LIGE NU:

Miljøvenlig nedkøling på vej til Aalborg

Et nyt samarbejde mellem Region Nordjylland, Aalborg Forsyning og Aalborg Portland skal sikre mere energirigtig nedkøling til blandt andet nyt sygehus.

Onsdag morgen blev en ny aftale mellem Region Nordjylland, Aalborg Forsyning og Aalborg Portland præsenteret på et pressemøde. Her præsenterede de involverede parter en aftale, som skal sikre en ny og banebrydende måde at køle bygninger ned på.

Det drejer sig om såkaldt fjernkøling, som i princippet er ligesom fjernvarme bare med omvendt fortegn. Det betyder, at rørene fyldes med koldt vand med henblik på at køle, modsat fjernvarme, hvor rørene fyldes med varmt vand.

quote Regionen kan køle det nye universitetshospital med god samvittighed - også på de varme sommerdage, fordi CO2-udledningen er lav.

Ulla Astman (Socialdemokratiet), Regionsrådsformand i Region Nordjylland.

Det kolde vand hentes fra bunden af Aalborg Portlands store kridtsø i Aalborg Øst, og via en veksler anvendes det til at nedkøle vandet i fjernkølingsanlægget. Anlægget bliver et af de mest miljøvenlige i verden.

Vandt udbud

Aftalen er et resultat af regionens EU-udbud på en samlet køleløsning til det kommende universitetshospital i Aalborg Øst. Og det endte altså med, at Aalborg Forsyning vandt udbuddet.

- I Aalborg Forsyning har vi arbejdet med fjernkøling som et kommende forsyningsområde i en årrække. Takket være Region Nordjyllands mod og vilje til at tænke bæredygtigt og langsigtet i forhold til deres behov for køling, har vi nu mulighed for at realisere de planer, og ikke blot tilbyde det nye universitetshospital en effektiv, bæredygtig og CO2-besparende køleløsning, men også tilbyde den til andre virksomheder og institutioner i Aalborg Øst, siger Lasse P.N. Olsen (Enhedslisten), som er bestyrelsesformand i Aalborg Forsynings energidivision og rådmand i Aalborg Kommune.

Miljørigtig nedkøling

Fjernkøling bruges blandt andet til aircondition, maskiner og servere, der har brug for køling og erstatter dermed eldrevne køleanlæg. Det gør, at nedkølingen er mere energieffektiv og billigere i pris. Fjernkølingen fra Aalborg Forsyning vil oftest være fem gange så effektiv som eldrevne køleanlæg og vil have samme forsyningssikkerhed, som man kender det fra fjernvarme i dag.

Regionsråds formand i Region Nordjylland, Ulla Astman (Socialdemokratiet), er også begejstret for den miljøvenlige løsning.

- Aftalen om fjernkøling er rigtig god for både regionen og miljøet. Regionen kan køle det nye universitetshospital med god samvittighed - også på de varme sommerdage, fordi CO2-udledningen er lav. Region Nordjylland er allerede klima region, og vi er ved at udarbejde en ny klimahandlingsplan, hvor regionen bidrager med at opnå Danmarks klimamål gennem blandt andet nedbringelse af energiforbruget, øget genanvendelse, mindre ressourceforbrug med videre, siger Ulla Astman.

Fjernkølingsanlægget vil give det nye universitetshospital en elbesparelse på omkring 80 procent i forhold til normale køleanlæg og vil fra starten betyde en årlig CO2-besparelse på mellem 500-700 tons om året, og i takt med at hospitalet udbygges vil denne besparelse blive endnu højere.

Model over køleanlægget.
Model over køleanlægget.
Foto: Aalborg Forsyning
Billede

play Galleri genåbner: - Det er vigtigt for vores lokalsamfund

def_thumb,50_percent

play Nedlukning i 'Gaden' har reduceret vold markant: Borgmester afviser at lukke festen tidligere

gudstjeneste thumb

play Se med: Frihedsgudstjeneste fra Budolfi kirke

Casper-kattegat-Gjerluff-16

Steinfath er i mål efter knap 11 timer på havet

Billede

play Galleri genåbner: - Det er vigtigt for vores lokalsamfund

def_thumb,50_percent

play Nedlukning i 'Gaden' har reduceret vold markant: Borgmester afviser at lukke festen tidligere

Til forsiden

Til forsiden