hul på dem, siger Jes Jensen.
Han har oplevet, at det støver omkring containeren, og støvet tager han ikke let på, for han ved, at asbeststøv er dødeligt, og på TV2 Nord kunne vi for et par uger siden fortælle, at støvet er markant mere dødeligt end tidligere antaget.
Et andet problem, Jes Jensen er stødt på, er, at han kun må aflevere seks plader eller 100 kilo asbestmateriale på genbrugspladserne.
- Så skal man jo køre mange gange, og man vil jo også gerne passe på miljøet, siger han.
Løsning på vej
På genbrugspladserne i Aalborg Kommune er asbest noget, de er meget opmærksomme på, og renovationschef for Aalborg Forsyning, Jens Boye, forklarer, at de lukkede containere med en lem for oven skyldes, at man skal have lukkede containere for at støvet ikke sendes gennem området.
- Det er måske ikke det mest optimale, men det er i henhold til de regler, der er på området. Vores personale synes jo heller ikke, at asbest er det mest behagelige at arbejde med, så de er også interesserede i, at der findes bedre løsninger, siger Jens Boye.
Og en løsning kan være på vej.
For ifølge rådmanden for Klima og Miljø i Aalborg Kommune, Per Clausen (EL), der også er formand for Aalborg Forsyning, fungerer den nuværende løsning, hvis alle følger reglerne, men en bedre løsning er undervejs.
- Vi arbejder på at sikre, at man kan få hentet asbestaffaldet der, hvor det er, og få det emballeret og bragt hen, hvor det skal, mens det er pakket ind hele vejen, siger Per Clausen.
Han håber, at den nye løsning kan bruges fra efteråret 2023, men det skal først afklares, hvordan de får ordningen betalt, og hvad den må koste for brugeren.
- Vi skal sørge for, at den her løsning bliver nem og anvendelig, for det er endnu værre, hvis folk ender med at smide det i naturen, siger Per Clausen.
Hvad gør man med store mængder?
Hos Jes Jensen har det dog lange udsigter at komme af med de sidste 30 plader på cirka 20 kilo hver, hvis han skal vente på den nye løsning.
Ifølge Per Clausen og Jens Boye er løsningen lige nu, at man enten kan aflevere pladerne direkte på deponiet i Rærup, hvor det meste af det nordjyske asbest ender, eller hyre et autoriseret firma til at afmontere og håndtere asbestholdigt materiale.
- Ordningen på genbrugspladserne har vi indført, fordi vi syntes, at hvis folk havde en lille mæng, så skulle de kunne komme af med det relativt ukompliceret og uden at betale, siger Per Clausen.
Han forventer, at de fremover vil samle aflevering af asbestaffald på nogle få pladser og i begrænsede tidsrum, så de bedre kan sikre, at det er kontrolleret.