Ny uddannelse til unge med særlige behov: Ruben håber på en plads

Tid, ro og e-sport er kodeordene til at give svært udfordrede unge en chance for at få både uddannelse og job.

Ruben Levino Christensen har aldrig fået en ungdomsuddannelse.

- Det var været en blanding af mine egne interesser og egne problematikker samt nogle diagnoser som ADHD og infantil autisme, der har skabt nogle problemer, fortæller Ruben Levino Christensen til TV2 Nord. 

Ruben Levino Christensen håber han kan blive optaget på den nye HF uddannelse.
Ruben Levino Christensen håber han kan blive optaget på den nye HF uddannelse.
Foto: Malthe Birger Jensen

For overhovedet at komme ud og i gang har den 23-årige aalborggenser i stedet gennemført et Særligt Tilrettelagt Uddannelsesforløb - kaldet STU.

- Det har givet mig et mål, og det har også givet mig en lyst til at stå op om morgenen. I hvert fald prøve at gøre mit bedste for at gøre en forskel, forklarer Ruben Levino Christensen. 

Ruben Levino Christensen har taget sin særlig tilrettelagte uddannelse hos e-sportsfirmaet og netcafeen Exzentriq.

- Her de sidste par år er der sket en eksplosiv udvikling i børn og unge, der har diagnoser. Børn og unge der ikke kommer i etableret skoletilbud. Så tænkte vi, hvad laver de, når de sidder derhjemme? De sidder foran en computerskærm, og hvordan kan vi trække dem ud derfra, siger direktør og stifter af Excentriq Casper Skafte til TV2 Nord.

Casper Skafte vil kombinere e-sport, computere og unge, der har svært ved at være på de almindelige ungdomsuddannelser.
Casper Skafte vil kombinere e-sport, computere og unge, der har svært ved at være på de almindelige ungdomsuddannelser.
Foto: Hans-Christian Lauritzen

Til august starter Exzentriq en af de eneste ungdomsuddannelser i landet, hvor særligt udfordrede unge kan tage en ungdomsuddannelse i kombination med e-sport og computerlære. I første omgang en treårig HF. En uddannelse der ellers normalt tager to år.

- Så skal man kun forholde sig til sin stamklasse det første år, og i små bidder komme op på gymnasiet, sådan at man er klar til det andet år, forklarer Casper Skafte.

Samarbejde med gymnasium

Den nye uddannelse kommer til at foregå i samarbejde med Aalborghus Gymnasium, der stiller med underviserne.

Rektor Torben Poulsen, Aalborghus Gymnasium håber at den nye HF-uddannelse kan få flere til at gennemføre en ungdomsuddannelse.
Rektor Torben Poulsen, Aalborghus Gymnasium håber at den nye HF-uddannelse kan få flere til at gennemføre en ungdomsuddannelse.
Foto: Malthe Birger Jensen, TV2 Nord

- Vi synes faktisk, der er en gruppe af elever, som vi har svært ved at få i ungdomsuddannelse, og det tyder på, at vi faktisk har en teknik her, så vi kan få nogle flere igennem, fortæller Torben Poulsen, rektor på Aalborghus Gymnasium.

Skal vænne sig til at gå i skole

HF-uddannelsen tager tre år, fordi dagene er kortere, og fordi unge på uddannelsen skal bruge en masse tid og kræfter på at vænne sig til at gå i skole og være blandt andre unge.

- Forhåbningen er jo, at vi kommer til at lave et match, hvor det ikke bliver farligt at gå i skole. Det er i virkeligheden tit det, der er udfordrende, siger Casper Skafte.

Ruben Levino Christensen håber, han kan blive optaget på den nye HF. Han vil gerne blive i stand til både at kunne tage en ungdomsuddannelse og få et normalt job.

- Jeg gør mig de tanker, at det åbner at en masse døre, som man før havde set som lukkede. Både for mig selv, men også for mange andre, der måske sidder i en lignende situation, som den jeg sidder i, slutter Ruben Levino Christensen.

Ansøgningsfristen til den nye HF-uddannelse er som med de øvrige gymnasiale uddannelser 1. marts.



Seneste nyt

fra Nordjylland