Naboer protesterer mod kæmpevindmøller og gigantisk solcellepark

Et nyt, stort vindmølleprojekt ved Vester Hassing falder ikke i god jord hos borgerne i området. De er trætte af opførelsen, da det nye område, hvis det bliver en realitet, vil forringe deres boligers værdi og vil støje. En beboergruppe på Facebook vil dog ikke opgive uden kamp og flere end 400 personer har allerede tilmeldt sig gruppen.

Britt Jørgensens livsdrøm om at starte et dyreinternat nær Vester Hassing risikerer nu at blive droppet, før den er kommet ordentligt i gang. Hun risikerer nemlig at blive nærmeste nabo til Energipark Aalborg.

 - Min situation er jo, at jeg ikke har andet valg end at lade mig ekspropriere, fordi jeg bor så tæt på. Jeg vil aldrig kunne sælge min ejendom igen. Selv, hvis jeg selv kunne holde ud at bo her, så ville jeg aldrig kunne sælge den igen. Og jeg står med en ejendom, der skal totalrenoveres, og det har jeg jo ikke råd til, siger Britt Jørgensen.   

quote - Det er svært at sige, om jeg vil blive boende. Det var også svært nok at få indhentet godkendelserne til dyreinternatet denne gang.

Britt Jørgensen

Britt Jørgensen ved dog ikke, om hun vil kæmpe for at tage livsdrømmen med videre et andet sted, hvis det ender med, at hun er nødsaget til at flytte fra sin nuværende bopæl. 

 - Det er svært at sige, om jeg vil blive boende. Det var også svært nok at få indhentet godkendelserne til dyreinternatet denne gang, siger Britt Jørgensen. 

Britt Jørgensens ejendom ses nederst i billedet. Hun overvejer at droppe drømmen om et dyreinternat på adressen, da hun er bange for, hvad den mulige, nye energipark vil betyde for ejendommen i fremtiden.
Britt Jørgensens ejendom ses nederst i billedet. Hun overvejer at droppe drømmen om et dyreinternat på adressen, da hun er bange for, hvad den mulige, nye energipark vil betyde for ejendommen i fremtiden.
Foto: TV2 Nord

Vindmøllerne bør stå på havet 

Ane Gramkow har startet en protestgruppe mod Energipark Aalborg af flere årsager, men særligt et problem, skinner klart igennem. 

- Det er den enkelte, der kommer til at stå med et værditab af sin ejendom, og der synes jeg ikke, at kompensationen er i orden til de få, det går ud over, siger Ane Gramkow.     

Ane Gramkow er initiativtager til Borgergruppen mod Energipark Aalborg på Facebook.
Ane Gramkow er initiativtager til Borgergruppen mod Energipark Aalborg på Facebook.
Foto: Michael Schmidt Thomsen

Initiativtageren mener, at vindmøller af den størrelse, der er tiltænkt i Energipark Aalborg, ikke bør stå på land. 

- Det er havvindmøller, der kommer til at stå på land. De er på højde med Nordjyllandsværket, og så kommer de til at stå som perler på en snor i hele horisonten, siger Ane Gramkow. 

På spørgsmålet om, hvorfor energiparken skal stå, hvor det er tiltænkt, lyder det, at Aalborg Kommune har en målsætning om, at nedbringe forbruget af fossilt brændstof markant, og at energiparken er en del af målsætningen, og at de præcise placeringer af møllerne og solcellerne endnu ikke er endeligt fastsat.

- Det her er jo en del af, at man vil have Nordjyllandsværket omstillet fra at være kulfyret til at køre på bæredygtig energi, siger Hans Henrik Henriksen (S), der er rådmand i By- og Landskabsforvaltningen hos Aalborg Kommune.

Hans Henrik Henriksen fortæller desuden, at der har været andre energikilder i spil som mulighed, men valget faldt til sidst på vindmøller og solceller.

- Man har blandt andet undersøgt muligheden for geotermi, hvor man borer efter varmt vand for at udnytte energien, men det ville blive uhensigtsmæssigt dyrt, siger Hans Henrik Henriksen.

Britt Jørgensen, der er en af de nærmeste naboer, håber på, at man i sidste ende ikke ender med at opføre vindmøllerne på land, så hun kan få udlevet drømmen om et dyreinternat.

- Jeg er for grøn energi, jeg vil bare have, at det er retfærdigt. Så store vindmøller skal stå ude på havet, det er det, de er bygget til, de skal ikke stå ude i folks baghaver, siger Britt Jørgensen.


Seneste nyt

fra Nordjylland