Efter skandale-rapport: - Det tager år at opbygge tillid til investorer igen

Jan Nymark Thaysen overtager til nytår rådmandsposten i den forvaltning, som lige nu sender chokbølger gennem det politiske landskab i Aalborg - og han erkender, at det bliver hårdt arbejde at genopbygge tilliden.

- Jeg er rystet og har vel nærmest fået et granatchok.

Sådan lyder det fra Venstre-politikeren Jan Nymark Thaysen, der sammen med det øvrige byråd i Aalborg Kommune netop er blevet gjort bekendt med, at kommunen gennem en årrække har været på kant med loven i stribevis af sager om udbygningsaftaler.

- Jeg vidste ikke, det stod så grelt til, siger Jan Nymark Thaysen.

quote Det ryster mig, at vi har været så galt afmarcheret i forhold til, hvad lovgrundlaget egentlig er

Jan Nymark Thaysen, byrådsmedlem, Aalborg Kommune (V)

Overtager politisk ansvar på området

Et advokatfirma har undersøgt 27 sager om udbygningsaftaler. I samtlige sager har advokatfirmaet fundet forhold, der ikke er i orden. I 21 ud af de 27 sager er der tale om kritisable forhold.

Sager, der alle stammer fra den forvaltning, som netop Jan Nymark Thaysen ved årsskiftet overtager fra den nuværende rådmand på området, Hans Henrik Henriksen.

- Vi har en enorm opgave med at få opbygget den tillid, der er blevet brudt gennem mange år. Vi skal have visket tavlen ren, så vi kan starte på en frisk, siger den kommende rådmand for by- og landskabsforvaltningen.

HVAD ER EN UDBYGNINGSAFTALE?

Udbygningsaftaler blev implementeret i Planloven i 2007. Med udbygningsaftaler bliver det muligt for kommuner at indgå frivillige aftaler med private grundejere om at medfinansiere fysisk infrastruktur i forbindelse med byudvikling.

Det kan eksempelvis være veje, lyskryds eller klimatilpasning.

TV2 Nord kan afsløre, at flere bygherrer har haft det indtryk, at kommunen kun ville give byggetilladelsen, hvis bygherren søgte om at indgå en udbygningsaftale - og dermed skulle medfinansiere noget af infrastrukturen.

Rigtig træls læsning

Han erkender, der ligger et stort arbejde foran, og han havde i sin vildeste fantasi ikke forestillet sig, at tingene stod så galt til, som den netop offentliggjorte rapport viser. 

- Det har været rigtig træls læsning. Det ryster mig, at vi har været så galt afmarcheret i forhold til, hvad lovgrundlaget egentlig er. Det overrasker mig meget, at det har kunnet foregå, og der ikke er nogen, der har sat spørgsmålstegn ved det, eller det ikke er blevet løftet op politisk, og nogen har sagt, den her praksis, skal vi ikke lige have testet den, siger Jan Nymark Thaysen, som er klar til sammen med resten af byrådet at forsøge at genopbygge en tillid i et fremtidigt samarbejde med investorer og udviklere i kommunen.

- Det er et stort arbejde, der ligger foran, tilføjer han.


Udbygningsaftaler

021222 DIGI Ansatte tilbudt krisehjælp Still

play Sådan foregik politiets ransagninger hos kommunen

301122 Stigsborgbrygge 5 by og land brst 4493

play Ansatte tilbudt krisehjælp i Aalborg Kommune

def_thumb,50_percent

play Ransagning ryster borgmester: - Hvorfor ringede politiet ikke bare?

Jan Nymark

Politi ransager kommune: - De har fået alt, de bad om

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland