Seneste nyt:

Nyt byråd løber ikke fra løfte om 600 millioner til Egholm-forbindelse

Forslaget om at tilbagekalde tilsagn om kommunal medfinansiering af Limfjordsforbindelsen over Egholm blev forkastet af stort flertal i Aalborg byråd.

Et massivt flertal i det nye byråd i Aalborg afviste mandag at tilbagekalde løftet om, at kommunen vil betale en del af udgiften ved at lave en ny Limfjordsforbindelse over Egholm.

Løftet er en del af den specielle konstruktion Aalborg Alliancen, som er indgået mellem en række partier og repræsentanter for erhvervslivet og fagbevægelsen.

quote En uklog og alt for dyr løsning

Peter Larsen, Aalborg Kommune, SF

Seks af de 28 tilstedeværende byrådsmedlemmer stemte for forslaget. Det var medlemmerne fra de tre forslagsstillere, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten.

Alle andre stemte imod - også de fire konservative, selvom de er modstandere af at skyde 600 millioner lokale kroner ind i projektet, men er tilhængere af en ny Limfjordsforbindelse.

Delte meninger blandt byrådspolitikerne

Den konservative gruppeformand, Vibeke Gamst, begrundede gruppens holdning dels med, at byrådet ikke formelt har vedtaget at give de 600 millioner kroner, og “så ville det være mærkeligt at vedtage ikke at give dem”, dels at forslaget ville svække Aalborg Kommune som aftalepartner.

Den radikale rådmand Jes Lunde, der introducerede forslaget, udtrykte ellers håb om, at både konservative og enkeltmedlemmer af andre partier, som er imod Egholm-løsningen, ville stemme for. 

Han fandt det rimeligt at teste holdningen til det stærkt omdiskuterede projekt, nu da et nyt byråd var trådt til.

Folkesocialisten Peter Larsen kaldte det “absurd og uansvarligt” at bruge de 600 millioner kroner på en “uklog og alt for dyr løsning”. 

Venstres leder, rådmand Jan Nymark Thaysen, fandt det omvendt “formålstjenligt”, at en del af den dækningsafgift, som erhvervslivet betaler, på denne måde er med til at forbedre forholdene for erhvervslivet.

Forslag fremsættes i Folketinget

Borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) slog fast, at Aalborg Alliancen har virket, fordi en tredje Limfjordsforbindelse nu er på den landspolitiske dagsorden.

Et forslag til anlægslov ventes fremsat i Folketinget i næste måned. Han appellerede til, at Aalborg Kommune står ved løftet om at yde 600 millioner kroner.

- Ellers er vi ikke en troværdig samarbejdspartner, sagde Thomas Kastrup-Larsen.