Ny konklusion: Medarbejdere blev ikke kun overvåget i få dage
Foto: Magan Crane/AFP/Ritzau Scanpix
Webkameraer i forvaltning var ikke bare sat op i nogle få dage, men sandsynligvis i et par måneder.
Der er draget en ny konklusion i sagen om mulig overvågning af medarbejdere i den tidligere familie- og beskæftigelsesforvaltning i Aalborg Kommune.
Sagen kom frem i offentligheden tidligere i år, hvor anonyme medarbejdere fra IT-afsnittet i et brev forsøgte at gøre byrådsmedlemmer og medier opmærksomme på, at de mente, der havde foregået overvågning af medarbejderne.
I oktober blev resultaterne af en uvildig undersøgelse, som konsulenter fra virksomheden Komponent har gennemført, fremlagt. Her blev IT-afsnittet frikendt for at have overvåget medarbejderne, men påstandene om overvågning fra de anonyme medarbejdere var alligevel ikke taget ud af den blå luft, lød det i en pressemeddelelse fra Aalborg Kommune:
"Udsagnene om overvågning bunder formentlig i allerede kendte episoder fra 2020, hvor der kortvarigt har været en uhensigtsmæssig opstilling af webkameraer ved henholdsvis et kontor og et indgangsparti. (...) Der er ikke noget i de tekniske undersøgelser, der peger på, at der har været andre eksempler på uautoriseret brug af IT-udstyr eller overvågning."
To IT-ledere blev dog fritstillet, fordi rapporten kortlagde, at arbejdsmiljøet i afdelingen var dårligt.
Webkameraer opsat i flere måneder
I kølvandet på rapporten fra Komponent og pressemeddelelsen fra Aalborg Kommune har en tidligere og en nuværende medarbejder henvendt sig til kommunen vedrørende varigheden for opsætningen af webkameraerne i 2020.
Det fremgår af dagsordenen for et udvalgsmøde i Økonomiudvalget i Aalborg Kommune på mandag. Her skal undersøgelsen af IT-afsnittet i forvaltningen, som nu hedder Job og Velfærd, drøftes.
I begyndelsen af november blev der afholdt et møde med deltagelse af blandt andre Arne Lund Kristensen, som er direktør i Job og Velfærd. Her blev den nye henvendelse fra den tidligere og den nuværende medarbejder vendt, og forvaltningsledelsen er nu nået til en ny konklusion vedrørende mulig overvågning i afdelingen.
- Dialogen med de to medarbejdere har betydet, at vi må konstatere at kameraet i sin tid ikke, som redegjort for af ledelsen i IT-afsnittet, kun har været opsat i nogle få dage, men sandsynligvis har været opsat et par måneder, lyder det i referatet fra mødet.
Den nye viden har fået ledelsen til at formulere og sende en ny orientering til Datatilsynet.
- Vi har uddybet vores orientering til Datatilsynet med de informationer, som de to medarbejdere har givet om deres oplevelse af længden af brugen af det pågældende webkamera, siger Arne Lund Kristensen til TV2 Nord og uddyber:
- En episode, der allerede var kendt og har været omtalt i medierne, da undersøgelsen blev iværksat. Uanset længden har vores holdning hele tiden været, at brugen af et webkamera på den måde er uacceptabel.
Ændrer den nye konklusion jeres opfattelse af, om der har fundet overvågning sted?
- Nej. Der er tale om den eksisterende episode, der også tidligere har været omtalt i medierne. De nye oplysninger ændrer ikke ved undersøgelsens konklusioner om, at der ikke har fundet yderligere overvågning sted ud over ovennævnte episode, siger Arne Lund Kristensen.