Nordjyske Museer vil gennemgå brandsikkerheden i Jens Bangs Stenhus
Jens Bangs stenhus er fyldt med træ, der i følge museumsdirektør Lars Christian Nørbach er tørt og meget brændbart.
Direktøren for Nordjyske Museer vil nu have undersøgt, om der skal gøres mere for at brandsikre Jens Bangs Stenhus i Aalborg. Den historiske bygning er 400 år gammel og bygget samme år som Børsen, der brændte forleden.
Godt nok er det et stenhus, men det er også fyldt med træ.
Direktøren for Nordjyske Museer frygter, at Jens Bangs stenhus hurtigt vil gå til i flammerne, hvis der opstår brand. Derfor vil han nu have gennemgået husets brandsikring.
- Vi skal have gjort os nogle overvejelser om brandsikring af Jens Bangs Stenhus. Det er måske det mest markante bygningsværk i Aalborg. Det er umisteligt, siger museumsdirektør Lars Christian Nørbach.
Sjældne brandsyn
Nordjyllands Beredskab laver brandsyn ved Jens Bangs stenhus hver femte år, som den nuværende lovgivning foreskriver. Her sikrer man, at brandreglerne bliver overholdt.
Beredskabet har dog ikke lavet en indsatsplan, hvor man nærstuderer plantegningerne og på forhånd lægger planer for, hvordan en brand bedst bekæmpes.
Nordjyllands Beredskab laver brandsyn på 175 fredede bygninger i 11 nordjyske kommuner. Hvis der skal laves særlige indsatsplaner for udvalgte kulturhistoriske bygninger, så kræver det ifølge beredskabet en politisk prioritering, for det koster ressourcer.
- Man kunne da godt forestille sig med de ting, der sker i landet i øjeblikket, at der kunne være mulighed for at lave det på eksempelvis Jens Bangs Stenhus. Det er i hvert fald en fredet bygning, som har en vis værdi rent kulturmæssigt, siger Nils Eltzholtz, beredskabsinspektør, Nordjyllands Beredskab.
Trappeopgangen er i Jens Bangs stenhus helt åben og går op gennem fem etager.
- Ilden kan løbe op igennem hele bygningen, men det er jo sådan, den er bygget, siger Lars Christian Nørbach.
Huset indeholder en historisk apotekersamling, og her har Nordjyske Museer lidt røde øre.
Indtil nu er der ikke lavet nogen værdiredningplan, hvor museet prioriterer, hvad der er vigtigst at få ud i tilfælde af brand. Det vil museet lave nu.
- Alt er jo ikke lige værdifuldt. Der skal prioriteres. Det skal vi have set på, siger museumsdirektøren.
De gamle døre i stenhuset er tynde. Hvis de blev tykkere, kunne de bedre stoppe en brand, men så er det ikke længere renæssancedøre.
- Der er en konflikt mellem kulturhistorien og det rent brandtekniske, siger Lars Christian Nørbach.
Levende lys på juletræet?
Social- og Boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) sagde onsdag til TV2, at hun nu vil se på, om brandkravene til historiske bygninger skal skærpes.
- De gange, man har forsøgt med generelle brandregler på fredede bygninger, har man konkluderet, at det ville kræve, at man ændrede så meget på de historiske bygninger, at det ikke længere vil ligne de bygninger, vi kender. Men en brand af den karakter, vi så på Børsen, kræver naturligvis, at vi kigger på det igen, sagde ministeren onsdag.
Museumsdirektør Lars Christian Nørbach hilser skrappere brandkrav velkommen, og han overvejer også, om der er noget, han selv skal gøre anderledes.
- Du bor selv i bygningen. Har du levende lys på juletræet?
- Det må jeg indrømme, at jeg har haft. Jeg vil nu overveje, om jeg skal have det fremover, siger Lars Christian Nørbach.
Jens Bangs Stenhus har en brandalarm, der går direkte til beredskabet, og brandfolkene kan være fremme på få minutter, hvis der skulle opstå brand.