Påkørt af en 90-årig bilist: - Genindfør lægetjek for ældre bilister
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Jan Tan Cao blev sidste år påkørt af en 90-årig konfus bilist. Han mener, at lægetjekket for ældre bilister skal genindføres.
30-årige Jan Tan Cao er stadig delvist sygemeldt, efter at han blev påkørt af en konfus 90-årig bilist for et år siden. Han mener, at lægetjekket for ældre bilister skal genindføres. Rådet for Sikker Trafik ønsker undersøgelse.
Det var en april-dag i 2019. 30-årige Jan Tan Cao fra Aalborg og hans kone var på vej hjem fra et besøg hos svigerfamilien i nærheden af Holstebro, da det gik galt.
En 90-årig bilist trækker over i Jan Tan Caos vejbane, og selvom Jan Tan Cao forsøger at undvige, så kører den ældre bilist ind i siden af Jan Tan Caos bil.
- Ulykken har betydet meget for mit liv. Jeg tager stadig 15 smertestillende piller hver dag for at holde smerterne ud. Jeg kan ikke lege med mine nevøer mere. Jeg er blevet ham den kedelige onkel, siger Jan Tan Cao.
Den 90-årige kørte videre fra uheldet. Til trods for store skader på bilerne havde han ikke opdaget, at han havde påkørt nogen. Ulykken har betydet, at Jan nu kun kan arbejde to timer om dagen, fordi han stadig er plaget af smerter, og det er hans kone, der må bære poserne, når de er ude og købe ind.
Ulykken har betydet meget for mit liv. Jeg tager stadig 15 smertestillende piller hver dag for at holde smerterne ud. Jeg kan ikke lege med mine nevøer mere. Jeg er blevet ham den kedelige onkel.
Jan Tan Cao, Aalborg
- Jeg arbejder ikke som før. Jeg må ikke løbe, og jeg kan kun cykle i ganske få minutter, og så synes jeg, det er pinligt, at min kone skal bære tunge bæreposer hjem fra indkøb, mens jeg bare går ved siden af, siger Jan Tan Cao.
Ældre er gode bilister
Ældre er i dag generelt mere friske end tidligere. I 2017 afskaffede Folketinget derfor kravet om, at ældre over 75 år skal have en lægeattest hvert andet år for at få fornyet kørekortet. For 80-årige var det hvert år.
Det havde især Ældre Sagen efterspurgt længe. Med de nye regler gælder et kørekort nu i 15 år uanset bilistens alder, og det kan fornyes administrativt. I dag er formanden for Folketingets Retsudvalg, Preben Bang Henriksen (Venstre), dog kommet i tvivl, om det var en god ide.
Da vi fjernede reglen, da var det simpelthen ud fra betragtninger om aldersdiskrimination og for at spare størsteparten af de ældre for besvær ved at skulle op til lægen i den her anledning. I dag er jeg ikke så sikker på, at det var en god ide.
Preben Bang Henriksen (Venstre), formand, Folketingets Retsudvalg
- Da vi fjernede reglen, da var det simpelthen ud fra betragtninger om aldersdiskrimination og for at spare størsteparten af de ældre for besvær ved at skulle op til lægen i den her anledning. I dag er jeg ikke så sikker på, at det var en god ide. Jeg ser jo også eksempler i dagspressen, hvor man tænker ved sig selv, at det burde ikke kunne lade sig gøre, at vedkommende har et kørekort i den alder og med den type uheld, siger Preben Bang Henriksen.
Det uheld, som Preben Bang Henriksen hentyder til, skete i sidste uge på motorvej E39. Her kørte en 101-årig spøgelsesbilist ind i en anden bilist. Den 101-årige havde netop fået sit kørekort fornyet.
Ulykker som den får stor opmærksomhed, men en forskningsrapport fra DTU i 2011 viste dengang, at ældre over 70 år generelt er meget sikre bilister, og at det voksende antal ældre bilister ikke vil medføre flere sikkerhedsmæssige problemer. En analyse af trafikulykker med ældre bilister, som Havarikomissionen for vejtrafikulykker har lavet i 2012, har dog vist, at ældre kommer mere til skade end andre, når de er involverede i trafikulykker.
Alligevel vil Rådet for Sikker Trafik gerne have den nuværende ordning evalueret for at finde ud af, om man bør genindføre lægetjekket ved de 80 år, så lægen får stoppet den lille gruppe af usikre ældre bilister, der ikke frivilligt vil lægge kørekortet på hylden.
- Det er især folk, der bliver ramt af demens, der rigtigt har problemer ude i trafikken. Der er i dag de pårørende, der sidder tilbage med opgaven med at skulle tage kørekortet fra far eller mor. Det er en helt urimelige opgave man pålægger de pårørende, siger Mogens Kjærgaard Møller, administrerende direktør hos Rådet for Sikker Trafik.
Læger kan stoppe usikre bilister
Med de nye regler fik lægerne en skærpet indberetningspligt. De kan udstede et lægeligt kørselsforbud, hvis de opdager, at en patient ikke er i stand til at køre bil. Det giver Jan Tao Cao ikke meget for. For da den 90-årige bilist, der kørte ind i ham, kom for retten, kom det ifølge Jan Tan Cao frem, at bilisten kort forinden havde været til læge, fordi han led af blackouts. Men den 90-årige havde stadig sit kørekort.
Hvis lægen har mulighed for at lave et lægeligt kørselsforbud, og han ved, at den her patient har blackouts og så ikke sætter ind, det forstår jeg ikke.
Jan Tan Cao, Aalborg
- Det forstår jeg ikke. Hvis lægen har mulighed for at lave et lægeligt kørselsforbud, og han ved, at den her patient har blackouts og så ikke sætter ind, det forstår jeg ikke, siger Jan Tan Cao.
Der bliver flere og flere ældre mennesker, der kører bil, i takt med at vi lever længere, og fordi de store efterkrigsårgange nu har nået pensionistalderen. Den forskning, der ligger, mener Rådet for Sikker Trafik, trænger til at blive opdateret. De nye regler for kørekortfornyelse er endnu ikke blevet evalueret, siden de blev indført for tre år siden, og det mener Rådet for Sikker Trafik skal ske nu.
- Vi gad godt se nogle flere data. Vi vil gerne have nogle tal på, hvor mange ældre der er i trafikken, og hvor mange der er involveret i ulykker. Derfor er vores stille appel, at vi får evalueret den ordning, siger Mogens Kjærgaard Møller.
Se indslag - artiklen fortsætter under videoen
Et liv på piller
Jan Tan Cao spiser hver dag 15 stærke smertestilledende piller. Han har fået stillet i udsigt, at han mindst vil være sygemeldt delvist indtil to år efter ulykken. Herefter kan lægerne bedre vurdere, om han bliver ved med at have mén. Jan tvivler selv på, at han nogen siden komme sig fuldt ovenpå ulykken.
- Jeg synes bare, at man skal sætte sig ned og kigge på de her regler for kørekortsfornyelse. Måske er der nogen, der kan undgå at gennemgå det, jeg står i, hvis reglerne bliver strammet op, siger Jan Tan Cao.
Preben Bang Henriksen (Venstre) vil nu tage en evaluering af reglerne for kørekortsfornyelse op med justitsministeren og transportministeren.
Af den første version af artiklen fremgik det, at Rådet for Sikker Trafik er parat til at genindføre lægetjek ved 80 år. Rådet har efterfølgende henvendt sig til TV2 Nord med en præciserende kommentar om, at Rådet ønsker den nuværende ordning undersøgt og evalueret for at finde ud af, om lægetjek af ældre bilister bør genindføres.