Nordjyllands nok mindste vinmark genopstår: - Jeg er vildt glad, siger indehaver
Se hele indslaget fra Vin & Vin i Aalborg.
Tilbage i september 2021 var Vin & Vin udsat for et tyveri, hvor 77 vinstokke blev stjålet. Men nu har indehaveren, Martin Andersen, fået lov til at købe nogle brugte fra en nordjysk vingård.
Jorden foran Vin & Vin i Aalborg er god til vinstokke, fordi der er masser af kalk i undergrunden. Men siden 10. september sidste år har den været tom.
For tilbage i efteråret blev 77 vinstokke stjålet.
Men jorden skal kun stå tom indtil onsdag, hvor indehaveren af butikken, Martin Andersen, har købt 33 vinplanter.
- Da Guldbæk Vingård siger, at de har et par rækker med ældre planer, som de vil af, så bliver jeg jo vildt glad, siger han.
Tre personer snød sig ind på byggeplads
I første omgang så der ud til at være lange udsigter til, at nye vinstokke igen kunne pryde det lille jordareal foran butikken.
- Jeg var rigtig ked af at skulle starte forfra, og dermed at skulle tænke på, at der nu går syv til otte år før vi får nogle med vækst og højde på, siger Martin Andersen.
Det var altså tilbage i efteråret, at de 77 vinstokke blev stjålet ved højlys dag.
Tre personer fortalte håndværkerne, der dengang arbejdede på stedet, at de havde en aftale med Martin Andersen om at fjerne vinstokkene, som havde stået foran butikken i seks år.
- Jeg kan slet ikke begribe, hvad man skal med de planter – og jeg tror faktisk, de får meget svært ved at få dem til at gro, når de har været gravet op i vækstsæsonen, sagde Martin Andersen dengang.
Se indslaget fra september 2021 om tyveriet af vinstokkene:
Rystede kunder
Vinstokkene blev plantet i sin tid som en dekoration til vinforretningen.
Ikke nok med at Martin Andersen selv var rystet over tyveriet, så mødte han samme reaktion hos kunderne, som havde mange spørgsmål.
- Hvordan kan det ske, hvem har taget dem, hvad er de brugt til, og hvorfor graver man vinplanter op med blade på, siger han om de spørgsmål, kunderne kom med.
Tid til at se fremad
Den lille vinmark er ikke stor nok til at producere vin, men Martin Andersen er sikker på, at druerne kan bruges til noget andet.
- Jeg tror, at vi kommer til at få store klaser om et års tid, og så kan vi høste dem, køre dem til et mikrodestilleri og så lave grappa, siger han.
Grappa er en form for italiensk druebrændevin, hvor man destillerer vindruerne, og hvor saften ligner snaps, men i stedet har grappaen frugtige noter fra druerne.
Hvis alt går, som det skal, så håber Martin Andersen, at der kan købes flasker med grappa i, når nordjyderne svinger forbi til julehandlen i 2023.
- Grappa-elskere vil være ellevilde for at få fat i en 9000 Aalborg Grappa – det er jeg sikker på, og ellers skal jeg nok konsumere noget af det selv.