Mikkel var skoletræt: Særligt værksted har givet ham lyst til at lære igen

Ved virksomheden Råt&Godt i Aalborg kan unge, der har det svært, få en chance til.

Se "En God Forretning" om Råt&Godt øverst i artiklen eller på TV2 Nord Salto tirsdag klokken 19.50.

Det var ikke nemt for Mikkel Christian Jensen at gå i folkeskole. Når lærerne talte, forstod han ikke, hvad de sagde, og han følte ikke, at der var nogen, der hjalp ham.

- Jeg havde svært ved det boglige i skolen og fik ikke den rigtige hjælp, siger han.

I ottende klasse fandt man ud af, hvorfor Mikkel ikke kunne følge med. Han havde indlæringsvanskeligheder.

- Jeg har altid været mødestabil, men jeg kunne lige så godt lade være med at møde op, for jeg forstod det ikke i timerne – jeg sad bare på min flade, siger han.

Brug for andre rammer

Mikkel Christian Jensen er langt fra den eneste, der har brug for andre rammer end de traditionelle.

quote - Nu er jeg ved at finde vejen. Jeg ved ikke, hvor jeg havde været, hvis ikke jeg var startet her.

Mikkel Christian Jensen, ansat, Råt&Godt

Og andre rammer er netop, hvad en række socialøkonomiske virksomheder i Nordjylland tilbyder. En af de virksomheder er Råt&Godt i Aalborg, som er et værksted, hvor man bygger med genbrugsmaterialer.

- De unge her har hænderne skruet ordentligt på og har interessen for håndværk, men de mangler den rigtige indsats for at komme videre i livet, siger Christian Helweg, som er stifter af Råt&Godt.

Ved Råt&Godt skal arbejdet i værkstedet klæde de ansatte på til at starte i uddannelse eller job indenfor byggefaget. Indsatsen ser ud til at virke. Flere af dem, der tidligere har været tilknyttet Råt&Godt, er begyndt på uddannelser til blandt andet elektriker, møbelsnedker og tømrer.

- Når de unge lykkes, så lykkes jeg. Det er det, der motiverer mig. Og vi går langt for at hjælpe dem – med alt fra at lappe cykel og bestille buskort til at få styr på hygiejne, mad og træning, siger Christian Helweg.

Blandt andet er de unge hver dag inviteret til at komme til morgentræning i et fitnesscenter med Christian Helweg, inden arbejdsdagen begynder klokken 10. Det er der flere, der vælger at sige ja til.

Det hjælper at tale om tingene

En af dem, der både deltager i morgentræningen og i det daglige arbejde er Patrick Floutrup. Patrick døjer med at sove om natten, fordi tankerne flyver rundt i hovedet – men ved Råt&Godt har han nogen at tale om problemerne med.

Patrick Floutrup har været ved Råt&Godt i et år.
Patrick Floutrup har været ved Råt&Godt i et år.
Foto: Tor Løkken

- Når man har det svært, kan man snakke om tingene. Det er godt, at der er et sted som det her, siger Patrick Floutrup.

Han har været tilknyttet værkstedet i et år. Målet er at blive en del af arbejdsmarkedet.

- Jeg skal sgu have noget arbejde. Jeg skal i gang igen i stedet for at sidde derhjemme og glo – det kan man jo ikke leve af, siger han.

For Mikkel Christian Jensen har værkstedet gjort en kæmpe forskel. Han har opbygget selvtillid og viljestyrke, og nu overvejer han at begynde på VUC som pædagogisk assistent. Målet er at hjælpe unge, der har det svært – ligesom han selv er blevet hjulpet.

- For eksempel på bosteder. Det kunne jeg godt tænke mig, siger han.

- Nu er jeg ved at finde vejen. Jeg ved ikke, hvor jeg havde været, hvis ikke jeg var startet her.

En God Forretning

I serien ”En God Forretning” følger vi hverdagen på en række socialøkonomiske virksomheder i Nordjylland. Virksomhederne giver plads til dem, der ikke passer helt ind i systemet, og som har brug for andre rammer. Vi følger livet på Lyngsågård, Skovsgård Hotel, Vielshøj Motorservice og værkstedet Råt & Godt. Se alle afsnit her.


Seneste nyt

fra Nordjylland