02:18

I Aalborg Kommune kæmper de for at nedkæmpe tusindvis af rotter Video: Sophie Schou Jensen

Foto: Sophie Schou Jensen

1 af 2

Ny strategi skal komme stigende rotteplage til livs

På tre år er antallet af rotteanmeldelser i Aalborg Kommune steget med 45 procent. En ny strategi skal komme rotteplagen til livs.

Preben Asp er rottefænger, og sammen med hunden Max sørger han for at rotteplagede borgere bliver de langhalede skadedyr kvit. Og han har nok at lave.

Rotteplagen er nemlig stigende, og traditionel bekæmpelse med gift har nogle steder vist sig virkningsløs fordi de frygtede gnavere har udviklet resistens mod giften. Derfor er det nu giftfri bekæmpelse hvor fælder, dræbende spyd eller hunde som Max tager sig af rotterne, der dominerer, når rotterne skal fjernes.

- Max er god til at opsøge rotterne og få dem lokalisret. Og han er hurtigere end rotterne, så han skal nok få fat på dem, fortæller Preben Asp, der denne fredag var på endnu en rottejagt.

Læs også Slut med at forebygge rotter med gift

Antallet af anmeldelser om rotter i Aalborg Kommune er steget fra 3020 i 2013 til hele 4381 i i 2016. En del af forklaringen er givetvis, at det er blevet nemmere at anmelde en rotteplage, så flere gør det, men der er også tale om en reel stigning.

Milde vintre og ineffektiv gift har givet rotterne gode betingelser, og plagen er faktisk blevet så voldsom at Aalborg Kommune har lavet en ny strategi for bekæmpelsen. Det fortæller Jens Rise Dalgaard, der er ansvarlig for rottebekæmpelse i Aalborg Kommune.

GODE RÅD: Naturstyrelsen har lavet en pjece, der fortæller, hvad man kan gøre for at holde mus og rotter væk fra hjemmet. Se den HER

- Vi skal have en mere effektiv rottebekæmpelse. Det gør vi ved at reagere hurtigere, når vi får rotteindmeldelser. Vi går også ind og vurderer den gift, vi bruger og ser på, om vi bruger den rigtigt eller skal finde andre metoder.

- Og hvis det vi har tænkt os at sætte igang ikke er nok, må vi lave nye tiltag. Vi skal nok få has på dem, siger Jens Rise Dalgaard fra Aalborg Kommune. 

Læs også Familie føler sig fanget i rotterede

Fredag var det - igen - hunden Max og Preben Asp, der vandt over rotterne. Den kvikke hund er svær at løbe om hjørner med, men rotterne har en biologisk fordel. De avler som - ja - rotter, og med de rigtige foderbetingelser kan to rotter på et år blive til 1000.

Udvikling i antal rotteanmeldelser i Aalborg Kommune

ÅrAntal anmeldelser
20133020
20143507
20153786
20164381