LIGE NU:

Op under læben: Snusforbrug er eksploderet i gymnasiet

Det er forbudt at ryge på de danske skoler og ungdomsuddannelser, men det betyder ikke nødvendigvis, at eleverne har droppet den vanedannende nikotin. Antallet af gymnasiedrenge, der dagligt bruger snus, er femdoblet.

De små hvide poser dufter tillokkende af for eksempel citron eller mynte. Snus, der sættes op under læben, er populært som aldrig før på de danske ungdomsuddannelser. Sådan er det også på Nørresundby Gymnasium & HF, hvor rektor Søren Hindsholm ikke lægger skjul på, hvad han mener om den nikotinholdige snus.

- Det er da ualmindeligt ulækkert. Nu ved jeg ikke, hvordan piger tænker, men jeg ville i hvert fald aldrig kysse en, der havde sådan en pude under læben, siger Søren Hindsholm.

quote Når vejret er godt, så vil jeg helst ryge, men hvis det regner, så er det hyggeligt at sidde indenfor med lidt snus og se en film.

Noah Frost, 2. HF, Nørresundby Gymnasium

På gymnasiet skal vi ikke lede ret længe for at finde elever, der dagligt tager snus. Noah Frost, der går på 2. HF både ryger og tager snus.

- Når vejret er godt, så vil jeg helst ryge, men hvis det regner, så er det hyggeligt at sidde indenfor med lidt snus og se en film. Snus har jo også den fordel, at det ikke lugter som smøgerne gør, siger Noah Frost.

Der er ingen tobak i den snus, som især er populært blandt danske drenge. De hvide snusposer indeholder nikotin, og tobakken er erstattet med fyldemiddel, smagsstoffer, vand og salt. Produktet bliver kaldt for tobakssurrogater, og de bliver mere og mere populære. 

Forbrug af snus er femdoblet

Forskere fra Statens Institut for Folkesundhed udgav i 2019 en undersøgelse. Den viste, at i 2014 tog 1,9 procent af gymnasiedrengene snus hver dag. På fem år er det tal femdoblet, så det i 2019 var 11,3 procent af gymnasiedrengene, der dagligt satte snus op under læben. For pigerne er andelen lavere, men er dog steget fra 0,2 procent til 1,6 procent siden 2014. 

Ifølge instituttets direktør, Morten Grønbæk, er det ikke kortlagt nøjagtigt, hvilke skadevirkninger der er ved den tobaksfrie snus, der er på det danske marked.

- Amerikansk snus kan give mundhulekræft. Der er er andre former for snus, der giver type 2 diabetes. Der er al god grund til at tro, at den snus, der er i Danmark, kan have nogle skadevirkninger, siger Morten Grønbæk.

Snus er nemt at skjule

I takt med at rygning er blevet forbudt på ungdomsuddannelser, er snus blevet mere populært. Ifølge eleverne er snus nemt at skjule for lærerne, og derfor bliver det også taget i skoletiden.

- Jeg har selv gjort det (taget snus i skoletiden, red.), og det er der også andre, der har. Det er ret almindeligt, siger Magnus Müller, der går i 1.b.

På TV2Nord fortalte vi i går, hvordan flere tankstationer i Frederikshavn sammen med en snusfabrikant har uddelt gratis smagsprøver. Det forarger både direktøren for Statens Institut for Folkesundhed og rektoren på Nørresundby Gymnasium.

- Det er dybt umoralsk. Til tider er det rystende at se, hvad erhvervslivet er villig til at tjene penge på, siger rektor Søren Hindsholm.

Mindre skadeligt end cigaretter

Hos Statens Institut for Folkesundhed medgiver direktøren, at snus er mindre sundhedsskadeligt end cigaretter. Han tror ikke på, at snus får færre til at ryge - rygerne bruger det til at holde nikotintrangen nede i situationer, hvor de ikke kan ryge. 

Han mener også, at snusen kan få unge til at begynde med at ryge, for når man først er blevet afhængig af nikotinen i snusen, så er det ikke længere så stort et skridt at begynde at ryge, lyder det. Morten Grønbæk vil gerne have fjernet den tobaksfrie snus fra det danske marked.

- Det første, man burde gøre, var at bede producenterne om at vise, at det er helt uskadeligt at tage snus, fuldstændig ligesom når man lancerer andre produkter, siger Morten Grønbæk.

Fra næste skoleår er der røgfri skoletid på ungdomsuddannelserne. Det betyder, at eleverne heller ikke må forlade skolens område for at tage en cigaret eller en skive snus.

290321 FO Klitsag i Skagen - Sønder Strand

play Klit-sag fra Skagen fortsætter: Kommunen kræver erstatning

Serenergy

play Russisk spion skal tre år i fængsel - og bliver udvist af Danmark

PH 100521 IN Restauratører mangler arbejdskraft Still

play Teststeder opsluger ung arbejdskraft: - Nogle restaurationer er desperate

20210510-143629-4-1920x1280we

play Fokus: Nordjysk uenighed om skrottede vacciner

290321 FO Klitsag i Skagen - Sønder Strand

play Klit-sag fra Skagen fortsætter: Kommunen kræver erstatning

Serenergy

play Russisk spion skal tre år i fængsel - og bliver udvist af Danmark

PH 100521 IN Restauratører mangler arbejdskraft Still

play Teststeder opsluger ung arbejdskraft: - Nogle restaurationer er desperate

Til forsiden

Til forsiden