Dybt berørt Skagen-direktør over Børsen-brand: - Jeg har det fysisk dårligt

Krøyer-maleri er reddet ud fra den brændende Børsen-bygning.

Hos Skagens Kunstmuseer er de i chok. I kæmpe chok. 

- Jeg er dybt rystet. Det er simpelthen så forfærdeligt. Vi sidder alle sammen her på museet og følger med på de direkte billeder, lyder den umiddelbare reaktion fra Lisette Vind Ebbesen, der er museumsdirektør hos Skagens Kunstmuseer. 

- Jeg har det fysisk dårligt over at se, hvad der sker nu. Det gør så ondt at se på.

Og det, der sker, er, at den historiske bygning Børsen i København siden tirsdag morgen har stået i flammer. Følg TV2.dks liveblog HÉR.

I den forbindelse er det gigantiske maleri 'Fra Københavns Børs' af den populære skagensmaler P. S. Krøyer blevet reddet ud af Børsen-bygningen. 

Ikonisk billede af en ikonisk kunstner

Skagens Kunstmuseer har en kæmpe ekspertise inden for Krøyer-malerier og tilbage i 2019 var det 254 x 409 centimeter store maleri fra 1895 forbi Skagens Kunstmuseer 

Her var det udstillet, ligesom det blev restaureret hos museet.

- 'Fra Københavns Børs' er et hovedværk af Krøyer. Det er et helt ikonisk billede, så jeg er lettet over, at det billede er reddet, fortæller Lisette Vind Ebbesen. 

- Der hænger også to forstudier til billedet på Børsen. Jeg synes, jeg kunne se, at de også har båret dem ud. 

Museumsdirektør Lisette Vind Ebbesen.
Museumsdirektør Lisette Vind Ebbesen.

Den norsk-danske kunstner P. S. Krøyer blev utroligt populær og eftertragtet for sine egenskaber i slutningen af 1800-tallet, hvor han er en anerkendt pioner for dansk friluftsmaleri. 

Hans arbejde blev bestilt af tidens foregangsmænd inden for handel, industri og kultur, og det anses for ikke bare at være et væsentligt bidrag til kunsthistorien, men også til Danmarkshistorien. 

160424 Krøyer Københavns Børs
Foto: TV 2

Notre Dame-flashback

Ild og flammer er en af de største trusler for kunst og historiske bygninger. 

- Jeg får flashback til branden på Notre Dame (2019, red.), og lige nu føler jeg virkelig med alle dem, der har noget med Børsen at gøre, siger den berørte museumsdirektør. 

Når hun tænker tilbage på Notre Dame-branden i Frankrig og den igangværende brand på Børsen i København, får hun måske en smule nervøse trækninger om Skagens Kunstmuseers egne bygninger. 

- Jeg ved jo, at vi har styr på vores beredskabsplan, men alligevel sidder jeg også og tænker på det nu, siger museumsdirektør hos Skagens Kunstmuseer Lisette Vind Ebbesen.

Årsagen til branden på Børsen i København er stadig uvis. 

160424 Børsen1
Foto: Simone Kirstine Hansen / TV 2

Seneste nyt

fra Nordjylland