Murerelev med opråb: Gi' mig en læreplads

Produktionsdanmark skriger på faglært arbejdskraft. Men på en bestemt uddannelse på TechCollege skal eleverne se langt efter praktikpladser.

17-årige Tor Sennevald står bøjet over mørtlen på TechCollege i Aalborg. Der både smøres og slibes på den mur, han er i gang med at mure.

Han går på mureruddannelsen som EUX-elev. Det er den studieretning man kan tage, hvis man gerne vil lære et håndværksfag samtidigt med, at man bliver student i klassisk forstand.

- Jeg har ringet rundt til måske 120 firmaer. De fleste steder i Aalborg, Farsø, Aars, Hobro, Nibe og Frejlev, fortæller den 17-årige EUX-elev.

Men Tor Sennevald løber panden mod en mur, når han forsøger at finde en læreplads.

Lærepladskonsulent Paul Heide kender godt EUX-elevernes problemstilling. Han mener, at uddannelsen måske skal lægges om.
Lærepladskonsulent Paul Heide kender godt EUX-elevernes problemstilling. Han mener, at uddannelsen måske skal lægges om.

For udover at byggebranchen har været udfordret de sidste par år med stigende materialepriser, så oplever EUX-eleverne at blive valgt fra, når mestrene skal finde deres lærlinge.

- Man er blevet ret vant til det. At få afslag på afslag på afslag. Der er ligesom en knytnæve i maven. Mån når lige at blive glad, og så er man bare på bar bund igen, siger Tor Sennevald opgivende.

Og den problematik er velkendt på TechCollege.

- EUX'erne kan godt være lidt udfordrede nogle gange, fordi der er nogle fordomme, måske, siger Paul Heide, der er lærerpladskonsulent på TechCollege i Aalborg.

Lærepladskonsulent Paul Heide ser gerne, at EUX-eleverne skal gå mere i skole i starten af uddannelsen.
Lærepladskonsulent Paul Heide ser gerne, at EUX-eleverne skal gå mere i skole i starten af uddannelsen.

I en rundspørge blandt nordjyske muremestre svarer flere, at de direkte fravælger ansøgere, der har valgt at tage mureruddannelsen som EUX-elev.

- Så får jeg bare af vide, at jeg ikke kan bruges på grund af, at jeg har for lange skoleperioder. Det har ingen interesse for dem, siger den 17-årige EUX-elev.

- Jeg har set mange videoer med Mette Frederiksen, hvor hun er ude ved nogle murer, og hvor hun snakker om hvor fedt det er, at unge vælger en erhvervsuddannelse. Og så kan vi ikke få en læreplads. Det er lidt som om, vi bare bliver trådt på.

I modsætning til den klassiske mureruddannelse, kaldet EUD, så får EUX-eleverne analystiske, skriftlige og matematiske kompetencer på et gymnasialt niveau.

Derfor er deres uddannelse seks måneder længere end den klassiske EUD.

- De bliver udlært på samme måde som de andre gør, De får den samme undervisning og skal op til den samme svendeprøve.

Målet om at få flere EUX-elever i lære kræver dog ændringer.

- Hvis man kunne afvikle lidt mere skole i starten af uddannelsen vil det lette noget i forhold til virksomhederne, der kan overskue det.

Og Tor Sennevald kommer her med en bøn til regeringen.

- Det optimale ville være, at regeringen får øjnene op for, at EUX-eleverne også skal have nemt ved at finde en læreplads.


Seneste nyt

fra Nordjylland