MRSA-ramt spædbørnsafdeling: - Det er vi rigtig kede af

Aalborg Universitetshospital har sat gang i en ekstraordinær gennemgang af hygiejnen, efter flere spædbørn på neonatalafdelingen er blevet smittet med MRSA.

Der er karantæneskilte på de lukkede døre til familierummene på neonatalafdelingen på Aalborg Universitetshospital onsdag. Efter et MRSA-udbrud tirsdag aften blev opdaget på afdelingen, er flere af de indlagte børn nemlig i isolation. 

- Det her berører en masse forældre, og det er vi rigtig kede af, lyder det fra afsnitsledende overlæge Pia Sønderby Christensen, som dagen igennem har haft travlt med at kontakte familier, der tidligere har været indlagt på afdelingen. 

Udover podninger og prøver på de spædbørn, der ligger på afdelingen, skal afdelingen nemlig også i gang med at teste de børn, der er blevet udskrevet fra afdelingen i løbet af de sidste uger. 

- Det, det handler om lige nu, er, at få sorteret de smittede fra de ikke smittede, så vi simpelthen får indlemmet den her smitte, fortæller Pia Sønderby Christensen. 

Ekstraordinært hygiejnetjek

Næste trin på neonatalafdelingen er nu at få podet både forældre og ansatte, så smitten stafylokokken hurtigst muligt kan være fortid på afdelingen. Herudover har udbruddet også givet anledning til en ekstraordinært tjek af hygiejnen på hospitalet.

- Vi er i gang med en gennemgang af hygiejnen allerede i dag, hvor vi går alle procedurer igennem. For hvis der har været nogle svigt i hygiejnen, så er det selvfølgelig vigtigt at finde ud af det med det samme, fortæller Pia Sønderby Christensen. 

FAKTA OM MRSA

  • MRSA er en type stafylokok, som er modstandsdygtig over for det antibiotika, som man sædvanligvis anvender i Danmark, men den er ikke multiresistent og infektioner kan i stedet behandles med andre former for antibiotika.
  • Stafylokokken giver kun sjældent anledning til infektioner f.eks. i huden, og den er ikke mere aggressiv eller smittefarlig end almindelige stafylokokker. Oftest er man rask bærer. Man kan udrydde bakterien med anvendelse af bl.a. desinficerende sæbe til vask af huden og en salve i næseborene.
  • MRSA smitter som andre stafylokokker. Raske smittebærere har oftest bakterien i næsen og på hudområder (hænder, lysken/skridtet) samt i svælget og oftest vil man ikke mærke, at man er smittet.
  • Bakterien overføres primært ved tæt social kontakt (f.eks. i husstand) og kun i mindre omfang ved almindelig social kontakt.
  • Neonatalafsnittet samarbejder med Region Nordjyllands MRSA-team og embedslægerne om håndteringen af smitteopsporingen.

Seneste nyt

fra Nordjylland