Minister på besøg på AAU: - Deres arbejde har reddet liv

På Aalborg Universitet sekventerer man 95 procent af de danske positive coronaprøver. Et arbejde, der ifølge uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsbo-Jørgensen, har reddet menneskeliv.

Det er i dag, torsdag, præcis et år siden, Mette Frederiksen meddelte den mest omfattende nedlukning på daværende tidspunkt i nyere dansk historie. Siden dengang har mange ting ændret sig. Også coronavirussen har gennemgået en forandring. 

Aalborg Universitet er verdensførende i en lille særlig del af kampen mod corona. De analyserer alle positive coronaprøver og laver sekventering - altså analyserer, hvilken virusvariant man er smittet med.

Forskerenhedens arbejde har sendt Danmark på en 4. plads i verden, når det kommer til antal sekventerede coronaprøver i forhold til antal smittede. Og det er et vigtigt redskab i kampen mod de coronanedlukninger, som vi har levet med i præcist et år i dag.

Det er netop i den anledning, at uddannelses og forskningsminister, Ane Halsbo-Jørgensen, torsdag lagde vejen forbi laboratoriet på Aalborg universitet.

Afdelingen sekventerer cirka 5000 prøver hver uge. Der er imidlertid kun 3500 smittede i snit om ugen, så de sekventerer mange af de ældre prøver, fra før man begyndte at sekventere.
Afdelingen sekventerer cirka 5000 prøver hver uge. Der er imidlertid kun 3500 smittede i snit om ugen, så de sekventerer mange af de ældre prøver, fra før man begyndte at sekventere.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Særligt arbejdet med at opspore den britiske mutation har vist sig at være en stor opgave. Mads Albertsen og hans kollegaer fik første gang nys om den i december, hvor de først fandt 9 tilfælde af den britiske mutation.

- Siden midten af december har vi set en eksponentiel vækst, hvor den bare har fordoblet sig hver uge til i dag at være oppe på 80 procent af alle tilfælde i Danmark, lyder det fra Mads Albertsen, der er professor på Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitetshospital.

Den viden har ifølge uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen været afgørende for, hvordan - og ikke mindst hvor hurtigt - Danmark kan genåbne.

- Hvis ikke, vi havde haft den viden, så kunne man nemmere have haft et beslutningsgrundlag, hvor vi havde åbnet Danmark op, hvorefter smitten ville løbe løbsk, og vi derfor skulle lukke markant ned igen. Det arbejde her har reddet menneskeliv, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Selvom der i øjeblikket bliver vaccineret flere tusind danskere hver dag, skal vi dog ikke forvente at leve uden corona og restriktioner lige med det samme.

- Jeg tror, det er lidt ligesom en influenza. Vi kommer nok til at leve med den i rigtig lang tid. Men i og med de fleste bliver vaccineret snart, så kommer det forhåbentlig ikke til at påvirke vores dagligdag specielt meget fremadrettet, siger Mads Albertsen.

110321 Minister møder coronaforskere
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Seneste nyt

fra Nordjylland