Seneste nyt:

Nye fiskekvoter: - Det bliver sgu svært, siger fisker

EUs nye fiskekvoter i Østersøen er ikke blevet mødt med glæde af de danske fiskere, som allerede havde købt kvoter i Østersøen.

Fiskeren Jens Frich fra Hvide Sande er en af dem, der skal omlægge sit fiskeri fra Østersøen til Nordsøen. Det ligger fast, efter forhandlingerne i EU faldt på plads tirsdag.

- Vi har investeret i store kvoter i Østersøen, og nu bliver vi klemt sammen i Nordsøen, fordi vi skal have de kvoter forrentet, siger han.

quote Det kan ikke hjælpe, at det kun er fiskerne, der skal betale

Svend Erik Andersen, Formand Danmarks Fiskeriforening

Jens Frich har ifølge eget udsagn købt kvoter for mellem otte og 10 millioner kroner i Østersøen og budgetteret med to til fire måneders fiskeri. Men den plan må han altså lægge om.

- Nu skal vi hjem og se, om vi kan få det til at hænge sammen med de kvoter, som vi har i Nordsøen – og det bliver sgu svært, siger han.

Torskekvoten reduceres

Der var først lagt op til, at den danske torskekvote skulle reduceres 92 procent lavere end i 2020. Efter forhandlingerne var afsluttet blev det til en 88 procents reduktion i Østersøen.

Det blev der talt lystigt om onsdag på messen DanFish International, hvor 400 udstillere fra 30 lande mødes og præsenterer idéer indenfor fiskeriet.

En af deltagerne er formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend Erik Andersen, som kan se de store konsekvenser, det har for fiskerne i Østersøen.

- Diskussionerne går på, hvordan det kan gå så galt, og det er, fordi der et dårligt miljø i Østersøen og på grund af klimaforandringer. Der skal gøres noget, men det kan ikke hjælpe, at det kun er fiskerne, der skal betale, siger han.

- Det, vi anbefaler til fiskerne i Østersøen, er, at man fisker med selektive redskaber efter de bestande, som har det godt i området.

Det er en ambivalent følelse at skal prøve at se fremad i fiskeriet, siger Svend Erik Andersen.
Det er en ambivalent følelse at skal prøve at se fremad i fiskeriet, siger Svend Erik Andersen.
Foto: Ivan Johan Hansen

Unge mennesker skal ind i branchen

Selvom mange fiskere i Østersøen skal vænne sig til en ny fiskestrategi, så må man ifølge John Jakobsen, formand for Skagens Fiskeriforening, ikke få hele messen til at handle om det.

- Det er en mærkelig følelse at have i kroppen, at det kan gå så galt for nogen. Men det må ikke overskygge alt, for når man er på sådan en stor messe, så er det, fordi vi har været en stolt fiskenation gennem tiden, siger han.

Derfor er det vigtigt, at messen bliver brugt konstruktivt til at få nye kræfter ind i branchen, så den kan fortsætte i fremtiden.

- Vi skal prøve at holde sammen på det, som vi har, og få nogle unge mennesker snakket ind i erhvervet, for så er der også en fremtid for dansk fiskeri, siger John Jakobsen.

Se indslaget fra messen DanFish International:20_percent

play Kun hole-in-one kan bruges: - Alt over ét slag er noget skrald

def_thumb,50_percent

play Veteran-campister hylder fortiden: - Man kom hinanden mere ved dengang

blacksmith top

Blacksmith-brødre gav helt særlig optræden med familiær overraskelse

Afventer minkkommission

play - Jeg kan ikke forestille mig andet, end der kommer til at rulle hoveder

20_percent

play Kun hole-in-one kan bruges: - Alt over ét slag er noget skrald

def_thumb,50_percent

play Veteran-campister hylder fortiden: - Man kom hinanden mere ved dengang

Til forsiden

Til forsiden