03:42

Der bør stilles krav til de store virksomheder, når de vil oprette datacentre i Danmark.

Nordjysk virksomhed vil gøre datacentre grønnere

Den nordjyske teknologivirksomhed Asetek mener, at politikerne bør stille krav til datacentre om at reducere deres energiforbrug væsentligt.

Store datacentre vokser i disse år frem i Danmark og i resten af Europa, men de mange servere, centrene har kørende, bruger masser af energi. Det betyder, at datacentrene er en belastning for klimaet, men sådan bør det ikke være.

Det mener den nordjyske teknologivirksomhed Asetek, som har base i Aalborg. Virksomheden leverer vandkølere til nogle af verdens største supercomputer-datacentre, og det gør de med en teknologi, som er energibesparende. Vandkølerne kan nemlig hjælpe datacentrene med at sende deres overskudsvarme ud i fjernvarmenettet og dermed nedbringe en del af centrenes samlede energiforbrug.

- Jeg synes, det giver nul mening ikke at gøre det, siger André Sloth Eriksen, som er direktør i Asetek.

Læs også Nyt datacenter skal give billigere varme

Der skal stilles krav

Asetek har med andre ord teknologien, som giver datacentrene mulighed for at blive mere grønne. Derfor mener virksomheden, at politikerne skal stille krav til de virksomheder, der vil opføre datacentre i Danmark.

- Placerer man et datacenter i Danmark, så skal man kunne genbruge varmen og den skal kunne leveres tilbage, siger André Sloth Eriksen.

Han bliver bakket op af Frede Blaabjerg fra Aalborg Universitet, som er ekspert i vedvarende energi.

- Det er virkelig sund fornuft, hvis vi kan køre vores spildvarme fra de her store datacentre ind i vores fjernvarmenet. På en eller anden måde bør man indføre nogle regler eller anbefalinger om, at når man opfører datacentre, så skal man også kigge på, hvordan man kommer af med varmen, siger Frede Blaabjerg.

Forslaget om at stille krav til datacentrene om at udnytte teknologien til at reducere energiforbruget møder opbakning fra skatteminister Karsten Lauritzen.

- Jeg synes, det er en fremragende idé. Vi har med den aftale om overskudsvarme, som vi lavede i sidste uge, stillet en række krav til dem, der ønsker at levere overskudsvarme, siger Karsten Lauritzen (V).