Nordjyde hjælper flygtninge på Chios
Vi følger tre danskere, der er rejst til den græske ø Chios for at hjælpe flygtninge, der strømmer til fra Tyrkiet.
Den lille græske ø Chios er centrum i den flytningekrise verden står i. Nordjyden, Claus Thorhauge, tog til Chios for at hjælpe bådflygtningene og TV2Nord var med.
Den lille græske ø Chios, har med sin placering nær ved Tyrkiets kyst fået en ufrivillig hovedrolle i den internationale flygtningekrise. Øen der er på størrelse med Bornholm modtog sidste år 120.256 flygtninge. Frivillige fra hele verden er taget til den lille ø for at hjælpe flygtningene. En af dem er nordjyden Claus Thorhauge.
De mange bådflygtninge, hvis første møde med Europa er Chios, bliver modtaget af frivillige, som Claus. De frivillige deler vand, tørt tøj og andre fornødenheder ud til de mange bådflygtninge.
Det er sådan lidt overvældende. Nu er det jo ikke bare et antal man ser i fjernsynet
- Det er sådan lidt overvældende. Nu er det jo ikke bare et antal man ser i fjernsynet, siger den 53-årige Claus Thorhauge.
Den intense flygtningestrøm på Chios er i de første måneder af 2016 fortsat. Siden årsskiftet har den lille ø modtaget 34.000 flygtninge. Men nye EU-regler, der netop er trådt i kraft, kan få strømmen af flygtninge til at vende.
Lejrene på øen var fyldte, da TV2Nord besøgte Chios, men kort efter trådte den nye asyl-aftale mellem EU og Tyrkiet i kraft. Den nye lovgivning gør det muligt for Grækenland at sende illegale flygtninge tilbage til Tyrkiet.
Aftalen trådte i kraft den 20. marts. På Chios kan de allerede mærke, at der kommer færre flygtninge til øen, lyder det fra de frivillige, der stadig er på chios. Alle flygtningene på Chios er i dag samlet i en enkelt lejr på øen, som de ikke må forlade før EU-embedsmænd har behandlet deres sag.