Ny teknologi: Vindmøllevinger kan nu bruges igen

Siemens Gamesa har udviklet en ny møllevinge, hvor materialerne kan adskilles, så de kan indgå i nye produkter.

Vindmølleenergi er grøn energi, men der er et massivt affaldsproblem i forhold til udtjente møllevinger. 

Det har teknisk ikke været muligt at genanvende de forskellige kompositmaterialer, da det har været svært at adskille materialerne fra hinanden.

På verdensplan anslås det, at der frem mod 2050 skal skrottes 43 millioner tons vinger med begrænsede muligheder for genanvendelse.

Men Siemens Gamesa har nu en ny generation af vindmøllevinger klar, og de første genanvendelige vinger med en længde på 81 meter er nu på vej til et vindmølleprojekt i Tyskland.

- Med det nye projekt har vi lavet en genanvendelig møllevinge, der med en mild proces kan adskille plasticproduktet fra fibrene og kernematerialerne, og så kan vi bruge dem i nye produkter, siger Jonas Pagh Jensen, der er global bæredygtighedsspecialist hos Siemens Gamesa.

Som at lave pickles til en burger

Og opskriften på at skille vingernes materialer af lyder rimelig simpel.

- Man bruger en mild eddikesyre, magen til den jeg bruger til at rengøre min kaffemaskine med. Så varmer man det op til 80 grader, så det minder næsten om at lave pickles til en burger. På den måde kan man adskille materialerne fra hinanden, så de kan genbruges, lyder det fra Jonas Pagh Jensen.

Den overordnede ambition for Siemens Gamesa i forbindelse med de nye genanvendelige vinger er, at vedvarende energi bliver affaldsfri energi.

- Men I første omgang er det også at demonstrere, at vi har teknologien, der gør det muligt, og så skal vi have det rullet ud i stor skala over tid, siger Jonas Pagh Jensen.

Kunderne har ansvaret for at genbruge vingerne

Håbet for vindmølleproducenten er, at flere og flere vil vælge de nye genanvendelige vinger, og at de i 2030 bliver standarden for vindmøllevinger.

Jonas Pagh Jensen forklarer, at ansvaret for at genanvende vingerne, når de en gang om en 25 års tid er slidte, ligger hos kunden, der har bestilt vingerne.

- I sidste ende er det kundernes beslutning, hvad der skal ske med vingerne. Vi skal sikre, at det er teknisk muligt at adskille materialerne fra hinanden og genanvende dem på en ordentlig måde, siger Jonas Pagh Jensen.

Samme egenskaber som traditionel vinge

Han fortæller, at plast-delen af vingerne for eksempel kan genanvendes i sportsudstyr eller som interiør i biler og forskellige steder i husholdningen.

- Og fibermaterialet kan man bruge i for eksempel bilindustrien, hvor der i dag allerede anvendes lignende materialer, siger Jonas Pagh Jensen.

Han fortæller, at de genanvendelige vinger har nøjagtig samme egenskaber og levetid som en traditionel vinge.

- Også den måde den opfører sig på ude på havet, forventer vi, er den samme, siger Jonas Pagh Jensen.


Seneste nyt

fra Nordjylland