Naboer til skoleruin: Ja tak til nedrivning, men nej tak til nyt højt byggeri

I over 10 år har den gamle Allé Skole på Østre Allé i Aalborg stået tom og forladt. Bygningerne på den centrale grund i Aalborg er i forfald og skal rives ned for at give plads til et nyt, højt boligbyggeri, som vil overskride den nuværende lokalplan med flere etager og give store gener, mener naboerne.

Smadrede døre og vinduer, graffiti på væggene og skader efter flere brande. Den 17.000 kvadratmeter gamle skole på Østre Allé i Aalborg står i dag som en spøgelsesruin.

- Den er bestemt ikke et kønt syn. Vi glæder os til, at der kommer til at ske byudvikling på den grund. Det har vi bestemt set frem til, siger Ann Kinly Klinge, som er talsperson for Beboergruppen Karnervej i Aalborg.

Skolen har stået tom i over 10 år.
Skolen har stået tom i over 10 år.
Foto: Per Frank Paulsen

Ann Kinly Klinge bor selv på Karnersvej og er nærmest nabo til den forfaldne skole. Hun hilser planerne om et nyt byggeri velkommen, så længe det overholder den nuværende lokalplan og dermed ikke bygges højere end 16 meter svarende til fem etager.

- Alle altaner kommer til at pege den her vej på grund af trafikken. Det betyder, at indkigsgenerne er ret markante og vil give indkig direkte ned i haverne, siger Ann Kinly Klinge.

Ny lokalplan skal tillade højt byggeri

Aalborg Kommune solgte i 2003 Allé Skolen, som har fungeret både som folkeskole, handelsskole og kommunalt uddannelsescenter, til Boligselskabet Lykkebo, som vil bygge omkring 300 lejligheder på grunden. Et byggeri som vil kræve en ny lokalplan, da man ønsker at bygge højere end de 16 meter, der er den maksimalt tilladte højde i dag.

Aalborg Kommune solgte skolen til Lykkebo i 2003.
Aalborg Kommune solgte skolen til Lykkebo i 2003.
Foto: Per Frank Paulsen


- Bygherrer har jo investeret dengang ud fra en helt nye lokalplan og ladet det forfalde. Jeg tænker ikke, at man skal belønnes for at lade det forfalde til gene for os, som har boet her i alle årene, siger Ann Kinly Klinge.

Det første projekt fra 2018 indeholdt udover planerne om de mange lejligheder også byggeri af et 16 etagers højt tårn med boliger på hjørnet af grunden og ikke langt fra haverne på Karnersvej.

Projektet blev ikke til noget, og Aalborg Kommune trak sidste år forslaget til en ny lokalplan tilbage. Men nu er en ny lokalplan på vej, som vil tillade højere byggeri end de nuværende 16 meter.

- Det skal jo også hænge sammen økonomisk for den udvikler, som har projektet. I øjeblikket ser vi jo ind i nogle voldsomt høje priser på byggematerialer, og det kan også være svært at skaffe håndværkere. Sådan et projekt skal jo hænge sammen, for ellers er der jo ingen, som ønsker at gå ind i det, siger Jan Nymark Thaysen (V), rådmand i By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune.

Den tomme skole bærer i dag præg af hærværk og brande, som har ramt den i årenes løb.
Den tomme skole bærer i dag præg af hærværk og brande, som har ramt den i årenes løb.
Foto: Per Frank Paulsen

Rådmand er positiv overfor højt byggeri

Aalborg Kommune har vedtaget, at man ønsker at by-fortætte i området omkring Østre Allé, også i området hvor den kollektive trafikforbindelse Plusbus kommer til at køre.

- For at få nogle kunder i butikken, må vi gerne bygge lidt højere og lidt mere massivt omkring den her akse. Man kan også sige, at det er et markant hjørne, som bygningen kommer til at ligge på, og fordi Sohngårdsholmsvej går op ad, så kommer den ikke til at syne så høj, siger Jan Nymark Thaysen.

Plusbus-linjen kommer til at køre i sit eget tracé og forbinde Aalborg Vestby med universitetet og det nye supersygehus i Aalborg Øst. Der er planlagt 23 stoppesteder langs den 11,1 kilometer lange rute. Bussen forventes at køre i 2023.

En ny lokalplan kan komme til afstemning politisk til efteråret. På Karnersvej frygter beboerne, at et byggeri på over 16 meter vil ødelægge harmonien i området og give betydelige gener.

- Det, tænker jeg, er urimeligt, for det er ikke de vilkår, som vi har købt vores grunde på af Aalborg Kommune, siger Ann Kinly Klinge. 


Seneste nyt

fra Nordjylland