LIGE NU:

Milliarder til grøn omstilling på Aalborg Portland

Milliarder af EU-kroner er måske på vej til Danmarks største udleder af CO2, Aalborg Portland. Pengene skal bruges til at gøre virksomheden CO2-neutral inden 2050.

To Venstre-politikere var i dag på rundvisning på Aalborg Portland. Anledningen var, at der lige nu i EU forhandles om et nyt budget, som kan betyde milliarder af kroner til fabrikkens grønne omstilling.

- Vi kan ikke helt sige, hvor mange penge der er lige nu, men det er en fond på 300 milliarder kroner, så der er rigtig mange penge i fonden, som skal fordeles, siger medlem af Europa-Parlamentet Asger Christensen fra Venstre.

Udleder tre procent af Danmarks CO2-udledning

Aalborg Portland er Danmarks suverænt største udleder af CO2. 2,2 millioner tons pr. år, eller hvad der svarer til tre procent af Danmarks samlede udledning af CO2 kommer fra fabrikken. Den næstmest forurenende virksomhed udleder 100.000 tons om året. Halvdelen af CO2’en kommer fra den kul, der indgår i produktionen, mens resten kommer fra selve kridtet.

- Hvis vi skal af med alt CO2, så skal vi have ikke-fossile brændsler, og vi skal lade være med at bruge kridt. Hvis vi lader være med at bruge kridt, så kan vi ikke lave cement. Så det vi også arbejder med, det er at erstatte kridtet med andre materialer, men vi kan aldrig komme helt af med det, siger direktør for Aalborg Portland Michael Lundgaard Thomsen.

For at sænke CO2-udledningen er man derfor nødt til at fjerne CO2 fra røgen på fabrikken, men det er en meget kostbar metode.

quote Det er et kæmpeprojekt, der kræver massive investeringer.

Marie Bjerre (V), bæredygtighedsordfører

- Det er et kæmpeprojekt, der kræver massive investeringer. Faktisk så koster det det samme som en hel ny fabrik, så derfor er det noget, der kræver meget politisk vilje for at få igennem, siger Venstres bæredygtighedsordfører i Folketinget, Marie Bjerre.

Forspring til konkurrenterne

Får Aalborg Portland del i de mange milliarder, kan det placere fabrikken i en meget gunstig position i fremtiden.

- Vi kan nok ikke producere en 100 procent CO2-neutral cement, men hvis vi kan nærme os det punkt, hvor man kan være CO2-neutral og samtidig være konkurrencedygtig, så vil man jo få et enormt forspring i forhold til udenlandske konkurrenter, siger direktør for Aalborg Portland Michael Lundgaard Thomsen.

Fordelingen af de mange penge forventes at være på plads inden jul.

Karoline Sørensen, Thisted Svømmeklub

play Så skal den sidste nordjyske OL-deltager i aktion: Kan du gætte, hvem det er?

25_seconds

play Forsikringssagerne vælter ind efter skybrud: - Det er fuldstændig uoverskueligt det her

lystfisker

Makrellen er tilbage i Limfjorden

Nordjyllands beredskab brand 112 genrebillede

Tændt opvaskemaskine startede brand i villa

Karoline Sørensen, Thisted Svømmeklub

play Så skal den sidste nordjyske OL-deltager i aktion: Kan du gætte, hvem det er?

25_seconds

play Forsikringssagerne vælter ind efter skybrud: - Det er fuldstændig uoverskueligt det her

Til forsiden

Til forsiden