Formodede pirater på fregat skal løslades

Selv om de formodede pirater anses for skyldige, bliver de ikke retsforfulgt i Danmark, siger advokater.

To af de fire formodede pirater, der er blevet tilbageholdt på den danske fregat Esbern Snare i Guineabugten, skal løslades.

Det oplyser deres advokater, Niels Anker Rasmussen og Irene Zehngraff, til henholdsvis Ekstra Bladet og Ritzau.

- Det er jo ikke overraskende, at man ikke har ønsket at retsforfølge dem i Danmark, så det kommer ikke bag på mig, siger Niels Anker Rasmussen om sin klient.

Begge advokater oplyser til Ekstra Bladet og TV 2, at der er sket tiltalefrafald i deres klienters sager. Det betyder ikke, at anklagemyndigheden ikke mener, at deres klienter er skyldige.

- Man anser ham for skyldig, men man vil ikke retsforfølge ham, siger Niels Anker Rasmussen om sin klient.

TV 2 arbejder på at finde ud af, hvad der nu skal ske med de formodede pirater, der er nigerianske statsborgere.

Angreb danske soldater

De formodede pirater blev sammen med to andre formodede pirater tilbageholdt på fregatten i november.

Ifølge anklagemyndighedens sigtelse angreb de 24. november danske soldater, som var om bord på en mindre båd i Guineabugten.

Angrebet fik de danske styrker til at åbne ild. Fire formodede pirater blev dræbt, og det menes, at yderligere en formodet pirat er faldet over bord, mens de fire andre altså blev tilbageholdt.

Det er uvist, om de to andre formodede pirater også skal løslades og slipper for tiltale i Danmark.

Det har ikke været muligt for TV 2 at få en kommentar fra hverken forsvarsminister Trine Bramsen (S) eller justitsminister Nick Hækkerup (S).

TV 2 forsøger at få en kommentar fra advokaterne for de to resterende formodede pirater.

Ingen udleveringsaftaler

Fra politisk side er det blevet kritiseret, at regeringen besluttede at sende fregatten ud for at bekæmpe pirateri uden på forhånd at have indgået udleveringsaftaler med lande i regionen.

Allerede i november mente juridiske eksperter, at det var tvivlsomt, at Danmark ville retsforfølge de formodede pirater.

- Selv om Danmark har jurisdiktion til at retsforfølge piraterne, har man fra politisk side tidligere ikke villet retsforfølge i Danmark, blandt andet fordi det kan være en udfordring at sende piraterne hjem igen efter afsonet straf, sagde Birgitte Feldtmann, der er professor i havret ved Aalborg Universitet, til Ritzau i november.


Seneste nyt

fra Nordjylland