Natur i centrum: Nu kan du møde flagermus på din aftengåtur
Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix
En naturoplevelse lige midt i byen, det er, hvad man kan få i den næste uge, inden vandflagermusen igen søger ly for vinteren.
Er du til en gåtur efter solnedgang?
Så kan det være, at du er kommet helt tæt på en flagermus uden at opdage det.
Karolinelund i Aalborg er efter fritlæggelsen af Østerå blevet et hotspot for den strengt beskyttede vandflagermus.
Blandt skatere, hundeluftere og universitetsstuderende på rustur finder flagermusen føde i vandoverfladen.
Og det er noget, der får det til at krible i naturvejleder Mikkel Rødvig.
- Vi har en masse mennesker, der til dagligt ikke har natur i hverdagen, men hvis de trækker hen over gaden og herind i Karolinelund, så kan de sætte sig her og opleve nogle af Danmarks sjældne pattedyr, lyder det fra Mikkel Rødvig, der er ansat som naturvejleder hos By & Land i Aalborg Kommune.
Så går der jo lidt skattejagt i det. Når man først har fundet de første to-tre arter, så skal man også lige have de andre med.
Mikkel Rødvig, naturvejleder, By & Land, Aalborg Kommune.
I skumringstimerne står han klar i Karolinelund med flagermusdetektor og termisk kamera for at se nærmere på, hvad der svæver tæt ved vandspejlet.
Fra snude til hale er der mindre end ti centimeter, og den kan derfor være svær at se med det blotte øje, når flagermusen kommer frem for at jage døgnfluelarver og myg en halv time efter solnedgang.
- Det er vildt, at der går mennesker rundt hernede, som slet ikke aner, at der flyver flagermus rundt lige nedenunder dem, påpeger Mikkel Rødvig og nævner, at der er 12 forskellige arter af flagermus i Nordjylland.
- Så går der jo lidt skattejagt i det. Når man først har fundet de første to-tre arter, så skal man også lige have de andre med.
Naturvejlederen har efter åbningen af åen også set isfugl og stor majflue i Karolinelund, lang tid før man egentlig havde ventet, at nye arter ville etablere sig blandt skatere og hundeluftere.
Der er mulighed for at se vandflagermus i Karolinelund indtil slutningen af september, hvor de på grund af de koldere temperaturer søger ind i kalkminer og huler for at overvintre.