LIGE NU:

Ny samarbejdsaftale: Aalborg Portland forpligter sig til at reducere CO2-udledning markant

Aalborg Portland og Regeringen indgår i dag en aftale, som forpligter Danmarks største enkeltudleder til at levere reduktioner på minimum 660.000 tons CO2-e og til at samarbejde om yderligere reduktioner. Samarbejdsaftalen skal se som en skabelon for fremtidige samarbejder med andre store danske udledere.

Som den første af en række virksomhedsaftaler indgår regeringen en samarbejdsaftale med Aalborg Portland, der forpligter virksomheden på reelt at reducere egne CO2 -udledninger.

Det sker, når klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen og erhvervsminister Simon Kollerup på vegne af regeringen underskriver samarbejdsaftalen med direktør i Aalborg Portland, Michael Lundgaard Thomsen.

Aalborg Portland er Danmarks største enkeltstående udleder af CO2, og med aftalen forpligter virksomheden sig på at reducere sin CO2 udledning med minimum 660.000 tons CO2 inden 2030, samt yderligere reduktionen på vejen videre mod 70 pct.-målsætningen.

- Det er rigtigt, at vi har sat et mål om at reducere med 70 pct., og så er der nogle i vores samfund, der kan levere meget mere, og så er der andre, for hvem det er rigtigt svært, og det er det for eksempel for Aalborg Portland, og det er derfor, vi laver en aftale i dag med at hjælpe hinanden i mål. Nu er der en forpligtelse på de første 30 pct., og jeg tror, vi kommer endnu længere end det, og jeg håber det, for ikke bare er det grønt, det er også noget, der gør, at der kan skabes masser af arbejdspladser i Nordjylland og i Danmark i fremtiden. Så når nogen har spurgt, om man kan lave den her grønne omstilling samtidig med, at Aalborg Portland er en del af historien, så kom svaret i dag med den aftale, der er lavet, og svaret er ja, siger erhvervsminister Simon Kollerup til TV2 Nord.

 

- Aalborg Portland viser her et markant samfundsansvar. Det er fantastisk positivt. Verden får også brug for cement i fremtiden. Løsningen er derfor ikke - som nogle måske ønsker sig - at gøre livet så surt som muligt for virksomheder som Aalborg Portland, så de flytter deres produktion til andre lande. Det handler tværtimod om at gøre produktionen grøn og beholde den her i Danmark. Vi har i Danmark en række store virksomheder, der både er meget konkurrenceudsat og har produktionsprocesser, der udleder meget CO2. Derfor håber jeg, denne samarbejdsaftale kan bane vejen for flere aftaler om konkret klimahandling med andre virksomheder, siger Dan Jørgensen, klima-, energi- og forsyningsminister.

Med samarbejdsaftalen vil Aalborg Portland blandt andet satse på energieffektivisering, udfasning af fossile brændsler, CO2 -fangst og anvendelse og øget forbrug af alternative eller CO2-neutrale brændsler, lancering af grønne cementprodukter og levering af CO2-neutral fjernvarme til mere end 75.000 husstande

- Regeringens nydannelse om samarbejdsaftaler med virksomheder om reduktion af CO2 er meget perspektivrig og ligger oplagt i forlængelse af klimapartnerskaberne. Derfor bakker vi op om initiativet og er glade for at være den første virksomhed, der indgår en sådan aftale. For os og mange andre virksomheder er den grønne omstilling ikke en simpel ting, som vi kan gennemføre på egen hånd.  Vi har sat vores egne 2030-mål, men kan komme længere med samarbejde, partnerskaber og de rette rammevilkår, siger Michael Lundgaard Thomsen, direktør for Aalborg Portland.

Samarbejdsaftalen mellem Regeringen og Aalborg Portland blev underskrevet onsdag formiddag. 

Se interview med erhvervsminister Simon Kollerup.
def_thumb,50_percent

play Gratis færge til Livø: Ikke alle er tilfredse med timingen

020821 FO Sæsonstart på Aalborg Teater

Glæde på de skrå brædder: Gæster på vej i Aalborg Teater

sygeplejersker strejke 2

play Konflikten optrappes igen: 55 ekstra sygeplejersker udtages til strejke i Nordjylland

job3

play Tilbage på arbejdet: - Man manglede kollegapausen

def_thumb,50_percent

play Gratis færge til Livø: Ikke alle er tilfredse med timingen

020821 FO Sæsonstart på Aalborg Teater

Glæde på de skrå brædder: Gæster på vej i Aalborg Teater

Til forsiden

Til forsiden