Ny sherif i byen: Digitale ”politibetjente” patruljerer på myndighedernes hjemmesider

To Aalborg-firmaer skal holde øje med om de offentlige myndigheders hjemmesider er tilgængelige for handicappede og overholder ny lovgivning på området..

Der er en ny sherif i byen. De offentlige myndigheder får fremover med Stein Erik Skotkjerra at bestille, når de overtræder deres handicapforpligtigelser på deres hjemmesider.

- Vi hører jo historier fra rigtig mange brugere, der er frusterede og som kæmper meget med at kunne gøre helt dagligdagsting på internettet, som at gå i banken, ansøge om ting fra kommunen eller bestille en coronatest, siger Stein Erik Skotkjerra, der er direktør hos Inklusio.

 

En ny lov, der skal sikrer at hjemmesiderne i det offentlige er handicapvenlige er netop trådt i kraft. Med licens fra Digitaliseringsstyrelsen har de to Aalborg virksomheder Inklusio og Special Minds fået til opgave at patruljere på myndighedernes hjemmesider og holde øje med om loven bliver overholdt. Blandt andet er det et krav at billeder, grafik og PDF-filer skal kodes, så en skærmlæser kan læse det op for de blinde. Opgaven løber over de næste to år med mulighed for at forlænge med to år mere.

- Vi kommer til at være ”good cops”. Vi er her for at hjælpe myndighederne med at gøre deres hjemmesider bedre. Vi er der ikke for at banke dem i hovedet, siger Anton Thorson, der er konsulent for Special Minds.

De to firmaer er begge to socialøkonomiske virksomheder, der beskæftiger mennesker med handicaps eller andre udfordringer. Virksomhederne har vundet opgaven foran større konsulenthuse i Digitaliseringsstyrelsen har oplyst til firmaerne, at de ikke er blevet valgt fordi de er socialøkonomiske virksomheder. De er blevet valgt fordi, styrelsen mener at de er de bedste til opgaven. Stein Erik Skotkjerra er selv blind og kender til de digitale udfordringer på nettet.

- Rigtig mange af dem, der kommer til at arbejde med det her, vi har et handicap af en eller anden slags. Så vi har jo selv mærket på kroppen, hvordan det er, når ting ikke fungerer, så det er en ekstra meningsfuld opgave at arbejde med, så i den her sammenhæng er vores handicaps en bonus, siger Stein Erik Skotkjerra.

Lovens lange blindestok

Det er Digitaliseringsstyrelsen, der udpeger hvilke hjemmesider de to firmaer skal patruljerer på. Dernæst udarbejder de en rapport til styrelsen, der i sidste ende kan så udstikke et pålæg til myndighederne om få styr på handicapvenligheden på deres hjemmesider. Selv om patruljeringen først går i gang nu, så har de digitale ”politibetjente” smugkigget lidt på hjemmesiderne.

- Jeg tror ikke det er for meget sagt, hvis man siger at der er mange, der har meget langt igen, siger Stein Skotkjerra.

Lovens lange blindestok kommer ikke til at slå ret hårdt. Der er ikke nogen sanktioner i den nye webtilgængelighedslovgivning. Alligevel forventer de digitale ”politibetjente”, at de offentlige myndigheder vil lave de ting om, som de påpeger, fordi de vil være bange for en shitstom.

- De fleste offentlige myndigheder vil jo gerne undgå den eventuelle dårlige opmærksomhed, der vil være ved at ikke at rette, noget de bliver bedt om at rette. Jeg tænker at det skal nok gå, siger Stein Erik Skotkjerra.

De nye webtilgængelighedkrav gælder endnu ikke for myndighedernes apps på telefonen. Det træder først i kraft i juni næste år.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland